Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Desszert

Mennyei desszert 3 összetevőből: így készül a tökéletes madártej!

Az örök kedvenc, amit mindnyájan imádunk - egyfelől azért, mert a gyerekkorunkat idézi, másfelől pedig azért, mert egyszerűen isteni finom. És, hogy még egy oldalt megvilágítsunk: 3, azaz három darab alapanyagból, viszonylag gyorsan elkészíthető, és, bár van vele dolog, egy-két jól bevált trükkel a legmacerásabb munkafázis is leegyszerűsíthető!
AZ ALAPRECEPT >>>

- Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat.

- A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk.

- A tojások sárgája nagyon fontos, ettől lesz szép napsárga színe a sodónak, így, ha tehetjük válasszunk bio vagy házi tojást.

- Használjunk igazi vaníliarudat, ne vaníliaaromát vagy vaníliáscukrot: megéri, ez adja a madártej egyedi zamatát.

A madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a "madarak teje" kifejezéssel illették. Így került be az újkori köztudatba is ez a viszonylag egyszerű, de valóban isteni finom édesség, madártej néven.

Praktikák

- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy felverve szép fényes legyen!

- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.



- A folyamat legkevésbé kellemes része a habgaluskák készítése: sok tej kell a főzésükhöz, ami könnyen odaég, a galuskák hajlamosak szétesni főzés közben. Ezt kétféle képpen úszhatjuk meg: használjuk a mikrót, amiben összesen egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek; vagy egy magas, műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó, forró vízzet öntünk rá. Hagyjuk keményedni, és 10 perc után, evőkanállal, galuskákat szaggatunk belőle.

A francia bisztrókban is gyakran kapható oeufs á la neige – ( tojás a havon) vagy ile flottante ( úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands) és a spanyolok is.

Rajtunk kívül a madártejes vonalat követik a románok is. Az osztrákok továbbmennek, náluk kanáritejnek hívják a madártejet (Kanarimilch).

Indiában tojás nélkül és kardamommal készül a ras malai, amit pisztáciával, sáfránnyal is ízesítenek.

Variációk MADÁRTEJRE >>>

- Amennyiben a hagyományosnál még finomabb, krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is.

- Tálalhatjuk karamellel meglocsolva: ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a habgaluskák tetejére.

- Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival is,de kerülhet bele némi rumba áztatott mazsola is.

- Díszíthetjük vágott mandulával, vagy turbózhatjuk némi gyümölccsel, például eperrel is!

- Kevésbé ismert, de nagyon látványos és finom is, ha tojásfehérje habba közepes állagú, még jól keverhető, nem rostos sárgabaracklekvárt keverünk: 6-7 tojásfehérjehabba nagyon óvatosan forgassunk bele 3 evőkanál sárgabaracklekvárt. Szép, márványos hab lesz a végeredmény. Terítsük egy tűzálló tálba, és sütőben, kb. 150 fokon 4 – 5 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd utána szaggassunk belőle galuskákat a madártej tetejére.

A MADÁRTEJ, ÉS AMI BELŐLE KÉSZÜLHET - SÜTEMÉNYEK, TORTÁK ÉS A LEGJOBB ALAPRECEPTEK! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.