Avokádókrém recept
Avokádókrém
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Desszert

Madártej, avagy szigetek az angolkrém óceánon

Az egyik kedvenc édesség hazánkban a madártej marad, akármilyen nagy iramban próbálják kiszorítani a brownie-k, muffinok, clafoutis-k őt és a palacsintát a somlói galuskával együtt. Miért madártej? Milyen variációi vannak, és hogyan kell tökéletesen elkészíteni?
Egy kis madártej-etimológia

Gondolkodtatok már azon, vajon honnan ered a madártej kifejezés? Van a madárnak teje? Micsoda faramuci név ez? A fehér gombócok talán a fiókák? Nem, a madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a madarak teje kifejezéssel illették. Így került be az újkori köztudatba is ez a viszonylag egyszerű, de valóban isteni finom édesség madártej néven.

Madártej a világban

A francia bisztrókban is gyakran kapható oeufs á la neige – (ejtsd: ő á la nezs - tojás a havon) vagy ile flottante (ejtsd: il flottant – úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands, ejtsd: flótin ájlendsz) és a spanyolok is.

Rajtunk kívül a madártejes vonalat követik a románok is. Az osztrákok továbbmennek, náluk kanáritejnek hívják a madártejet (Kanarimilch).

Indiában tojás nélkül és kardamommal készül a rasmalai, amit pisztáciával, sáfránnyal is ízesítenek.

Grillázzsal, pirított mandulával is megszórhatjuk a madártejet
Grillázzsal, pirított mandulával is megszórhatjuk a madártejet
Elkészítés

Számos receptet találunk, van, ahol 5 tojásból, van, ahol 12 tojásból készül a madártej. Az alaprecept általában 6 tojás 1 liter tejhez. Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat. A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk. A tojások sárgája nagyon fontos, válasszunk bio vagy házi tojást.
A vaníliaaroma helyett, ha tehetjük, válasszuk az igazi vaníliarudat, megéri, ez adja a madártej ízét.

"Tegyünk forrni egy liter cukros tejet s hat tojás fehérét verjünk habbá. Mikor szép kemény lett a hab, szakítsuk ki kanállal nagy gombócokba és a habgombócokat főzzük meg a forró tejben. Minden egyes hab-galuska alig egy percig álljon a forró tejben. A tejből a habgaluskákat lyukas kanállal szedjük ki szitára. A tojás fehéréből vert habot mind így sorban főzzük ki. A főzés után megmaradt tejbe tegyünk bele egy fél marék megtisztított mazsolát, kevés vaníliát és hat tojássárgáját jól összekeverve. De soká ne főzzük a tojással a tejet, mert túrós lesz. A tojásos tejet tegyük szép díszes porcelán tálba, rakjuk a tejben megfőtt habgaluskákat a tojásos tejre. E habgaluskákat hintsük be felül a megfőtt mazsolával és szurdaljuk meg mandulával; tálalásig tegyük pincébe vagy jégre.”

Zsíros tejből és friss tojásból készítsük a madártejet!
Zsíros tejből és friss tojásból készítsük a madártejet!
Trükkök

- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy szép fényes legyen.
- A tojássárgáját sose főzzük túl! Ha 85 fokosnál magasabb hőmérsékletre melegítjük a tojássárgás tejet, nem túl esztétikus tojásrántottás-tejes szósz lehet az eredmény a sűrű angolkrém helyett, hiszen ilyen esetekben a tojássárgája kicsapódik.
- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.
- A legegyszerűbb habkészítési trükk, amikor egy magas műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó forró vízzet öntünk rá. 10 percet hagyjuk keményedni, ezután kanállal galuskákat szaggatunk belőle.

Madártej-variációk

A franciák karamellel meglocsolva tálalják. Ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a szigetek tetejére.
Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de készíthetünk akár citrusos madártejet is. De meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival, és jól áll neki a rumba áztatott mazsola is.
A habgaluskákat díszíthetjük vágott mandulával, így úszó szigetek helyett lebegő süniket falatozhatnak a gyerekek. A tojásfehérje habjába keverhetünk lekvárt, vagy akár gyümölcsös változatban is készülhet, például eperrel. Készíthetjük vaníliás alapkrém helyett csokis, karamelles krémmel is.

Hideg madártej forró Nutellával

Hozzávalók:
5 dl tej
4 tojás
5 evőkanál porcukor
¼
rúd vanília
Nutella
folyékony tejszín

Elkészítés:
A tejet felforraljuk két kanál cukorral és a vaníliával. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük, a forró tejbe szaggatva néhány percig főzzük, közben forgatjuk. A habgaluskákat szűrőlapáttal szitára kivesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, és a már forró tejet rászűrjük. Állandó keverés mellett besűrűsödésig főzzük. Tűzről levéve hűtjük, üvegtálba öntjük. A tojáshabot a tetejére helyezzük és forró, tejszínnel hígított Nutellával gazdagon belocsoljuk.


Madártejes-diós palacsinta

Hozzávalók:
kb. 20 darab palacsinta
1 liter tejből készült madártej
kb. 20 dkg dió
ízlés szerint cukor

Elkészítés:
A kisült palacsintát megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk még egy palacsintát, arra újból diót szórunk. A két palacsintát együtt tekerjük fel, és egy közepes jénaiba tesszük. Minden palacsintával így járunk el, míg a jénai tele lesz. Ezek után a palacsintatekercseket a jénaiban feldaraboljuk. A madártejnek csak a sárga részét főzzük meg, és még melegen a palacsintákra öntjük. A megmaradt tojásfehérjéket kevés cukorral keményre felverjük, és rásimítjuk a madártejes palacsinták tetejére. Kb. 150 fokos sütőben addig sütjük, míg a fehérje egy kis színt kap. Hidegen tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.