Gondolkodtatok már azon, vajon honnan ered a madártej kifejezés? Van a madárnak teje? Micsoda faramuci név ez? A fehér gombócok talán a fiókák? Nem, a madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a madarak teje kifejezéssel illették. Így került be az újkori köztudatba is ez a viszonylag egyszerű, de valóban isteni finom édesség madártej néven.
A francia bisztrókban is gyakran kapható oeufs á la neige – (ejtsd: ő á la nezs - tojás a havon) vagy ile flottante (ejtsd: il flottant – úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands, ejtsd: flótin ájlendsz) és a spanyolok is.
Rajtunk kívül a madártejes vonalat követik a románok is. Az osztrákok továbbmennek, náluk kanáritejnek hívják a madártejet (Kanarimilch).
Indiában tojás nélkül és kardamommal készül a rasmalai, amit pisztáciával, sáfránnyal is ízesítenek.
Számos receptet találunk, van, ahol 5 tojásból, van, ahol 12 tojásból készül a madártej. Az alaprecept általában 6 tojás 1 liter tejhez. Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat. A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk. A tojások sárgája nagyon fontos, válasszunk bio vagy házi tojást.
A vaníliaaroma helyett, ha tehetjük, válasszuk az igazi vaníliarudat, megéri, ez adja a madártej ízét.
- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy szép fényes legyen.
- A tojássárgáját sose főzzük túl! Ha 85 fokosnál magasabb hőmérsékletre melegítjük a tojássárgás tejet, nem túl esztétikus tojásrántottás-tejes szósz lehet az eredmény a sűrű angolkrém helyett, hiszen ilyen esetekben a tojássárgája kicsapódik.
- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.
- A legegyszerűbb habkészítési trükk, amikor egy magas műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó forró vízzet öntünk rá. 10 percet hagyjuk keményedni, ezután kanállal galuskákat szaggatunk belőle.
A franciák karamellel meglocsolva tálalják. Ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a szigetek tetejére.
Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de készíthetünk akár citrusos madártejet is. De meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival, és jól áll neki a rumba áztatott mazsola is.
A habgaluskákat díszíthetjük vágott mandulával, így úszó szigetek helyett lebegő süniket falatozhatnak a gyerekek. A tojásfehérje habjába keverhetünk lekvárt, vagy akár gyümölcsös változatban is készülhet, például eperrel. Készíthetjük vaníliás alapkrém helyett csokis, karamelles krémmel is.
Hozzávalók:
5 dl tej
4 tojás
5 evőkanál porcukor
¼
rúd vanília
Nutella
folyékony tejszín
Elkészítés:
A tejet felforraljuk két kanál cukorral és a vaníliával. A tojások fehérjét nagyon kemény habbá verjük, a forró tejbe szaggatva néhány percig főzzük, közben forgatjuk. A habgaluskákat szűrőlapáttal szitára kivesszük. A tojások sárgáját a maradék cukorral kihabosítjuk, és a már forró tejet rászűrjük. Állandó keverés mellett besűrűsödésig főzzük. Tűzről levéve hűtjük, üvegtálba öntjük. A tojáshabot a tetejére helyezzük és forró, tejszínnel hígított Nutellával gazdagon belocsoljuk.
Hozzávalók:
kb. 20 darab palacsinta
1 liter tejből készült madártej
kb. 20 dkg dió
ízlés szerint cukor
Elkészítés:
A kisült palacsintát megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk még egy palacsintát, arra újból diót szórunk. A két palacsintát együtt tekerjük fel, és egy közepes jénaiba tesszük. Minden palacsintával így járunk el, míg a jénai tele lesz. Ezek után a palacsintatekercseket a jénaiban feldaraboljuk. A madártejnek csak a sárga részét főzzük meg, és még melegen a palacsintákra öntjük. A megmaradt tojásfehérjéket kevés cukorral keményre felverjük, és rásimítjuk a madártejes palacsinták tetejére. Kb. 150 fokos sütőben addig sütjük, míg a fehérje egy kis színt kap. Hidegen tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.