Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Desszert

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!

Parányi színes habcsókok, amikért rajon a világ: íme a macaron-sztori!
A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel.

Napjainkban már nemzetközi ünnepnapja is van a macaronnak (március 20.), amelyet állítólag Medici Katalin honosított meg új hazájában, miután 1533-ban feleségül ment a francia trónörököshöz. Nyilván azt az egyszerű, töltetlen változatot vitte magával Firenzéből, amelyet a 8. század óta készítettek egy velencei kolostorban szétnyomkodott mandulából. (Az olasz maccare szó jelentése: szétnyomkodni.)

Valószínűbb azonban, hogy két apácának köszönhetjük a parányi édességet. Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot a francia forradalom idején kezdtek el mandulalisztből sütött macaront árulni, hogy a szerzetesrendek feloszlatása után biztosítsák a megélhetésüket. A helyiek elnevezték őket macaronos nővéreknek, és a városban ma is tárt kapukkal várja a vevőket az 1793-ban alapított Maison des Sœurs Macarons cukrászda.

A fentieken kívül is keringenek még eredettörténetek, de egyik sem változtat a lényegen – a macaron manapság a legkülönbözőbb színekben létezik, a krémes töltelékek íze pedig minden képzeletet felülmúl: a málnás-ánizsostól kezdve a karamellás-balzsamecetesen át egészen a medvecukrosig, sőt a libamájasig terjed a választék.

A macaronmánia a 20. század közepén kezdett el terjedni a világban, miután a patinás párizsi Louis Ernest Ladurée kávéház cukrásza, Pierre Desfontaines először illesztett össze két mandulás habcsókpasztillát ganache krémmel. Az édesszájú ínyencek már nem csak Párizs több pontján zarándokolhatnak el Ladurée üzletbe macaronért, hanem akár Moszkvában vagy Tokióban is. Az eredeti összetevőket nem módosították, de szezononként változtatják kissé a süti ízét és a látványra is sokat adnak. Pl. egyik kreációjukat John Gallianónak, a Dior Divatház vezető tervezőjének rózsa- és gyömbérillatú parfümje ihlette.

Paris Tourist Office / Marc Bertrand
Paris Tourist Office / Marc Bertrand

Míg a Ladurée vállaltan konzervatív, addig a másik párizsi székhelyű macaronbirodalom tulajdonosa, a szakmát 14 évesen kezdő Pierre Hermé merészen, sőt provokatívan társítja az édes és sós ízeket, továbbá olyan művészien használja ki a tojásfehérje kiváló festhetőségét, hogy méltán nevezik a cukrászsütemények Picassójának.

A Nemzetközi Macaron Nap hazai szervezői összeállították és folyamatosan bővítik Magyarország macaron térképét, amelyen megtalálod a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi cukrászdát. Ezeket az édes műhelyeket persze nem csak március 20-án, hanem egész évben érdemes felkeresni!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.