Manapság nagy reneszánsza van a rebarbarának, a piaci kínálat mellett a különféle hiperszuperekben is gyakorta találkozhatunk vele. A kiválasztás során arra ügyeljünk, hogy friss, tömör, nedvdús szárat vegyünk, amelyik már puhább, foltos, kissé fonnyadt azt ne vigyük haza. Bár általában csak a szárat kínálják eladásra, egy-két levéllel összefuthatunk, amit viszont minden esetben el kell távolítani, ugyanis a rebarbara levele mérgező.
A rebarbarát a spárgához hasonlatosan zöldséghámozóval kell alaposan megpucolni, fás részeitől megszabadítani. Arra vigyázzunk, hogy a rebarbara alapesetben meglehetősen leveses és leve fog, így a pucolást ne a fehér konyhafal közelében végezzük, s egy kötényt sem árt viselni a művelet során.
A rebarbara sokféle fogásban helyt kaphat. Ha gyors rebarbarás ételre vágyunk, akkor készíthetünk belőle kompótot vagy gyümölcslevest. Jó partnere az alma, az eper, illetve a többi bogyós gyümölcs, ezekkel nem csak a kompótban vagy a gyümölcslevesben érdemes összeházasítani, hanem a különféle süteményekben, desszertekben is. A rebarbarás kompótot, gyümölcslevest kedvünk szerint fűszerezhetjük, egy kevés szegfűszeg, vanília kifejezetten jól áll neki.
A rebarbarából készíthetünk lekvárt vagy gyümölcszselét, összeboronálhatjuk a szezon más gyümölcseivel is. Szintén izgalmas a rebarbara alapú chutney, amit a grillpartikon kínálhatunk a különféle sült húsaink mellé. Rebarbaramártást adhatunk a sütőben sült húsokhoz, illetve rebarbarás salátadresszinget is kikísérletezhetünk.
A gyümölcsös süteményeinket szintén rebarbarássá varázsolhatjuk. Készíthetünk rebarbarás pitét, a francia galette mintájára, azaz omlós tésztaágyra kevés ízesített sajtkrémet teszünk, majd erre kerülhet a szirupban előfőzött, kicsit lecsöpögtetett rebarbara (a főzéshez használt szirup egy részét hozzáadhatjuk a galette-ben felhasznált sajtkrémhez, ezzel édesítve és ízesítve azt).
De nem csak a galette-ben találkozhat krém és rebarbara, hanem a tiramisuhoz hasonlatos angol trifle változataiba is beledolgozhatjuk a rebarbarát, a házi piskótával vagy babapiskótával rétegzett gigamega pohárkrémben ideális helye van szinte bármilyen gyümölcsnek. A mille feuille, azaz a sok, roppanós lappal készített krémes is kaphat rebarbarás krémet, amit nyugodtan turbózhatunk eperrel, málnával és egy kevés friss mentával vagy épp bazsalikommal.
Ha gyors rebarbarás süteményre vágyunk, akkor a bolti leveles tésztára ráhelyezett meghámozott rebarbarát csak cukorral vagy valamilyen természetes édesítőszerrel meghintve süssük össze, s a kész tésztához kínáljuk egy gombócnyi vanília fagylaltot, esetleg pudingot vagy sodót.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.