Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Desszert

Mediterrán klasszikusból született a krémes

Házi krémes egyszerűen
A krémes olasz és francia gyökerekkel rendelkező sütemény, amelynek mai formáját egy magyar cukrász alkotta meg.

A ropogósra sütött levelestészta-lapok közé zárt, szilárdra dermedt vaníliás krém kicsik és nagyok kedvence. A krémes keletkezésének története a múlt homályába vész, annyi azonban biztos, hogy elődje az olaszok és a franciák körében is ismert millefoglie vagy mille-feuille (jelentése: ’ezer lap’) lehetett, amely több réteg leveles tészta közé töltött vaníliás krémből áll. A mille-feuille-t először egy 1651-ben megjelent szakácskönyv említi, ám igazán népszerűvé a sztárséf, Marie Antoine Carême idejében vált, amikor is Napóleon-torta néven kezdték árulni. Így terjedt el Európa-szerte. A régi magyar szakácskönyvek közül elsőként Czifra István 1840-ben megjelent kötete említi a mai krémes ősét. Dobos C. József már többféle sütemény megtöltésére használta a sárgakrémet, Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve című kötete pedig mint krémes pitét említi meg a süteményt. A 20. században a krémes a magyar cukrászat egyik legnépszerűbb terméke lett.

Az első hazai krémes

Az első igazi krémes megalkotása a Ruszwurm cukrászda egykori tulajdonosának, Ruszwurm Vilmosnak a nevéhez fűződik. Ruszwurm az addig ismert recepten módosítva új, különleges krémest hozott létre azzal, hogy a krémet tojásfehérjéből vert hab helyett tejszínből készített habbal lazította. Ezt követően számos neves cukrászdában jelent meg a krémes. Így jött létre az Auguszt-krémes, vagy vált kedveltté a Hauer család által megalkotott sütemény. A magyar hagyományoknak megfelelően a sima krémes tetejét csupán porcukorral kell meghinteni, míg a francia krémesnek hívott változat tetejét vékony karamellfondant fedi.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.