Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Desszert

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!
A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel.

Napjainkban már nemzetközi ünnepnapja is van a macaronnak (március 20.), amelyet állítólag Medici Katalin honosított meg új hazájában, miután 1533-ban feleségül ment a francia trónörököshöz. Nyilván azt az egyszerű, töltetlen változatot vitte magával Firenzéből, amelyet a 8. század óta készítettek egy velencei kolostorban szétnyomkodott mandulából. (Az olasz maccare szó jelentése: szétnyomkodni.)

Valószínűbb azonban, hogy két apácának köszönhetjük a parányi édességet. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot a francia forradalom idején kezdtek el mandulalisztből sütött macaront árulni, hogy a szerzetesrendek feloszlatása után biztosítsák a megélhetésüket. A helyiek elnevezték őket macaronos nővéreknek, és a városban ma is tárt kapukkal várja a vevőket az 1793-ban alapított Maison des Sœurs Macarons cukrászda.

A fentieken kívül is keringenek még eredettörténetek, de egyik sem változtat a lényegen – a macaron manapság a legkülönbözőbb színekben létezik, a krémes töltelékek íze pedig minden képzeletet felülmúl: a málnás-ánizsostól kezdve a karamellás-balzsamecetesen át egészen a medvecukrosig, sőt a libamájasig terjed a választék.

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel. Az édesszájú ínyencek már nem csak Párizs több pontján zarándokolhatnak el Ladurée üzletbe macaronért, hanem akár Moszkvában vagy Tokióban is. Az eredeti összetevőket nem módosították, de szezononként változtatják kissé a süti ízét és a látványra is sokat adnak. Pl. egyik kreációjukat John Gallianónak, a Dior Divatház vezető tervezőjének rózsa- és gyömbérillatú parfümje ihlette.

Paris Tourist Office / Marc Bertrand
Paris Tourist Office / Marc Bertrand

Míg a Ladurée vállaltan konzervatív, addig a másik párizsi székhelyű macaronbirodalom tulajdonosa, a szakmát 14 évesen kezdő Pierre Hermé merészen, sőt provokatívan társítja az édes és sós ízeket, továbbá olyan művészien használja ki a tojásfehérje kiváló festhetőségét, hogy méltán nevezik a cukrászsütemények Picassójának.

A Nemzetközi Macaron Nap hazai szervezői összeállították és folyamatosan bővítik Magyarország macaron térképét, amelyen megtalálod a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi cukrászdát. Ezeket az édes műhelyeket persze nem csak március 20-án, hanem egész évben érdemes felkeresni!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.