A furmint szőlőfajta titka a savtartalmában rejlik. Ez így egyszerűen hangzik, de igaz. Az, hogy milyen gyümölcsöket, fűszereket érzünk az illatában vagy a kortyban, igazából ebben a kontextusban mindegy. Az, hogy az előételtől a desszertig, a pezsgőtől a tokaji aszúig a furmint mindenütt ott tud lenni a pohárban, az markáns, élénk savszerkezetének köszönhető. Ez az, ami miatt a legváltozatosabb stílusban tudják a borászok elkészíteni. A belőle létrejött pezsgő így lesz vibráló és eleven, a hosszabb érlelés alatt nem veszít a tartásából, az édes borok pedig nem lesznek elviselhetetlenül gejlek és sziruposak.
A gasztronómia szempontjából ez azt jelenti, hogy akár egy teljes, sok-sok fogásból álló étkezést is végig tudunk követni különböző stílusú, de csak furmintból készült palackokkal, és azt is, hogy biztos kézzel nyúlhatunk a polcon sorakozó palackokhoz, ha csak egy sima, hétköznapi vacsora mellé bontanánk bort.
Az előételek, halas és tengeri fogások mellé pezsgőt válasszunk, a reduktív, gyümölcsös furmintok jól mennek salátákhoz, sült szárnyasokhoz, a hosszan érlelt, hordós tételek tejszínes mártásokkal készülő, tartalmasabb húsos vagy zöldséges fogásokat kísérhetnek, a desszertek, kéksajtok mellé pedig késői szüretelésű édes vagy éppen aszú passzol. Kísérletezzünk bátran a furminttal a konyhánkban, akár egy-egy komplett borvacsorát is összeállíthatunk, most úgyis nélkülöznünk kell az ilyenkor megszokott kóstolókat, rendezvényeket.
Balassa István tokaji borászt leginkább komoly, a borvidék dűlőit és talaját bemutató borairól ismerjük. Ezek a hosszabb hordós érlelést kapott, nagy testű tételek igazán egyedi borélmény nyújtanak. Azonban itt a portfólió legújabb tagja, amelynek címkéjén egy Marty McFly nevű kacsa figyel. A megszokott dizájnhoz képest teljesen új megjelenés is azt hangsúlyozza, hogy ez bizony más. Birtokbor, benne friss sárga gyümölcsökkel, érett lime-mal, bodzával, édesfűszerekkel. Kerekség és intenzív ízek jellemzik, könnyedebb a klasszikus Balassáknál, de semmiképpen nem egyszerűbb.
Homonna Attila 1999-ben alapította erdőbényei pincészetét. Az igencsak elfoglalt borász számos helyen segíti tanácsaival más borászatok munkáját, amolyan „flying winemaker”-ként. Azonban a saját területeire mindig elég időt szán. A Rány – ahonnan ez a bor származik – kétségkívül hazánk egyik kiemelkedő dűlője. A korty sós-ásványos ízeiért is ez felel. Emellett édesfűszerek, érett sárga húsú gyümölcsök, vanília, borókabogyó, selyemcukor érezhető benne, citromhéjas kesernyével a lecsengésben. Egy gondosan összeállított, furminttal kísért borvacsora fénypontja lehet ez a palack.
A pincészet Európa mértani közepén, Tállyán található. A 7 hektáros területek a falu körüli első osztályú dűlőkben fekszenek. A minél természetesebb szőlőművelésre és borkészítésre törekszenek, hogy hűen adhassák vissza a helyi sajátosságokat. Palackjaik a bokszolós címkével összetéveszthetetlenek. A 2018-as furmint gazdag, intenzív illatú és ízű. Sok gyümölccsel, amiből kiugrik a birsalma, édesfűszerekkel és sóssággal. 2018 egy meleg évjárat volt, amit a kerek savak és a magasabb alkohol is jelez. Az izgalmassága mellett ár-érték arányban is verhetetlen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.