Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Borok

Kiderült: innen kapta a nevét az Irsai Olivér

bor pohár
Sokan azt hiszik, egy borkereskedő saját magáról nevezte el a szőlőfajtát, azonban ennél sokkal meghatóbb oka van annak, hogy Irsai Olivérnek hívják.

Az Irsai Olivérről mindent elmond, hogy a hozzáértők behízelgő bornak is szokták nevezni. Persze, nincs ezzel egyedül, de mi magyarok mégis különösen büszkék vagyunk rá. Mégpedig azért, mert az Irsai Olivér szőlőfajtát Kocsis Pál hozta létre 1930-ban a csabagyöngye és a pozsonyi fehér keresztezésével.

Az Irsai Olivér elnevezéséről több legenda is kering. Az egyik szerint egy szegedi borkereskedő vásárolta meg, és 100 pengőért saját magáról neveztette el az új szőlőfajtát. Ez a legenda azonban hamisnak bizonyult. Az igazság az, hogy Kocsis Pálnak volt egy üzleti partnere, és egyben barátja, Irsai M. József, akinek 1930-ban fia született. A fiú az Olivér nevet kapta, a szőlőnemesítő pedig a barátja iránti tiszteletből a csöppségről nevezte el az új fajtát.

A szőlő elég ellenálló, jól is terem, korán beérik. A borásznak minden figyelmére és ügyességére szüksége van ahhoz, hogy a mustban gazdagon megtalálható illóanyagokat minél nagyobb mennyiségben megőrizze a kierjedő borban. Ha sikerül, illatos, zamatos, mindenki által könnyen megszerethető ital kerülhet a poharunkba.

Ha van bort kevésbé kedvelő barátod, csempéssz a poharába egy kis Irsait! Azután figyeld a meglepetést az arcán: „De hát ennek nem is olyan boros az illata” – mondják, vagy: „Ez a bor finom.” Az első „borrandevúra” az Irsai a tökéletes választás - friss illatához könnyű test társul. Forró nyári esték naplementéjében gyönyörködve pompás élményt nyújt a kóstolgatása, de enyhébb fűszerezésű saláták, hal- és csirkeételek mellé is tökéletes választás.

2+1 IRSAI OLIVÉR, AMI NÉLKÜL ELKÉPZELHETETLEN EGY KERTI PARTI - BORAJÁNLÓ>>>

5 EXTRA FRÖCCSRECEPT, HA UNOD A BORT SZÓDÁVAL>>>

3 OLASZRIZLING, AMI ITATJA MAGÁT HAL ÉS CSIRKE MELLETT - BORAJÁNLÓ>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.