Sokan azért nem vállalkoznak a légiesen könnyed desszert otthoni elkészítésére, mert attól tartanak, hogy nem dagad elég magasra vagy éppen összezuhan, mire az asztalra kerül. Némi rutinnal mindez kivédhető. Segítünk, hogy tökéletes legyen a szuflé!i az a szuflé?
Az eredetileg lélegzet, lehelet jelentésű francia souffle szó azt is kifejezi, hogy a tojáshabtól és a belevert levegőtől könnyű, a sütőben gőztől megdagadó azonos nevű desszertnek már egy fuvallat is elég, hogy összeessen.
Az édes változatok mellett a szuflé sajtos, halas és zöldséges (pl. sárgarépás) variációban is elkészíthető.
Gondosan válaszd szét a tojásfehérjét, majd tökéletesen tisztára mosott üveg- vagy fémtálban verd fel. (A műanyagon alapos mosogatás után is maradhat zsíros szennyeződés, ami hátráltatja a hab felverődését.) A habverőről alaposan öblítsd le a mosogatószert! A tálat és a habverőt is áttörölheted citromlével megnedvesített kendővel. Tisztít, és sűrűbb lesz tőle a hab.
A kézi habverő használata fáradságos ugyan, de ezzel egyenletesebben eloszlathatod a habban a belejuttatott levegőt, mint robotgéppel. A habot addig kell verni, amíg már nem csusszan ki a felfordított tálból.
A biztonság kedvéért a szuflékészítés idejére csukd be a konyha ablakát és ajtaját. A sütőt alsó-felső fűtéssel melegítsd elő, és ne használd a légkeverő funkciót. Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, a végén pedig ne kapd ki rögtön a melegből a szuflédat: hagyd pihenni a kikapcsolt sütőben 15 percig.
Kristály- vagy porcukor kell hozzá, barna cukor vagy folyékony édesítőszer nem ajánlott. Lisztből a sima és a finom szemcséjű búzaliszt (BL-51 és BL-55) a legjobb.
8 adaghoz főzz sűrűre 3 dl tejet 2 ek liszttel állandó keverés közben, majd vedd le a tűzről, és dolgozz bele 2 db tojássárgáját. Végül forgass bele 4 db tojás fehérjéből és 4 ek cukorból vert kemény habot. Tetszésed szerint ízesítheted pl. vaníliával, kakaóporral, csokival.
8 adaghoz készíts besamelt 3 ek olvasztott vajból, 3 ek lisztből és 3,75 dl forró tejből. Óvatosan keverj hozzá 6 db tojássárgáját, majd forgass bele 8 db tojásfehérjéből vert kemény habot. Fűszerezd tetszés szerint, vagy legvégül adj hozzá reszelt sajtot (nehogy túl korán megolvadjon). A sajt olvadékonyságától függően előfordulhat, hogy a szuflé kifut a formából és lecsurog az oldalán. Hogy ez ne történhessen meg, készíts gallért a formákba alufóliából, mielőtt betöltöd a masszát.
Gőzöld a szuflét 150-200 fokos grillsütőben kb. 20 percig. A jobb hőeloszlás érdekében a formákat érdemes felmelegített grillserpenyőben vízfürdőbe állítani. Gőzpárolóban 200 fokon, 100 százalék páratartalom mellett a szuflé általában szintén kb. 20 perc alatt emelkedik meg.
Többet sütöttél, mint amennyi elfogyott? Egyszerűen takard le a maradékot folpakkal, és tedd be a hűtőbe. Az 1-2 napos szuflé persze már nem olyan levegős és tetszetős, mint a sütőből frissen kikerült, de még kissé összeesve is élvezhető.
(Nyitókép: MME)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.