Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Desszert

Mediterrán klasszikusból született a krémes

Házi krémes egyszerűen
A krémes olasz és francia gyökerekkel rendelkező sütemény, amelynek mai formáját egy magyar cukrász alkotta meg.

A ropogósra sütött levelestészta-lapok közé zárt, szilárdra dermedt vaníliás krém kicsik és nagyok kedvence. A krémes keletkezésének története a múlt homályába vész, annyi azonban biztos, hogy elődje az olaszok és a franciák körében is ismert millefoglie vagy mille-feuille (jelentése: ’ezer lap’) lehetett, amely több réteg leveles tészta közé töltött vaníliás krémből áll. A mille-feuille-t először egy 1651-ben megjelent szakácskönyv említi, ám igazán népszerűvé a sztárséf, Marie Antoine Carême idejében vált, amikor is Napóleon-torta néven kezdték árulni. Így terjedt el Európa-szerte. A régi magyar szakácskönyvek közül elsőként Czifra István 1840-ben megjelent kötete említi a mai krémes ősét. Dobos C. József már többféle sütemény megtöltésére használta a sárgakrémet, Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötete pedig mint krémes pitét említi meg a süteményt. A 20. században a krémes a magyar cukrászat egyik legnépszerűbb terméke lett.

Az első hazai krémes

Az első igazi krémes megalkotása a Ruszwurm cukrászda egykori tulajdonosának, Ruszwurm Vilmosnak a nevéhez fűződik. Ruszwurm az addig ismert recepten módosítva új, különleges krémest hozott létre azzal, hogy a krémet tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. Ezt követően számos neves cukrászdában jelent meg a krémes. Így jött létre az Auguszt-krémes, vagy vált kedveltté a Hauer család által megalkotott sütemény. A magyar hagyományoknak megfelelően a sima krémes tetejét csupán porcukorral kell meghinteni, míg a francia krémesnek hívott változat tetejét vékony karamellfondant fedi.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.