Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Érdekességek

Egyre több magyar ezt csinálja evés után, nem lesz jó vége

Lunch,,Family,And,Man,Cleaning,Dishes,From,Table,After,Eating
Fotó: PeopleImages.com - Yuri A / © Shutterstock
A legfrissebb adatok szerint nem bánunk túl jól az étellel, és megtört az évek óta jellemző trend, miszerint folyamatosan csökken a kukába kerülő ételhulladék. A Nébih legújabb felmérése szerint a korábbiakhoz képest pazarlóbban bánnak a készételekkel a magyarok.

Az elmúlt években egyre tudatosabbak lettek a magyarok, és odafigyeltek arra, hogy egyre kevesebb élelmiszer kerüljön a kukába. A pazarlás tudatos tervezéssel, kisebb adagok készítésével, valamint a lejárati és szavatossági időre való odafigyeléssel egyszerűen kiküszöbölhető. A legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy megtört a trend, és nemhogy nem csökkent tovább az élelmiszer-pazarlás, de nőtt is a kukába kerülő élelmiszer mennyisége. Ez csak azért súlyos probléma, mivel a növekedést az elkerülhető hulladék okozza a szakértők szerint.

Élelmiszerpazarlás pazarlás kuka szemét /Fotó: Shutterstock
Nőtt az élelmiszer-pazarlás mértéke Magyarországon a Nébih legfrissebb felmérése szerint
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Nőtt az élelmiszer-pazarlás Magyarországon

A Nébih most publikálta a legfrissebb adatokat. A szakemberek meglepődve tapasztalták, hogy vége az évek óta jellemző csökkenő tendenciának és a korábbiakhoz mérten pazarlóbbak lettek a magyar háztartások. A fejenkénti éves élelmiszerhulladék 62 kilóra emelkedett 2023-ban, ami kétkilós növekedést jelent a 2022-es adathoz képest. A növekedést szinte teljes egészében az úgynevezett elkerülhető élelmiszerhulladék okozza.

Az élelmiszer-pazarlás túlnyomó részét (82,51%) továbbra is a készételek, a friss zöldségek és gyümölcsök, valamint a pékáruk és a tejtermékek adják, habár 2016-hoz képest a pékáruk esetében sokkal tudatosabbá vált a lakosság. Bizakodásra ad okot, hogy a felmérésben részt vevők 82%-a úgy érzi, tovább tudná csökkenteni az élelmiszerpazarlását. A pazarlás oka legtöbbször figyelmetlenségre, nem megfelelő tervezésre vezethető vissza. A felmérésben résztvevő háztartások több, mint 80%-a úgy gondolja, hogy tovább tudná csökkenteni az általa megtermelt élelmiszerhulladék mennyiségét.

Az élelmiszerhulladék jelentős része elkerülhető lenne

A szakértők három kategóriára bontják az élelmiszerhulladékot. Az egyik az elkerülhető, és ez a legsúlyosabb. Ez a kategória jelenti a tényleges élelmiszerpazarlást, amely egy kicsit több odafigyeléssel megelőzhető lenne. Ide tartozik a túl sok kifőtt tészta vagy rizs, ami a kukában landol, a harmadik napja a hűtőben álló pörkölt, amit már senki sem eszik meg, vagy a figyelmetlenségből lejárt és megromlott sonka, szalámi, tej vagy gyümölcs is.

A hulladék másik nagy egységét a nem elkerülhető szemét teszi ki, ezek olyan élelmiszerrészek, amelyek emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Ilyen a tojáshéj, csont, kávézacc és a teafilter. A harmadik, legkisebb kategória a lehetségesen elkerülhető hulladék, ami emberi fogyasztásra alkalmas, de felhasználásuk egyéni ízléstől vagy egészségi állapottól is függ. Ilyen lehet a kenyérhéj vagy a csirkebőr, amit valaki megeszik, valaki nem szereti.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.