Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A panna cotta Észak-Olaszországból, Piemontéből származó édes, fényes felületű, vaníliától pettyezett puding, amit tojás nélkül készítenek, jó minőségű, magas zsírtartalmú tejből és tejszínből. Ha jól kihűtjük, a nyári esték sztárja lehet - fagylalt helyett, de bármikor remek záróakkordja egy-egy jól sikerült vendégségnek.

A panna cotta ízét a krém és a hozzá társított öntet együttesen határozza meg. A vaníliás alapverzión túl másféleképp is ízesíthető. A zselatinnal való kikeverés közben adhatunk hozzá fahéjat, szegfűszeget, rózsaborsot vagy kardamomot, ízesíthetjük valamilyen gyümölcs- vagy csokoládésziruppal, cseppnyi kávéval, tehetünk bele citrushéjat, kókusz- vagy csokoládéreszeléket, durvára tört vagy darált diót, mogyorót vagy mandulát, de nagyon elvadult esetben még ehető virágokkal is gazdagíthatjuk a krémet.

A régi receptek tanúsága szerint a taljánok az eredeti panna cottánál halcsontból kifőtt enyvvel érték el a kellő állagot. Szerencsére erre ma már nincs szükség. A krém remegőssé tételében nagy segítségünkre lehet a zselatin vagy a tengeri vörösmoszatból nyert agar-agar.

A kész, zselésítővel kikevert, kihűlt krémet poharakba vagy kicsiny tálkákba kanalazzuk - attól függően, milyen formában kívánjuk szervírozni a desszertet.

A vaníliás-tejszínes krémhez mindenféle gyümölcs, öntet jól illik (Shutterstock)
A vaníliás-tejszínes krémhez mindenféle gyümölcs, öntet jól illik (Shutterstock)

A gyümölcs remekül harmonizál a Panna cottához

Ha pohárban szeretnénk tálalni, érdemes valamilyen gyümölcsös rétegre ráhalmozni a krémet, amit a dermedést követően tovább díszíthetünk mentalevéllel, citromfűvel, bogyós gyümölcsökkel, narancsfilével, pácolt narancshéjjal, szeletelt mandulával, esetleg csokoládéforgáccsal.

Ha kis tálakba kerül a krém, akkor a hűtőben való dermedés után könnyedén kifordítható és tányéron szervírozható. Ebben ez esetben érdemes erdei gyümölcsökkel, házi dzsemmel vagy pirított, mézzel kevert mandulával köríteni. De nagyon jól harmonizál a tejkaramella szósszal vagy egy karakteresebb, adott esetben fűszeres csokoládéöntettel is.

Ebben a desszertben az a nagyszerű, hogy ha betartjuk a receptben leírtakat, szinte biztos, hogy egy remek, esztétikus édesség lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy mivel hűtést igényel, így előre is elkészíthető.

Kezdő háziasszonyoknak javaslom a kehelyben való tálalást, így azon sem kell aggódni, hogy a megdermedt krém rendesen és teljes egészében hajlandó-e elhagyni a tálkát, vagy esetleg több darabban zuhan a tányérunkra…

A panna cotta az olaszok mesésen finom pudingja (Shutterstock)
A panna cotta az olaszok mesésen finom pudingja (Shutterstock)

Az utóbbi években kezd teret hódítani az olasz tejsodó sós változata is. Abban az esetben, ha ilyen panna cottát készítünk, kihagyjuk az alapreceptben szereplő cukrot, és fűszerekkel, kevés sóval bolondíthatjuk a sodót. A sós panna cották jó kiegészítői lehetnek a salátáknak.

Klasszikus panna cotta recept

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem. Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.

Karamellöntet

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 dkg vaj
5 dl sűrített tej

Elkészítés: Vastag aljú fazékba öntöm a hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett, kis lángon felforralom, majd további negyed órát főzöm még úgy, hogy folyamatosan keverem. Langyos állapotában öntöm a panna cotta mellé. Az öntet egy kis fahéjjal ízesíthető.

Csokikrémmel is ízesíthetjük a panna cottát (Shutterstock)
Csokikrémmel is ízesíthetjük a panna cottát (Shutterstock)

Eperöntet

Hozzávalók:
50 dkg eper
méz, ízlés szerint

Elkészítés: Az epret egy fazékba öntöm, botmixerrel kicsit igazítok rajta, majd egy kevés mézet adok hozzá, és alaposan felfőzöm. Folyamatosan kevergetem még vagy 5 percig, aztán jónak ítélem. Hagyom kicsit hűlni, és langyosan kínálom a panna cotta mellé. A szirup egy kevés chilivel ízesíthető.

Csokoládéöntet

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint
frissen őrölt bors

Elkészítés: Egy fazékban vizet forralok, majd a fazékra egy fém üstöt helyezek. Ebbe beletöröm a csokoládét, hozzáadom a vajat. Várom, hogy felolvadjon, közben egy fakanállal elkeverem, cukrot adok hozzá meg egy kevés borsot. Amikor homogén krémmé válik a csokoládé, rögtön tálalom.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.