Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Borok

Furmintok górcső alatt

Ismét „nagy feladatra” vállalkozott borkörünk: a hazai kereskedelmi forgalomban kapható furmintokat kívántuk alaposabban megvizsgálni egy vakteszten. Ehhez jónéhány hónapon át gyűjtöttük a furmintos palackokat, és végül a Bortársaság is segítségünkre sietett pár palackkal.

Vaktesztünk célja, hogy átfogó képet adjunk a hazai furmint felhozatalról, erről a nehéz fajtáról, amellyel kapcsolatban többünknek voltak kétségei a nem mindig jó tapasztalataink miatt. Bár néhány kiemelkedően jó tételt megismertünk a két évvel ezelőtt tartott hasonló tematikus kóstolónkon, kíváncsiak voltunk, azóta mi változott e Tokajban és Somlón termesztett fajtánál.


Mit is keresünk a furmintban?
Nem könnyen értelmezhető fajta!!! Feltétlenül hungarikum. Itthon kell a nagyon jónak lennie, hiszen hol máshol lehetne az? Horvátországban vagy Németországban ugyan Mosel néven termelik és ismerik. Régies neve itthon Szigeti vagy Som is volt.

Késői érésű fajta, túlérésben lesz igazán szép. Próbálják reduktívan és hagyományos ászkolt, oxidatív technológiával is feldolgozni, de még a barrique-ot is jól állja. Tömör, elegáns ízt ad, ízében őszibarack, citrusosság, éréssel mézes jelleg is megjelenhet. Tokaj-hegyalja és Somló fő fajtája, máshol alig-alig van. Hajlamos a gyors öregedésre (ami 3-5 év után következik be rendszerint). Savakban nem szűkölködik.

A metodika a szokásos volt, a borokat teljesen „vakon”, azaz alufóliával letakarva kóstoltuk, véletlenszerű sorrendben szolgáltuk fel. A kétharmadánál tartottunk egy rövid szünetet.

1. Gundel Tokaji Furmint, 2003
Tiszta, áttetsző, talán kicsit túl világos, halvány zöldes-sárga szín, illat nem jellegzetes,
ízében kissé üres. Nem értékeltük túl nagyra. Bár bizonyos mineralitás felfedezhető benne, de fáradtság, oxidáltság jegyei is fellelhetőek voltak. Volt, aki szúrósságot és muskotályos illatot is érzett benne.

2. Palota Borház, 2003 Tokaj
Közepesen erős, szalmasárga szín, illat kellemetlen, fáradt, oxidált. „Régies, olyan régi tokaji pincemester szaga van”. Íze jobb, mint amit az illat ígért, olyan száraz szamorodnis. Feltétlenül Tokaji tételnek tartottuk.


3. Chateau Pajzos, Furmint Reserve 1997
Nem értékelhető, ennek már vége. Ebből sajnos már csak egy palackunk volt. A címkéje egyébként nagyon tetszetős, konzervatív – hogy azért ezt se hagyjuk vélemény nélkül.

4. Tokaj Kereskedőház, Furmint 2000 (félédes)
Erőteljesen oxidált sárga szín, de nem teljesen tiszta (egy-két oda nem való dolog úszkál benne), fás illattal keveredik az öreg oxidált illat. Erezhető volt benne a maradék cukor jelenléte. Kezdeti kis báj után a keserűség marad meg utóízében, disszonáns bor.

5. Hímesudvar, Tokaji Furmint 2002, tölgyfahordóban erjesztett és érlelt
Szép halványzöldes szín, őszibarackos, mézes, hársra emlékeztető illat, hosszú utóíz. Kerek, jól egyben van, fajtajelleges, teste azonban nem túl nagy, kicsit egyszerű. Mi a 4387/4400. palackot fogyasztottuk el.


6. Györgykovács Imre, Somló, 2001 „Barrigue”
Ugyan a zöldes színtónus miatt többen reduktív stílusúnak ítéltük, azonban illata alapján Somlóra tippeltünk. Ebből a borból hiányzik a „mézes” Tokaji-s jelleg, itt inkább virágillatokat találtunk - a hosszú utóíz mellett. Szép kerek bor, jól ráéreztünk a termőterületre. Ez egyébként még a többi Györgykovács tételnél is nehezebben beszerezhető. Kiemelkedően szép, kerek bor, sok - a termőhelyből eredő - mineralitással.

7. Royal Tokaj, 2003
Nagyon halvány, reduktív stílusra emlékeztető zöldes szín. Füves illat, nem kimondottan fajtajelleges, inkább sauvignon blanc-t mondtunk volna. Bár utóíze hosszú, mégis vékonynak értékeltük összességében. A mineralitás nyomait felfedeztük, és az is felmerült, hogy nem teljesen száraz. Azért egy jó egyensúlyban lévő borról van szó.


8. Degenfeld, Tokaji Furmint, 2002
A halvány, zöldes szín reduktív bort sejtet. Az előző borhoz nagyon hasonlított.
Jellegtelen, semmi különös érvet nem tudtunk mellette felhozni, azonban hibásnak sem ítéltük A jól megszokott, egyszerű Dégenfeld címkével jelenik meg évről évre a piacon.


9. Majoros, Tokaji Furmint 2003
Sárgább, oxidáltabb, de nem oxidált szín, fahordós íze, szép erős savai miatt eltért a többitől. Talán ez a bor osztotta meg legjobban az amúgy rendkívül egységesen pontozó csapatot. A füstös, pörkölt, vaníliás ízben kávé és karamelizált jegyekkel. Rendkívül érdekes bor!

10. Chateau Derszla, Tokaji Furmint Zsadány, 2002
Színe beillik a vékony, halványzöld, reduktív sorba. Ízében kesernyésség, fáradt fanyarság. Egysíkú bor. Nem sokkal ugyan, de kevesebbre értékeltük mint az előző kettőt.

11. Oremus, Tokaji Mandolás Furmint, 2002
Világoszöldes szín, nehezen értékelhető, eddigiekhez képest újszerű illat. Magas extraktok, komplex, jó évjáratnak ítéltük. Kerek, szép bor. Nem véletlenül lett a 2003-as Pannon Bormustra egyik csúcsbora. Jól

12. Chateu Megyer, Tokaji Furmint 2002
Halványzöld, reduktív bor. Minerális, szép kerek, de kicsit könnyű bor. Éppen hogy, de elérte a 4 palackos minősítést.

13. Királyudvar, Tokaji Úrágya Furmint 2002
Tiszta, zöldes, kissé középsárgás szín, reduktivitás jelei érzékelhetőek. Szépen megkomponált illat. Nagyon erős, karakteres bor, őszibarack magjára emlékeztető kesernyésség, hosszú utóíz, tömény (mandulás) marcipános íz, elegáns, szép egyensúlyú bor, ezt várjuk egy furminttól. Szepsy István és Demeter Zoltán munkássága kiemelkedő a furmintok területén is.

14.Oremus Tokaji Mandolás Furmint 2001
Zöldes, világos szín, valami kilóg belőle. Volt, aki maradék cukrot érzett benne. Nem tesz kellemes benyomást, nem fajtajelleges.

15. Homonna, Tokaji Furmint Határi dűlő 2003
Illatában is érződik. ez valami más. Édes (félédesnek hittük, de csak félszáraz) bor, émelyítő utóízzel, nem illett be a mi furmint-világunkba. Az első kibontott palack egyébként dugós volt. A szarvasbogaras címke nem aratott egyöntetű elismerést, bár minden technikai adat szerepel rajta. Aki azokat a drága német spätlese borokat szereti, annak ajánljuk.


16. Disznókő Furmint 2002
Kevés illatot mutat (egyéként visszakóstoláskor is), gyenge évjárat borának tartottuk, túlzott kesernyéséggel a végén. A pincészetet egyéként többen jól eltaláltuk a vakteszten.

17. Gundel Tokaji Furmint 2002
A szalmasárgás szín mellet számos nagyon kellemes illat, hársmézre, virágmézre, kamillára, gyógyvirágra, sőt egyeseknek még mentholra is emlékeztető ízek. Utóíze fanyar, szárazanyaga magas. Ám összességében nem kiemelkedő.

18. Györgykovács Imre Somlói Furmint 2003
Illatában kevesebb virág, inkább mineralitást, „sósságot” éreztünk, színe zöldes, többen reduktívnak gondoltuk. Volt, aki jobbnak ítélte. Jól iható. Utólag meglepődtünk szereplésén, de mindenestre még nagyon fiatal bor. Érdemes érlelni.

19. Benza Tokaji Furmint 2001
Szalmasárga, oxidált jellegű szín, szép illat, kamilla. Utóízében kicsit zavaró ízek jelentek meg. Szép test, minerális kesernyésség. Érett évjáratos bor.

20. Degenfeld Tokaji Furmint 2003
Nagyon halvány világoszöld szín. Illata inkább sauvignon blanc-t sejtet, de a muskotályos és zenites jelleg jobban felfedezhető benne, mintsem a furmint. Talán még maradék cukrot is tartalmaz??

21. Szepsy Tokaji Szent Tamás Furmint 2003
Hát igen, a 13. tétel mellett egyébként ez volt az, amire kivétel nélkül mindenki felfigyelt. Szép minerális illat, sós jegyek, harmoniku,s igazi furmint (vagy legalábbis amit mi kedvelünk). Tartalmas nedű. Egyébként hajszálnyira ugyanúgy értékeltük, mint a Királyudvart.

22. Füleky Tokaji Furmint 2003
Halványzöld szín, közepes színintenzitással. Illata gyümölcsös, kicsit inkább a hárslevelűre emlékeztet, de összességében fajtajelleget mutató jó bor.

23. Béres Tokaj Furmint 2003, Lőcse dűlő
Nagyon szép, halvány sárgás-zöldes szín, minerális íz és illat. Jól egyben van és kiegyensúlyozott a bor. Örültünk, hogy e cseppek is ilyen jól sikerültek, talán a címkén lehetne még javítani. Bár a legalacsonyabb pontszámmal ugyan, de kvalifikálta magát a legjobbnak ítélt borok között.

24. Hétszőlő Tokaji Furmint, 2002
Dugós volt a tétel, ebből sajnos nem volt több palackunk.

25. Disznókő Furmint 2003
Halványzöld szín, kevés illat, túlzottan savhangsúlyos. Semmi különöset nem találtunk benne, kicsit unalmas tokaji alapbor.

26. Árvay János, Hétfürtös Tokaji Furmint 2001
Színe oxidált, sárgás. Illata a száraz szamorodnikra (s abból se biztos, hogy a legjobbakéra) emlékeztet. E bor kilógott a sorból. Nem tudtuk beilleszteni a furmint-koncepciónkba. Mintha valami többet akartak volna kihozni ebből. Gondoltunk arra, hogy hibás tételt kóstoltunk, de borhibát igazából nem tudtunk felfedezni benne. Modern tokaji „nem aszús” címkék sorában illik be külső megjelenése.

27. Dobogó Furmint 2003
Reduktív, zöldes szín, de a parfümösség, amely még ízében is visszaköszönő aroma, még a száraz jellegét is megkérdőjelezi. A legdiplomatikusabb vélemény a „furcsa” volt.
Címke érdekes, iszonyatos mennyiségű információt tartalmaz, magyar és angol nyelven is.
A grafikai elemek ezáltal háttérbe is szorultak. A leírás szerint egy halom multivitamin, koktélnyi gyümölcs és leanderes gyömbérnek kellene benne lenni?!? Hát… ha van, ha nem, nem tartottuk a furmintok között említésre méltónak. A palack formája sem biztos, hogy a legjobb választás volt.

28. Györgykovács Imre: Somlói Furmint 2002
Minerális ízével hamisíthatatlan „somlai”. Klasszikus, szép bor, jó egyensúlyban, éretten és kereken. Befejezésként jó szájíz maradt meg. Ez igen!


A kóstolót követő összegzés és értékelés kapcsán érzékeltük, hogy Tokaj rendkívül jól volt reprezentálva a kóstolón, azonban néhány „Somlai” termelő hiányzott. Igaz, ezek többségét nem is könnyű a szélesebb kereskedelmi forgalomban fellelni. És mi tagadás, nem kis kihívás 28 ilyen tétel bírálata… de szépen helytálltunk. Ezúton is köszönet a Bortársaságnak a furmint ajánlásokért, mint látható: nem is szerepeltek rosszul.

A furmint egyébként nehéz választás az ételekhez, inkább önmagában való fogyasztásra ajánljuk. Néhány halételhez, pl. pisztránghoz, és füstölt halakhoz jól harmonizál.


Az első hat - melyeket 5 palackosra értékeltük – kiemelkedőek. Pontozásunk során szinte egyöntetű sorrendben hoztuk is ki a borokat, a 28 tétel végigkóstolása után találóan jegyezte meg az éjszakában az este tanulságát körtársunk: „Az első hatban van az egyik legjobb”. És az élen látható „hatosfogat” után – micsoda szakadék - két bor kapta meg csupán a 4 palackos minősítést. Még kettő volt ehhez nagyon közeli helyzetben. S a borok negyven százaléka nem ütötte meg az általunk támasztható elfogadható közepes/átlagos mértéket.


U.I. … és sajnáljuk azokat a borköri tagokat, akik nem tudtak eljönni…

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.