Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Érdekességek

Borravaló 2024: változtak-e a szokások az évek során?

A borravalóadás örök kérdés a vendéglátásban. Az elmúlt években ez a szektor is jelentősen átalakult, de vajon változott-e a jattolás íratlan szabálya? Íme, a válasz!

Ha egy vendéglátóhelyen elégedettek vagyunk a kiszolgálással és az ételek minőségével, akkor a számla értékén felül otthagyott pénzösszeggel fejezhetjük ki pozitív véleményünket. Ezt nevezzük borravalónak. Persze vannak, akik presztízskérdést csinálnak az ügyből, és mindig hagynak egy kis pluszt, míg mások csak azért sem. Lássuk, 2024-ben mit illik, és mit nem.

Ha szeretnénk borravalót adni a pincérnek, akkor jó, ha van nálunk készpénz, így közvetlenül neki adhatjuk oda /Fotó: Shutterstock
Ha szeretnénk borravalót adni a pincérnek, akkor jó, ha van nálunk készpénz, így közvetlenül neki adhatjuk oda /Fotó: Shutterstock

Kezdjük az alapoknál

A számlánkon látható szervizdíj nem ugyanaz, mint a borravaló. Ez a felszolgálás díja, melyet a vendéglátóhely szabadon határozhat meg, de az étlapon fel kell tüntetnie. Ebből az összegből nem csak a felszolgáló részesül, hanem a vendéglátóhely összes dolgozója, így ha a pincért szeretnéd jutalmazni, jobb, ha tudod, hogy ennek csak egy része lesz az övé.

Ha a felszolgálás mindent visz

Hogyha tehát a pincérünk kedvességét, figyelmességét szeretnénk honorálni, akkor a szervizdíjon felüli borravalóját érdemes külön rendezni. Ez akkor is érvényes, ha kártyával fizetünk, mert az így adott pluszpénz is a közösbe kerül.
Azért is érdemes nmi készpénzzel is készülni, mert olyan is előfordulhat, hogy egyáltalán nem lehet kártyás fizetéssel borravalót adni.

Adhatunk a közösbe is

Ha úgy általában az egész hellyel vagyunk megelégedve, akkor a borravalót beadhatjuk a közösbe is. Sok helyen van erre kijelölt tároló, általában a fizetésre kijelölt pénztárnál. Ebbe tehetjük az elégedettségünket kifejező pluszpénzt. Értelemszerűen ilyen esetben is készpénzzel kell készülnünk.

Ha az egész vendéglátóhellyel meg vagyunk elégedve, akkor a kasszánál kihelyezett borravalós tárolóba tehetjük a pluszpénzt /Fotó: Shutterstock
Ha az egész vendéglátóhellyel meg vagyunk elégedve, akkor a kasszánál kihelyezett borravalós tárolóba tehetjük a pluszpénzt /Fotó: Shutterstock

Mennyi borravalót adjunk?

Mivel a borravaló nem kötelező, hanem csak egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért, így a mértéke sincs kőbe vésve. Az íratlan szabály szerint a számla 10-15 százalékával jutalmazzuk a vendéglátóhely dolgozóit, ha elégedettek voltunk. Más európai országokban is nagyjából ekkora összeggel kell számolni, de célszerű utazás előtt tájékozódni a helyi szokásokról – írja a Bors.

Alternatív esetek

Nem csak egy fényűző étteremben érezhetjük úgy, hogy elégedettségünket borravalóval szeretnénk kifejezni. Bár a kisebb vendéglátóhelyeken, például a lángososnál vagy a fagyizóban nem gyakori szokás borravalót adni, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, itt is megtehetjük. A legegyszerűbben úgy, hogy felfelé kerekítjük a végösszeget, és nem kérjük a visszajárót.

Az utóbbi években egyre népszerűbb az ételek házhoz rendelése. A rendelésünket kiszállító futárnak is adhatunk borravalót, ha például gyorsan megérkezett, vagy ha a kedvezőtlen időjárási körülményeket szeretnénk így kompenzálni. Sőt, néhány cégnél már a rendelés leadásakor, előre is meghatározatjuk, mennyi pluszpénzt szánunk a futárnak.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.