Kínai szezámmagos csirke
Dödölle - az eredeti recept
Mákos guba
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Tárkonyos csirkeraguleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Epres blondie
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Farsangi szalagos fánk
Alapételek

Így készül legfinomabb töltelék egyben sült pulykához!

Így készül legfinomabb töltelék egyben sült pulykához!
Az egyben sült pulyka tölteléke rengeteg módon variálható, s érdemes is vele kíséretezgetni. Ezúttal Déri Szilvia, alias Házisáfrány a klasszikus, almás-gesztenyés töltelék elkészítésébe avat be minket!

A töltött pulyka töltelékének vannak fix és „szabadon választott” összetevői is: az alapot kenyér, hagyma, tojás, vaj, zöldfűszerek és gyakran angol zeller adják. Ezt lehet gazdagítani rengeteg mindennel, a gombától, aszalt gyümölcsökön, olajos magvakon, kolbászokon és szalonnákon keresztül a friss gyümölcsökig. Variálhatsz a különböző kenyerekkel is, ha némi csavart szeretnél a töltelékébe. A lényeg, hogy ha tudod az alapokat, variáld bátran, kreativitásod szerint!

A pulykatöltelék egészen más

A nagyi töltött csirkéjével ellentétben, a pulyka tölteléke nem a bőr alá vagy a hasüregbe kerül, és bár tölteléknek hívják, külön sütöd! Ennek egyetlen prózai oka van: sütés közben a húsból kicsöpögő szaft beivódik a töltelékbe. Ez a szaft azonban a még a félig nyers pulykából csöpög ki, és ahhoz, hogy a tölteléket biztonságosan fogyaszthasd anélkül, hogy kórokozók lennének benne, muszáj, hogy a maghője (azaz a közepében mért hőmérséklet) a sütés végére elérje a 74 Celsius fokot. Ez egy kisebb bébipulyka esetében gond nélkül megoldható, ha ilyened van, töltsd a belsejét bátran, egy 10 kg-os madár esetében viszont sanszos, hogy mire a töltelék átsülne, a hús szénné ég, így érdemes inkább külön készíteni a tölteléket.

Az sem mellékes szempont, hogy a tölteléket mindenki imádja, így egészen biztosan több fogy majd belőle, mint amennyi a madár hasüregébe férne, így ne szerénykedj, amikor tepsit kell választani hozzá, tedd bátran a legnagyobba!

Almás-gesztenyés töltelék

10 dkg vaj
50 dkg kissé száraz, héj nélküli kenyér 2*2 cm-es kockákra vágva
1 nagyobb hagyma apróra vágva
3 zellerszár
3 közepes alma
10 dkg gesztenye (Vegyél nyugodtan fagyasztott, tisztított egész gesztenyét)
5 dkg dió (elhagyható)
5-6 ág kakukkfű
6 dl csirkealaplé
1 db felvert tojás

bors

1. Melegítsd a sütőt 200 fokosra.

2. Vajazz ki egy nagyobb tepsit. Tedd félre.

3. Egy vastag fenekű lábasban, közepes lángon olvassz fel 80 g vajat. Add hozzá a hagymát és párold 2 perc alatt üvegesre. Dobd rá a kockákra vágott zellerszárat, majd kb. 5 perc elteltével, ha már kissé megpuhult, a kockákra vágott almát. Párold további 3-4 percig, míg az alma kissé elkezd puhulni, de még van tartása.

4. Tedd a keveréket tálba, és add hozzá a kenyérkockákat, kakukkfüvet, gesztenyét és diót. Sózd, borsozd. Keverd hozzá a tojást.

5. Öntsd a tölteléket a kivajazott tepsibe, és süsd letakarva 30 percig, majd szedd le a takarófóliát és süsd további 20 percig, míg aranybarna nem lesz.

Nagy társaság esetén duplázhatod az adagot!

Próbáld ki ezeket a pulyka recepteket is

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.