Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Uzsonnák és piknikek megbízható desszertje, kezdő háziasszonyok biztos piskótája, jó süteményalap, ám magában is remek édesség az egyensúly tészta. A Pound Cake vagy Quatre Quarts névre is hallgató sütemény rendkívül kezes. Tudja mindazt, amit egy piskóta, viszont a zsiradéktartalmának köszönhetően könnyebb vele bánni - és nem is szárad ki egykönnyen.

A világ számos országában létező sütemény eredettörténetét felgöngyölíteni nem egyszerű. Feltételezhetően a gyakorlott háziasszonyok a világ különböző pontjain felfedezték, hogy igen jó állagú süteményt kapnak, ha súlyra ugyanannyi cukrot, lisztet, zsiradékot és tojást tesznek a tésztába.

 

Bármilyen gyümölcs jól illik hozzá, nyáron friss ribizlivel például nagyon finom
Bármilyen gyümölcs jól illik hozzá, nyáron friss ribizlivel például nagyon finom

 

Angliában Pound Cake-ként híresült el, ami abból adódik, hogy az arányokat az angol mértékegység szerint fontban mérték ki (1 font majdnem fél kiló). Az angolszászoknál az azonos anyagmennyiséggel készített sütemény valamikor a 18. század elején keletkezhetett, s viszonylag gyors karriert futott be, mert a recept 1796-ban már egy amerikai szakácskönyvben is szerepelt, rögvest kétféle verzióban. A hozzávalók mennyiségének módosítgatása már viszonylag hamar megkezdődött, és a 19. században sorra születtek az elfajzott „fontos” torták. Legtöbbjük vanília-kivonattal és citrommal ízesítve.

A szigetország mellett a kontinens sem maradt ki a jóból, ez idő tájt megszületett a gâteau Quatre Quarts, azaz a négy negyed torta, amit az angoloknál is kedvelt citrommal, valamint rummal ízesítettek. A sütőpor használata előtt ez az alkoholtartalom volt az, ami segített a tésztának kissé levegőssé válni. Érdekes, hogy Németországban a helyi egyensúlytésztába, a Sandkuchenbe gyakran manapság sem kerül sütőpor.

 

A legegyszerűbb tészta, de felezett barackokkal igazi nyári finomság
A legegyszerűbb tészta, de felezett barackokkal igazi nyári finomság

 

A franciák hódításainak köszönhetően több egykori gyarmaton is kedveltté vált a Quatre Quarts. Ezeken a helyeken gyakorta tettek a tortába banánt is, hogy még nedvesebb legyen a tészta, ne száradjon ki könnyedén.

Az angol süteményhistóriánál már említettem, hogy a bevándorlóknak hála Amerikában is igen hamar gyökeret vert a Pound Cake, olyannyira, hogy a 19. század végén egy afro-amerikai szerző szakácskönyvében is helyt kapott. Mexikóban ma is nagyon kedvelt sütemény az egyensúly torta leszármazottja, a Panqué, amit errefelé leggyakrabban dióval és mazsolával készítenek. Kolumbiában borral áztatják az elkészült tésztát, és különféle krémekkel töltik meg. Persze ezeknél a süteményeknél is kialakultak bonyolultabb, az 1:1:1:1-es szabályt felrúgó receptek, de egykoron az alapkoncepció mindegyiknél az azonos anyaghányad volt.

A 20. század közepén fordulóponthoz ért a torta története, a liszthez hozzáadott szódabikarbónával vagy sütőporral egy könnyebb, lazább szerkezetű sütemény született.

 

Elég néhány marék olajos mag és kis fűszer, máris feldobható vele az egyensúlytészta
Elég néhány marék olajos mag és kis fűszer, máris feldobható vele az egyensúlytészta

 

Készítése és variációk

Az egyensúlytészta egész évben tökéletes választás. Egyrészt nagyon gyorsan összerakható, a recept betartásával az eredmény is garantált, és az egyszerűsége okán nagyon jó alapja sok desszertnek.

A tészta rendkívül jól variálható. A liszt egy részét nyugodtan lecserélhetjük darált csonthéjasokra (dió, mandula), de mákot is adhatunk a tésztába - szintén a lisztmennyiség rovására. Fűszerezhetjük is reszelt citrom- vagy narancshéjjal, de egy kevés őrölt fahéjjal, szegfűszeggel szinte biztos a siker. Zsiradékként kerülhet bele vaj, olaj, zsír, esetleg a zsiradék egy részét helyettesíthetjük tejföllel, krémsajttal vagy joghurttal. A tészta nedvességtartalma növelhető néhány banánnal, vagy a vállalkozóbb szelleműek főtt, pürésített céklát is tehetnek egy csokoládés egyensúlytésztába.

 

Csokival is gazdagítható, nem rontja el! :)
Csokival is gazdagítható, nem rontja el! :)

 

A cukor egy része kiváltható lekvárral, sőt a lekvár mellé áztatott aszalt gyümölcsöt is tehetünk a tésztába. Ha szétválasztjuk a tésztát, és az egyik felébe némi kakaóport keverünk, akkor máris kész a márványos sütemény.

A tészta felturbózását a külsején is folytathatjuk. Megáztathatjuk likőrökkel, gyümölcslével, különféle cukormázakkal boríthatjuk. Ha nem magában szeretnénk fogyasztani, akkor jó alapja lehet a somlói galuskának vagy bármilyen tésztás pohárkrémnek, trifle-nek, tortákhoz is remek, hiszen jó a nedvszívó képessége és nem szárad ki.

 

Kuglófformában sütve, márványosan ünnepi uzsonna is lkészülhet az egyensúlytésztából
Kuglófformában sütve, márványosan ünnepi uzsonna is lkészülhet az egyensúlytésztából

 

Süthetjük tortaformában, kerülhet őzgerincbe, de kuglófformában is tökéletes. Gyárthatunk belőle muffint, de piték, lepények jó alapja is lehet. Nálunk leggyakrabban azonban nagy tepsiben sül sok-sok friss gyümölccsel megszórva.

 

Muffinokat is süthetünk egyensúlytésztából
Muffinokat is süthetünk egyensúlytésztából

 

Meggyes egyensúlytészta

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
5 db tojás
25 dkg rétesliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
60 dkg meggy
1 citrom héja
1/2 csomag sütőpor

Elkészítése: A meggyet megmosom, leszárazom, hagyom lecsepegni. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját habosra verem a cukorral és a vajjal, majd a sütőporos lisztet lassan hozzáadom, s hozzáreszelem a citrom héját. Végezetül felverem a tojások fehérjét és egy habverővel beleforgatom a tésztába a habot. Zsírral kikent, rétesliszttel kiszórt közepes tepsibe öntöm és a meggyekkel sűrűn megrakom.
190 fokon tűpróbáig sütöm.

 

Meggyekkel pettyezett egyensúlytészta
Meggyekkel pettyezett egyensúlytészta

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.