Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Az örök kedvenc, amit mindnyájan imádunk - egyfelől azért, mert a gyerekkorunkat idézi, másfelől pedig azért, mert egyszerűen isteni finom. És, hogy még egy oldalt megvilágítsunk: 3, azaz három darab alapanyagból, viszonylag gyorsan elkészíthető, és, bár van vele dolog, egy-két jól bevált trükkel a legmacerásabb munkafázis is leegyszerűsíthető!
AZ ALAPRECEPT >>>

- Ami nagyon fontos: válasszunk jó minőségű hozzávalókat.

- A tej legyen legalább 2,8, de inkább 3,5 %-os zsírtartalmú, de még jobb, ha felforralt házi tejet használunk.

- A tojások sárgája nagyon fontos, ettől lesz szép napsárga színe a sodónak, így, ha tehetjük válasszunk bio vagy házi tojást.

- Használjunk igazi vaníliarudat, ne vaníliaaromát vagy vaníliáscukrot: megéri, ez adja a madártej egyedi zamatát.

A madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a "madarak teje" kifejezéssel illették. Így került be az újkori köztudatba is ez a viszonylag egyszerű, de valóban isteni finom édesség, madártej néven.

Praktikák

- A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy felverve szép fényes legyen!

- A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét.



- A folyamat legkevésbé kellemes része a habgaluskák készítése: sok tej kell a főzésükhöz, ami könnyen odaég, a galuskák hajlamosak szétesni főzés közben. Ezt kétféle képpen úszhatjuk meg: használjuk a mikrót, amiben összesen egyetlen perc alatt elkészülnek, és tökéletesek lesznek; vagy egy magas, műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó, forró vízzet öntünk rá. Hagyjuk keményedni, és 10 perc után, evőkanállal, galuskákat szaggatunk belőle.

A francia bisztrókban is gyakran kapható oeufs á la neige – ( tojás a havon) vagy ile flottante ( úszó sziget) a madártej, de úszó szigetként ismerik a madártejet az angolok (floating islands) és a spanyolok is.

Rajtunk kívül a madártejes vonalat követik a románok is. Az osztrákok továbbmennek, náluk kanáritejnek hívják a madártejet (Kanarimilch).

Indiában tojás nélkül és kardamommal készül a ras malai, amit pisztáciával, sáfránnyal is ízesítenek.

Variációk MADÁRTEJRE >>>

- Amennyiben a hagyományosnál még finomabb, krémesebb állagú madártejet szeretnénk akkor a felhasznált tejhez számítsunk 2 dl tejszínt is.

- Tálalhatjuk karamellel meglocsolva: ehhez olvasszunk fel 10 dkg porcukrot 1 dl vízzel, majd hagyjuk kicsit kihűlni, és öntsük vagy villával húzzuk a habgaluskák tetejére.

- Reszelhetünk a tetejére narancshéjat díszítésként, de meglocsolhatjuk tojáslikőrrel vagy olvasztott étcsokival is,de kerülhet bele némi rumba áztatott mazsola is.

- Díszíthetjük vágott mandulával, vagy turbózhatjuk némi gyümölccsel, például eperrel is!

- Kevésbé ismert, de nagyon látványos és finom is, ha tojásfehérje habba közepes állagú, még jól keverhető, nem rostos sárgabaracklekvárt keverünk: 6-7 tojásfehérjehabba nagyon óvatosan forgassunk bele 3 evőkanál sárgabaracklekvárt. Szép, márványos hab lesz a végeredmény. Terítsük egy tűzálló tálba, és sütőben, kb. 150 fokon 4 – 5 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, majd utána szaggassunk belőle galuskákat a madártej tetejére.

A MADÁRTEJ, ÉS AMI BELŐLE KÉSZÜLHET - SÜTEMÉNYEK, TORTÁK ÉS A LEGJOBB ALAPRECEPTEK! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.