Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Borok

Borkóstolási hõmérsékletek

A borok különbözõ savtartalma különbözõ hõmérsékleteken érvényesül a legjobban. A vörös borokban a tanninok dominálnak, a fehér borokban pedig a szerves savak. Ez a különbözõség a kóstolási hõmérsékletben is tükrözõdik.

A melegebb bor savasabbnak, alkoholban gazdagabbnak tűnik. Ilyenkor az ecetesedés, dugó- és penészíz is könnyebben felfedezhetõ.

A túlhûtött borban az aromákat alig, vagy egyáltalán nem tudjuk érzékelni, mert az illatanyagok 5°C, a zamatanyagok 8°C alatt nem érvényesülnek.

Ha a bort hûteni vagy melegíteni kell, akkor azt lassan, fokozatosan tegyük. Az fiatalabb, kevésbé testes borokat hidegebben, az idõs, érlelt, testesebb, illatosabb borokat melegebben kóstoljuk.

  • vörös bor 14-18 °C
  • likõrborok 12-14 °C ű
  • fehér bor 10-12 °C
  • rozé, siller bor 8-10 °C
  • pezsgõ 7-8 °C
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.