Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Dubarry-csirkemell
Dödölle - az eredeti recept
Káposztás tészta egyszerűen
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Babgulyás
Csupacsokis brownie
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Epres blondie
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mákos guba
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus grízgaluska leves
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf
Zsemlegombóc
Desszert

Isteni és egyszerű: a morzsasüti - így lesz tökéletes a crumble!

Almás-szilvás morzsasüti (crumble)
A crumble - magyarosíthatjuk morzsasütinek - egy remek angol édesség, amely méltán lett világhírű. A sütemény lényege ugyanis az, hogy alul csupa gyümölcs, a teteje pedig ropogós, morzsolt tészta. Öt perc alatt összeállítható, kiadós és nagyszerű!

Végy egy sütőtálat, vajazd ki, szórd bele a gyümölcsöt, a tetejére morzsold liszt, vaj és cukor keverékét. Told be a sütőbe, várj fél órát, és már kész is a remek desszert.

Természetesen variálható a morzsa, gazdagítható dióval, mogyoróval, fahéjjal, a gyümölcs is keverhető, dúsítható mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, esetleg rummal.

Ráadásul a crumble (ejtsd: krámbl) nem csak édesen, hanem sósan is elkészíthető, zöldségekkel készítve kieadós, gyors vacsora.

Szilvás crumble
Szilvás crumble
Crumble-trükkök

1. A tésztához a hozzávalókat ujjheggyel dolgozzuk össze. Nem baj, ha nem kapunk homogén tésztát, úgyis morzsolni fogjuk!

2. Az édes morzsasütit mindig nyers gyümölcsből készítsük. Variálhatjuk kedvünkre, hiszen bármelyik gyümölcsből nagyon finom (de kerüljük a sárga- és görögdinnyét, a szőlőt). Aszalt gyümölcsök is kiválóak, ha néhány órát vízben áztatjuk, majd kockázott almával vegyítve tesszük a süteménybe.

3. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd 20 percig süssük lefedve, hogy a gyümölcsök levet eresszenek, és a saját levükben megpárolódjanak. A végén vegyük le az alufóliát néhány percre, hogy a tetején megpiruljon a tészta és ropogós legyen.

4. Ha főételként szeretnénk tálalni a sós crumble-t, tegyünk a zöldségek közé pirított csirkemell-darabokat vagy felkockázott sonkát, esetleg kecskesajt szeleteket.

5. Akinek ez a sok finomság nem elég, fokozhatja még tovább is az élvezeteket… Az édes crumble-t tálalhatjuk tejszínhabbal, csokiszósszal vagy vaníliakrémmel, a sós crumble-t zöldfűszeres vagy fokhagymás tejföllel.

Rebarbarás morzsasüti egy kis pitetésztával, vaníliafagyival
Rebarbarás morzsasüti egy kis pitetésztával, vaníliafagyival

Édes receptek

Hagyományos almás crumble

Morzsoljunk össze 15 dkg lisztet, 10 dkg cukrot, 10 dkg vajat és 8 dkg darált diót vagy mogyorót. Kivajazott tortaformába vagy kisebb tepsibe kockázzunk fel almát, szórjuk meg mazsolával, majd morzsoljuk rá a tésztánkat. 30 percig süssük előmelegített sütőben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.

Csokis crumble

Vajazzunk ki egy tortaformát, majd vágjunk bele vegyesen almát, körtét, banánt. 15 dkg lisztet, 10 dkg vajat, 8 dkg cukrot, 5 dkg durvára vágott diót és 5 dkg csokireszeléket dolgozzunk könnyen össze, majd morzsoljuk a gyümölcsökre. 30 percig süssük előmelegített sütőben alufóliával lefedve, majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk még 5 percig.

Egzotikus crumble

Vajazzunk ki egy kisebb tepsit vagy egy tortaformát. Vágjunk kockára friss ananászt és banánt. 15 dkg lisztet, 8 dkg barnacukrot, 10 dkg vajat, 1 kávéskanál fahéjat és fél kávéskanál őrölt gyömbért morzsoljunk össze, majd szórjuk a gyümölcsökre. Fedjük le alufóliával, és 30 percre toljuk forró sütőbe. A végén vegyük le a fóliát, és még pirítsuk néhány percig.

Mandulás almás crumble
Mandulás almás crumble
Sós receptek


Olaszosan

Vajazzunk ki egy jénait vagy egy kisebb tepsit, majd aprítsunk bele paradicsomot, cukkinit, padlizsánt. Ujjheggyel dolgozzunk össze 10 dkg lisztet, 7,5 dkg zsemlemorzsát, 7,5 dkg reszelt parmezánt, 3 evőkanál olívaolajat és 1 kávéskanál oregánót. Morzsoljuk rá ezt a tésztát a zöldségekre, majd előmelegített sütőben, alufóliával lefedve süssük 30 percig. Végül vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a tetejét.
Tipp: A bátrabbak 2 gerezd zúzott fokhagymát is tehetnek a tésztába!

Zöldségesen

Morzsoljunk össze 15 dkg teljes kiőrlésű lisztet 7,5 vajjal, 7,5 dkg mandulaforgáccsal vagy fenyőmaggal, kevés őrölt borssal és sóval. Vajazzunk ki egy kisebb tepsit vagy jénait, tegyünk bele párolt zöldségeket (borsót, répát, zöldbabot, friss spenótot, póréhagymát vagy amit szeretünk), morzsoljuk rá a tésztát, és előmelegített sütőben süssük alufóliával lefedve 20 percig. Ha kész, vegyük le a fóliát, és pirítsuk néhány percet a tetejét.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.