Ropogós karamellréteg alatt selymes vaníliakrém – ez a crème brûlée, ami az elmúlt évtizedekben szinte minden hazai étterem desszertkínálatában megjelent. Azt, hogy ki készített először crème brûlée-t, homály fedi. A desszertet emlegetik Trinity Cream vagy Cambridge-i égetett krém néven, de a katalánok is maguknak érzik ezt az édességet. No és persze a franciák, ahol az első írásos recept egy 1691-es szakácskönyvben található…
Azt azonban szinte biztosra vehetjük, hogy világhódító útjára az 1980-as években indult el a Le Cirque nevű New York-i-i étteremből – amiért örökké hálás lesz az utókor.
A crème brûlée elkészítéséhez nincs szükség sok hozzávalóra. Íme, az alaprecept 4 (vagy 6 kisebb) adaghoz!
A titok nem más, mint egy plusz tojásfehérje a krémhez. A tojásfehérje sokoldalú sütési alapanyag, és recepttől függően egyedi módon javíthatja a végterméket. A krémkészítés során a tojásfehérjét is felmelegítjük a sárgákkal együtt, ami keményítőszerré alakul, és feszesebbé, teltebbé teszi a krémet.
Ha legközelebb kipróbálod ezt a trükköt, használj négy tojássárgáját és 1 egész tojást, és járj el úgy, ahogy a recept leírásában szerepel. A végeredmény önmagáért beszél majd.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.