Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Desszert

Így lesz tökéletes az epres túrógombóc - 6 egyszerű tipp

Epres túrógombóc
A nyári ebédek második fogásaként és kényeztető desszertként egyaránt megunhatatlan finomságot szinte lehetetlen elrontani, de van néhány fortély, amelyektől még csábítóbb lesz a szezon kedvenc édessége,  az epres túrógombóc. A kezdőket most beavatjuk a praktikákba, hogy más gyümölcsökkel töltött gombóchoz is kamatoztathassák a megszerzett tudást.
1. Gyümölcs

Teljesen érett, de még feszes gyümölcsöt vásárolj! Ha elég édes, kevesebb cukor kell a tésztamasszába és a töltelékhez. A nagyobb szemeket darabold falatnyira, a kisebbeket egyben hagyhatod. Az epret mindig kicsumázás előtt mosd meg, hogy ne ázzon szét. Lecsepegtetés után csípd ki a kocsányokat, vagy vágd le a szemek felső részét.

2. Túró

A semleges ízű túró nagyszerűen kiegészíti a zamatos gyümölcsöket. A piacon vásárolhatsz házi túrót, ez a legjobb. A boltban félzsíros csomagolt terméket válassz, mert a zsírszegénytől száraz lesz a gombócod, rosszabb esetben szétesik. Otthon passzírozd át, vagy ha ehhez lusta vagy, alaposan törd össze villával egy tálban, hogy ne maradjanak benne göbök. Egy kevés (kb. 1 ek) szoba-hőmérsékletű vaj még krémesebbé teszi.

3. Ízesítés

A túrós masszából kihagyhatatlan a frissen reszelt (kezeletlen!) citromhéj. Mint minden édes tésztába, ebbe is kell egy csipet só. Az ízén ugyan nem változtat, de izgalmasabb lesz az állaga 1-2 ek egész máktól, amennyiben szereted, hogy ropog a fogad alatt.

4. Kötőanyagok

A túrós masszát a megduzzadó búzadara, valamint a friss (!) tojások sárgája és kemény habbá vert fehérjéje fogja össze. A darát mértékkel adagold, máskülönben a gombóc megkeményedik. Gluténmentes étrend esetén a búzadarát rizsdarával helyettesítheted.

5. Gombócfőzés

A vizes kézzel megformázott gombócokat helyezd forrásban levő, enyhén sós vízfürdőbe, majd miután felúsztak a felszínre, várj 3-4 percet, hogy kellően átfőjenek. Szűrőlapáttal, óvatosan emeld ki és csepegtesd le őket, aztán mehetnek egyenesen az előre elkészített vajas morzsába.

6. Morzsabunda

Lehetőleg házi morzsát használj, ez darabosabb, mint a finomra őrölt késztermék. (Gluténmentes morzsát bioboltban vásárolhatsz.) Sűrűn kevergesd az olvasztott vajon, mert könnyen odakap! A vajjal ne fukarkodj, mert minél vajasabb a morzsa, annál finomabb. Amikor elkezd pirulni, leveheted a tűzről, hiszen a felforrósodott serpenyőben vagy lábosban tovább puhul. A gombócokat az edényt finoman rázogatva forgasd össze a morzsával, hogy ne törjenek szét.



+ 1 ötlet: epres gombóc krumplis tésztából

Próbáld ki epres változatban a hagyományos szilvás gombócot! Magas keményítőtartalmú, C jelzésű burgonyát használj hozzá, majd a tésztából lecsípett darabokat lapogasd ki gyúródeszkán, és halmozz a közepükre porcukorral megszórt epret.

A kifőzött gombócokat a változatosság kedvéért morzsa helyett mákba hempergetheted, továbbá tetszés szerint eperszósszal, házi eperlekvárral és friss eperrel vagy vaníliamártással kínálhatod. A látványt menta- vagy citromfűlevélkékkel színesítheted.

Epres gombóc vaníliamártással >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.