Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A palacsintát szinte mindenki szereti. Mi több, imádja. A gyerekek rajonganak érte, a felnőttek is boldogan falják, nem is csoda, hiszen a palacsinta egyszerű, mégis izgalmas fogás, ami rengeteg változatban kerülhet asztalra.
Vékony tésztás palacsinta

A palacsinta elkészítésének számtalan módja van, azonban a magyar háztartásokban vékony tésztájú palacsinta terjed el leginkább. Nagyanyáink forró zsíron, vasserpenyőben sütve készítették, ma már inkább teflonbevonatú vagy kerámiaserpenyőkben, minimál zsiradékon készülnek a palacsinták.

A palacsinta alapelemei: a tojás, a folyadék és a liszt, amelynek arányairól és szükségességéről hosszú viták bomlanak ki nap, mint nap.

A tojás része a klasszikus palacsintának, bár a vegán palacsinták esetében kiesik az alapanyagok közül.

A folyadék mibenléte is kérdéses, van, aki a vízre vagy szódavízre esküszik van, aki kizárólag tejjel készíti, de különféle tej-víz aránnyal készített palacsintatészták is léteznek.

A liszt mibenléte megint érdekes kérdés. A hagyományos palacsintában búzából készült finomliszt adja meg a tészta sűrűségét, de készíthetjük teljes kiőrlésű liszteket felhasználva, illetve különféle maglisztekből vagy liszt-magliszt kombinációkból is kikeverhetjük a tésztát. Érdemes kipróbálni az olaszok palacsintáját is, amelyhez gesztenyelisztet használnak, kifejezetten izgalmas változata ennek az ételnek.

A palacsinta elkészítésénél nagyon fontos kérdés a zsiradék. Itt több iskola is létezik, vannak, akik magába a tésztába teszik az olvasztott vajat, kókuszzsírt vagy épp olajat, de sokan csak a sütésre használt serpenyőt kenik ki vékonyan.

Nagyon jó és szagtalan megoldást jelent a vaj, amelyből 1-2 evőkanálnyit kell csupán felolvasztani, s azzal számtalan palacsinta megsüthető. A kenőtoll helyett érdemes szilikonecsettel a serpenyőbe simítani a megfelelő mennyiségű zsiradékot, ami nem kell, hogy több legyen, mint amennyi az ecset végén megragad.

A sütés és töltés

A palacsintát forró serpenyőben kell sütni, így viszonylag rövid idő alatt megsül, de nem szárad ki. Az elkészült palacsintákat számtalan módon elkészíthetjük. Tölthetjük lekvárral, kakaóval, csokoládé- vagy mogyorókrémmel, gyümölcsökkel. Süthetünk almaszeletekkel gazdagított palacsintát vagy épp narancsillatú, dióízű Gundel-palacsintát, de másféle tányérdesszertekké is nemesíthetjük a palacsintáinkat.

A rakás

A palacsintából készíthetünk rakott palacsintát is, amelyet sokféle töltelékkel gazdagíthatunk. A rakott palacsintánál a korábbi töltelékek mellett megjelenik a túró, a felvert tojásfehérje, a mák is, mind-mind elfér egy palacsintatortán belül is.

A palacsintatortát a legtöbb esetben az összeállítást követően még átsütik. Ugyanez jellemző néhány töltött, rakott palacsintára is, amelynek legismertebb képviselője a túrós palacsinta. Az ízesített túróval töltött tekercseket sok esetben vaníliasodóval leöntik és úgy sütik össze, de van, hogy az átpirított, ropogósra sütött palacsintacsövekre csak a tálaláskor kerül bármilyen mártás.

Ugyancsak a sütőben szokta végezni a laskára (széles csíkokra) metélt palacsinta, amit különféle gyümölcsökkel, darált csonthéjasokkal összeforgatunk, majd addig sütjük, amíg a sűrűjéből kiálló tésztaszélek ropogósra nem sülnek.

Amerikai palacsinta

Az amerikai palacsinta már jó néhány éve megvetette a lábát. A sütőporral gazdagított tésztából szivacsosabb állagú, kisebb, de magasabb palacsintákat tudunk sütni, amelyeket nem töltünk, inkább csak rétegzünk a különféle lekvárokkal, öntetekkel.

Az amerikai palacsintának nagyon jól áll a juharszirup, a karamellszirup, a különféle csokoládéalapú öntetek, de gyümölcsvelővel, felfőzött vagy hígabb lekvárral is nyugodtan nyakon lehet önteni a feltornyozott tésztát. Sőt, ha nagyon autentikusak szeretnénk lenni, akkor pirított bacont is kínálhatunk mellé.

Mivel az amerikai palacsinta vastagabb, így a tészta viszont könnyebben elbír extra hozzávalókat. Az amerikai palacsintába tehetünk különféle gyümölcsöket, gazdagíthatjuk a tésztáját ropogós textúrájú csonthéjasokkal, de aszalt gyümölcsöt vagy csokoládéchipset is keverhetünk bele.

Élesztős palacsinta

Bár nem elterjedt, de létezik az élesztős palacsinta, amely – nem meglepő módon - levegősebb szerkezetét az élesztőnek köszönheti. Ez a palacsinta leginkább az amerikai palacsintára hasonlít, a mérete és tálalása is hasonló és a palacsinta ízesítésére használt kiegészítők köre is szinte azonos. Az élesztős palacsinták esetében előfordul, hogy csak a tészta egyik oldalát kell megsütni, majd amikor a tészta megszilárdul, akkor már csúsztathatjuk is a tányérra.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.