Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Érdekességek

Vakon kóstoltak barackpálinkát a Nébih ellenőrei - szerintük ez a legjobb

pálinka
Ha van olyan alkoholos ital, amit a magyar emberek magukénak éreznek, akkor az kétségkívül a pálinka. 23 barackpálinkát vizsgált a Nébih, már meg is vannak az eredmények: jó hír, hogy a pálinkákat biztonsággal fogyaszthatjuk, két terméket azonban ki kellett vonni a forgalomból.

A mostani Nébih vizsgálatban a barackpálinkák kerültek sorra, mégpedig azért, mert a barack az egyik legnépszerűbb alapanyag, amiből pálinka készülhet. Természetesen sok pálinkakedvelőnek már megvan a kedvence, és tudatosan indul el vásárolni, biztosan akadnak azonban kevésbé szakavatott vásárlók, akiket könnyen zavarba ejthet a tény, hogy számos különböző márka sorakozik a boltok polcain. Kiszerelésüket tekintve a 0,2 literestől egészen az 1 literes változatokig terjed a termékskála, melyek alkoholtartalma 37,5- 41% (V/V) között mozog

Tudtad?

A pálinka valójában gyümölcspárlat, melynek lehetséges alapanyagait, elkészítési módját és minőségi követelményeit uniós rendelet szabályozza. Ennek értelmében a gyümölcspárlat olyan szeszes ital, amelyet kizárólag húsos, magozott vagy mag nélküli gyümölcsök, vagy ezek mustjának, valamint bogyótermések vagy zöldségek alkoholos erjesztésével vagy lepárlásával nyernek. További feltétel, hogy a párlatban a párolt alapanyagok aromája és íze megmaradjon, alkoholtartalma pedig 86%(V/V)-nál kisebb legyen.

Ez alkalommal 23 barackpálinkát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta termékteszten. A termékek laboratóriumi és nyomonkövetési vizsgálatain túl, a szabályszerű jelölést is ellenőrizték a hatósági felügyelők.

A hivatal laboratóriumában megvizsgálták többek között a termékek tényleges alkohol-, metanol-, etil-karbamát-, valamint illóanyag-tartalmát is. A metanol (metil-alkohol, faszesz) vizsgálata a pálinkák esetében különösen fontos, laboratóriumi szakemberek figyelmét nyilván ez sem kerülhette el. A metil-alkohol lebomlása során egy mérgező vegyület, formaldehid keletkezik, amely – a mennyiségétől függően – súlyosabb egészségügyi panaszokat is okozhat. Különös veszélye, hogy nincsenek megkülönböztető érzékszervi jellemzői, vagyis a szeszesital fogyasztásakor nem érzékeljük a jelenlétét, alattomosan fejti ki kártékony hatásait. Megnyugtató, hogy a teszten vizsgált pálinkák mindegyike megfelelt az előírásoknak, nincs ok aggodalomra!

Minőségi problémák

Változatosabb eredménnyel zárult a barackpálinkák minőségi mutatóinak hatósági vizsgálata. Kiderült, hogy két termék esetében a tényleges alkoholtartalom eltért a jelölésen szereplőtől, egy esetben alacsonyabb, egy esetben pedig magasabb értéket mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok. Az eltérés miatt a szakemberek azonnal intézkedtek és mindkét barackpálinkát kivonták a forgalomból, előállítójukat szankcionálták és kötelezték a termékek kereskedelemből való visszagyűjtésére. Ráadásul ezen termékek esetén a gyártmánylapok megfelelő hitelesítésével kapcsolatban is megállapítottak hiányosságokat az ellenőrök. Az egyik problémás ital esetében például a címkén szereplő önkéntesen használható megkülönböztető jelölés nem indokolta a termék gyártmánylapján az előállító.

Egy termék esetében prémium minőségre utaló állítás szerepelt a jelölésen, amit azonban a gyártmánylapon nem indokoltak meg. A Nébih ellenőrei értesítették a termék gyártóját a hiányosságról, egyúttal kérték annak javítását. További két esetben a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte a gyártókat, a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt.

Fontos szempont volt továbbá a nyomonkövethetőség ellenőrzése is. E téren két ital esetében merült fel probléma.

Összegezve, hét barackpálinka tért el kisebb-nagyobb mértékben a termékkörre vonatkozó előírásoktól. Két terméket minőségi és jelölési hibák, továbbá egyéb gyártmánylappal kapcsolatos hiányosságok miatt kivont a forgalomból a hatóság, szankcionálták a termékek gyártóját, valamint kötelezték őket azok forgalomból történő visszagyűjtésére. Két, forgalmazásban érintett kereskedelmi üzletlánc nyomonkövetési hiányosságok miatt élelmiszerlánc-felügyeleti bírságban részesült, együttesen 100 000 forint értékben. A problémás termékek gyártói a hatósággal együttműködőek voltak. További két termék gyártóját a gyártmánylap hitelesítésére vonatkozó hiányosságok miatt, a hatóság figyelmeztetésben részesítette és a jogsértés megszüntetésére kötelezte. Egy esetben pedig kisebb jelöléssel összefüggő hiányosság megszüntetésére hívták fel a felelős gyártó figyelmét a szakemberek.

Kóstolás

A Szupermenta kedveltségi tesztek célja minden esetben az, hogy az éppen a fókuszban álló termékeket „ízlelve” kiegészítsék a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során különösen fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, hiszen így több különböző, akár eltérő vélemény is kialakulhat róluk és árnyaltabb lesz a kép. Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 23 barackpálinkát kóstolhattak. A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

A résztvevők összesen öt szempont mentén értékelték a pálinkákat.

  1. Szín és tisztaság szempontjából az ital akkor megfelelő, ha átlátszó, víztiszta vagy az érlelő hordó színét tükrözi vissza. Hogy mire is utalunk? A tölgyfától jellegzetesen sárga, óarany színt, az akácfától zöldessárga, a gesztenyefától pedig sajátosan vörösesbarna színt kaphat a pálinka.
  2. Az illatintenzitást és a karaktert elemezve, a pálinkának tükröznie kell az adott gyümölcs jellegét, friss illatát, kiegészítve az erjedés során felszabaduló ún. kerekítő, finomító illatokkal.
  3. Ízét illetően az ital tiszta ízérzetű, zamata megfelel a várt jellegnek, íze és illata összhangban van. Ízintenzitása ideális esetben megfelelő, érlelt, illetve harmonikus.
  4. Az ízlelés során lényeges szempont a harmónia és a tartósság megfelelősége. A pálinka akkor igazán finom, ha az illat és a szájban keltett íz „kerek”, harmonikus, összhangban van egymással. Az ital nem kelt fáradt, tompa ízhatást.
  5. A minőségi pálinkák az összbenyomást tekintve rendkívül egyedi, gazdag illat- és ízvilággal rendelkeznek. Optimális esetben a termékben tisztán megjelenik a gyümölcsre jellemző könnyed illat, a gyümölcsös édesség, az illatszerkezetbe beépülő fűszeresség és a gyümölcsmag technológiától függően diszkrét zamata. Az ital rendkívül elegáns, letisztult, harmonikus. A barackpálinkák esetében a kóstolók az illatintenzitást, a karaktert tartották a leghangsúlyosabb érzékszervi szempontnak a fentiek közül.

A kedveltségi vizsgálat során, minden értékelési szempontot figyelembe véve, az élen az Agárdi Miraculum kajszibarack pálinka végzett. A második helyezést a Nobilis kajszibarack pálinka nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Márton és lányai kajszibarack pálinka „léphetett fel”.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.