Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
A rebarbara a tavasz egyik furcsa ajándéka: egy zöldség, amit gyümölcsként használunk fel. Bár alapvetően mindegy, hogy hogyan tekintünk rá, hiszen a lényeg, hogy a rebarbara zöldes vagy pirosas nyelét sokféle fogásba belekomponálhatjuk.

Hogyan válasszunk rebarbarát?

Manapság nagy reneszánsza van a rebarbarának, a piaci kínálat mellett a különféle hiperszuperekben is gyakorta találkozhatunk vele. A kiválasztás során arra ügyeljünk, hogy friss, tömör, nedvdús szárat vegyünk, amelyik már puhább, foltos, kissé fonnyadt azt ne vigyük haza. Bár általában csak a szárat kínálják eladásra, egy-két levéllel összefuthatunk, amit viszont minden esetben el kell távolítani, ugyanis a rebarbara levele mérgező.

Rebarbarás pohárkrém
Rebarbarás pohárkrém

Hogyan pucoljuk a rebarbarát?

A rebarbarát a spárgához hasonlatosan zöldséghámozóval kell alaposan megpucolni, fás részeitől megszabadítani. Arra vigyázzunk, hogy a rebarbara alapesetben meglehetősen leveses és leve fog, így a pucolást ne a fehér konyhafal közelében végezzük, s egy kötényt sem árt viselni a művelet során.

Az eper és a rebarbara remek párosítás, ha pitetölteléket keresünk
Az eper és a rebarbara remek párosítás, ha pitetölteléket keresünk

Hogyan használjuk fel a rebarbarát?

A rebarbara sokféle fogásban helyt kaphat. Ha gyors rebarbarás ételre vágyunk, akkor készíthetünk belőle kompótot vagy gyümölcslevest. Jó partnere az alma, az eper, illetve a többi bogyós gyümölcs, ezekkel nem csak a kompótban vagy a gyümölcslevesben érdemes összeházasítani, hanem a különféle süteményekben, desszertekben is. A rebarbarás kompótot, gyümölcslevest kedvünk szerint fűszerezhetjük, egy kevés szegfűszeg, vanília kifejezetten jól áll neki.

A rebarbarából készíthetünk lekvárt vagy gyümölcszselét, összeboronálhatjuk a szezon más gyümölcseivel is. Szintén izgalmas a rebarbara alapú chutney, amit a grillpartikon kínálhatunk a különféle sült húsaink mellé. Rebarbaramártást adhatunk a sütőben sült húsokhoz, illetve rebarbarás salátadresszinget is kikísérletezhetünk.

A rebarbarának morzsás sütiben is helye van
A rebarbarának morzsás sütiben is helye van

A gyümölcsös süteményeinket szintén rebarbarássá varázsolhatjuk. Készíthetünk rebarbarás pitét, a francia galette mintájára, azaz omlós tésztaágyra kevés ízesített sajtkrémet teszünk, majd erre kerülhet a szirupban előfőzött, kicsit lecsöpögtetett rebarbara (a főzéshez használt szirup egy részét hozzáadhatjuk a galette-ben felhasznált sajtkrémhez, ezzel édesítve és ízesítve azt).

De nem csak a galette-ben találkozhat krém és rebarbara, hanem a tiramisuhoz hasonlatos angol trifle változataiba is beledolgozhatjuk a rebarbarát, a házi piskótával vagy babapiskótával rétegzett gigamega pohárkrémben ideális helye van szinte bármilyen gyümölcsnek. A mille feuille, azaz a sok, roppanós lappal készített krémes is kaphat rebarbarás krémet, amit nyugodtan turbózhatunk eperrel, málnával és egy kevés friss mentával vagy épp bazsalikommal.

Az alma mellett a rebarbara is szuper választás, ha galette-t készítünk
Az alma mellett a rebarbara is szuper választás, ha galette-t készítünk

Ha gyors rebarbarás süteményre vágyunk, akkor a bolti leveles tésztára ráhelyezett meghámozott rebarbarát csak cukorral vagy valamilyen természetes édesítőszerrel meghintve süssük össze, s a kész tésztához kínáljuk egy gombócnyi vanília fagylaltot, esetleg pudingot vagy sodót.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.