- Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat.
- A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk.
- A tojások sárgája nagyon fontos, ettől lesz szép napsárga színe a sodónak, így, ha tehetjük válasszunk bio vagy házi tojást.
- Használjunk igazi vaníliarudat, ne vaníliaaromát vagy vaníliáscukrot: megéri, ez adja a madártej egyedi zamatát.
A madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a "madarak teje" kifejezéssel illették. Így került be az újkori köztudatba is ez a viszonylag egyszerű, de valóban isteni finom édesség, madártej néven.
- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy felverve szép fényes legyen!
- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.
- A folyamat legkevésbé kellemes része a habgaluskák készítése: sok tej kell a főzésükhöz, ami könnyen odaég, a galuskák hajlamosak szétesni főzés közben. Ezt kétféle képpen úszhatjuk meg: használjuk a mikrót, amiben összesen egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek; vagy egy magas, műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó, forró vízzet öntünk rá. Hagyjuk keményedni, és 10 perc után, evőkanállal, galuskákat szaggatunk belőle.
A francia bisztrókban is gyakran kapható oeufs á la neige – ( tojás a havon) vagy ile flottante ( úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands) és a spanyolok is.
Rajtunk kívül a madártejes vonalat követik a románok is. Az osztrákok továbbmennek, náluk kanáritejnek hívják a madártejet (Kanarimilch).
Indiában tojás nélkül és kardamommal készül a ras malai, amit pisztáciával, sáfránnyal is ízesítenek.
- Amennyiben a hagyományosnál még finomabb, krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is.
- Tálalhatjuk karamellel meglocsolva: ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a habgaluskák tetejére.
- Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival is,de kerülhet bele némi rumba áztatott mazsola is.
- Díszíthetjük vágott mandulával, vagy turbózhatjuk némi gyümölccsel, például eperrel is!
- Kevésbé ismert, de nagyon látványos és finom is, ha tojásfehérje habba közepes állagú, még jól keverhető, nem rostos sárgabaracklekvárt keverünk: 6-7 tojásfehérjehabba nagyon óvatosan forgassunk bele 3 evőkanál sárgabaracklekvárt. Szép, márványos hab lesz a végeredmény. Terítsük egy tűzálló tálba, és sütőben, kb. 150 fokon 4 – 5 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd utána szaggassunk belőle galuskákat a madártej tetejére.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.