A szőlő nagyon jó alapanyag. Mivel időigényes a pucolása, így inkább díszíteni szoktunk vele desszerteket, pedig nagyon finom tud lenni rétesben vagy esetleg clafoutis-ban, de készíthetünk vele pitét is, ahol a töltelék felét az alma adja, a másik felét pedig a szőlő teszi ki. Aki nagyon ráér, az nyugodtan magozhatja a nagyobb szemű szőlőt, de vehetünk magnélküli fajtát is, ami azon felül, hogy nincs vele macera, finom mézédes.
A különböző krémes, túrós, joghurtos tortákat is gazdagíthatjuk szőlővel, illetve a pohárkrémekhez is nagyon jó passzol, főleg, ha egy kevés édes borral készült maga a krém is. A krémes dolgoknál a tejberizs is szóba jöhet, ha magába a rizsbe egy kevés mazsolát is belefőzünk, akkor lesz teljes a harmónia a tetejére ültetett szőlőszemekkel.
Ha elég nagy szemű szőlőt kapunk és van energiánk félbevágva kikapni a magjait, akkor a tarte tatin-t is átértelmezhetjük, akár szőlős-körtéssé, vagy az alapgyümölcs, az alma meghagyásával szőlős-almássá.
Kevert tésztákba, muffinokba, piskótákba is nyugodtan szórhatunk szőlőt. A kalácsfelfújtat is gazdagíthatjuk vele, vagy akár a stíriai metéltbe, vargabélesbe is nyugodtan kerülhet akár többféle színű, ízű, fajtájú szőlő is.
A szőlő származékait sokkal gyakrabban használjuk süteményekbe, mint magát a szőlőt. Gondoljunk csak bele, hogy a mazsola hány és hány desszert elengedhetetlen kelléke. A somlói galuskától a puncstortáig számos desszertünk tartalmaz mazsolát.
A borból sodó és hab is könnyedén készülhet, sőt pácolhatunk vagy felfőzhetünk benne sokféle alapanyagot, és a musttal is többféle édesség készíthető. És akkor még nem is beszéltünk a borból készített zselékről.
De milyen desszertet is készítsünk, ha van otthon néhány fürt felhasználásra váró szőlőnk?
Krémes szőlősaláta
Hozzávalók:
50 dkg zöld magnélküli szőlő
50 dkg vörös magnélküli szőlő
10 dkg tejföl
15 dkg lágy krémsajt
8 dkg porcukor
1/2 rúd vanília
A tetejére:
12 dkg barna nádcukor
12 dkg pekándió
Elkészítés: Félbevágom a szőlőszemeket és egy nagy tálba teszem. Összekeverem a tejfölt a sajttal, hozzáadom a cukrot, a kikapart vanília belét és egy leheletnyi sót. A krémbe beleöntöm a szőlőszemeket és óvatosan átkeverem. A tetejére az összetört pekándió és a nádcukor keverékét teszem, majd a tálat egy éjszakára a hűtőbe rakom. Hidegen tálalom.
Szőlős metélt
Hozzávalók:
25 dkg széles metélt tészta
25 dkg szőlő
10 dkg mazsola
2 dl tejföl
4 tojás
4 evőkanál cukor
2 dl desszertbor
Elkészítés: A mazsolát előző este beáztatom a borba. A metéltet enyhén sós vízben kifőzöm. A tojásokat szétválasztom, a sárgájukhoz hozzáadom a cukor felét és habosra keverem, majd ehhez adom a tejfölt. A fehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és egy habverő segítségével összeforgatom a tejfölös krémmel. Hozzáadom a lecsöpögtetett mazsolát és a szőlőszemeket, végezetük az egészet összekeverem a leszűrt tésztával. Vajjal kikent, zsemlemorzsával kiszórt tepsiben sütöm, amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Szőlős-szilvás lepény
Hozzávalók:
15 dkg tönköly finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1,25 dkg friss élesztő
1 dl langyos víz
2 tojás sárgája
4 teáskanál cukor
csipet só
4 dkg vaj
1/2 teáskanál fahéj
A tetejére:
15 szem szilva
20-30 szem szőlő
barna cukor
fahéj
Elkészítés: A tészta alapanyagait alaposan összegyúrom, nyújtom, hogy kellemesen, kis széllel elférjen egy zsírozott, lisztezett tortaformában. Itt hagyom jó fél órát kelni. A szilvát félbe szedem, majd a megkelt tésztára fektetem úgy, hogy felfelé legyen a belseje. Közé szórom a szőlőt, majd meghintem nagyszemű barna cukorral és kevés fahéjjal. 180 fokos előmelegített sütőbe teszem, megsütöm.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.