Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Érdekességek

Egyre több magyar ezt csinálja evés után, nem lesz jó vége

Lunch,,Family,And,Man,Cleaning,Dishes,From,Table,After,Eating
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A / © Shutterstock
A legfrissebb adatok szerint nem bánunk túl jól az étellel, és megtört az évek óta jellemző trend, miszerint folyamatosan csökken a kukába kerülő ételhulladék. A Nébih legújabb felmérése szerint a korábbiakhoz képest pazarlóbban bánnak a készételekkel a magyarok.

Az elmúlt években egyre tudatosabbak lettek a magyarok, és odafigyeltek arra, hogy egyre kevesebb élelmiszer kerüljön a kukába. A pazarlás tudatos tervezéssel, kisebb adagok készítésével, valamint a lejárati és szavatossági időre való odafigyeléssel egyszerűen kiküszöbölhető. A legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy megtört a trend, és nemhogy nem csökkent tovább az élelmiszer-pazarlás, de nőtt is a kukába kerülő élelmiszer mennyisége. Ez csak azért súlyos probléma, mivel a növekedést az elkerülhető hulladék okozza a szakértők szerint.

Élelmiszerpazarlás pazarlás kuka szemét /Fotó: Shutterstock
Nőtt az élelmiszer-pazarlás mértéke Magyarországon a Nébih legfrissebb felmérése szerint
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Nőtt az élelmiszer-pazarlás Magyarországon

A Nébih most publikálta a legfrissebb adatokat. A szakemberek meglepődve tapasztalták, hogy vége az évek óta jellemző csökkenő tendenciának és a korábbiakhoz mérten pazarlóbbak lettek a magyar háztartások. A fejenkénti éves élelmiszerhulladék 62 kilóra emelkedett 2023-ban, ami kétkilós növekedést jelent a 2022-es adathoz képest. A növekedést szinte teljes egészében az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladék okozza.

Az élelmiszer-pazarlás túlnyomó részét (82,51%) továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság. Bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82%-a úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, nem megfelelő tervezésre vezethető vissza. A felmérésben résztvevő háztartások több, mint 80%-a úgy gondolja, hogy tovább tudná csökkenteni az általa megtermelt élelmiszerhulladék mennyiségét.

Az élelmiszerhulladék jelentős része elkerülhető lenne

A szakértők három kategóriára bontják az élelmiszerhulladékot. Az egyik az elkerülhető, és ez a legsúlyosabb. Ez a kategória jelenti a tényleges élelmiszerpazarlást, amely egy kicsit több odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ide tartozik a túl sok kifőtt tészta vagy rizs, ami a kukában landol, a harmadik napja a hűtőben álló pörkölt, amit már senki sem eszik meg, vagy a figyelmetlenségből lejárt és megromlott sonka, szalámi, tej vagy gyümölcs is.

A hulladék másik nagy egységét a nem elkerülhető szemét teszi ki, ezek olyan élelmiszerrészek, amelyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ilyen a tojáshéj, csont, kávézacc és a teafilter. A harmadik, legkisebb kategória a lehetségesen elkerülhető hulladék, ami emberi fogyasztásra alkalmas, de felhasználásuk egyéni ízléstől vagy egészségi állapottól is függ. Ilyen lehet a kenyérhéj vagy a csirkebőr, amit valaki megeszik, valaki nem szereti.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.