A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Desszert

Ettől az egyszerű hozzávalótól lesz mesésen finom a crème brûlée

A crème brûlée egy igazán különleges desszert, ami gyönyörűen néz ki és isteni finom. Bár az otthoni elkészítése kissé ijesztő feladatnak tűnhet, néhány egyszerű praktikával garantált a siker. Különösen, ha egy kis extra hozzávalóval felturbózod a vaníliás krémet.

Ropogós karamellréteg alatt selymes vaníliakrém – ez a crème brûlée, ami az elmúlt évtizedekben szinte minden hazai étterem desszertkínálatában megjelent. Azt, hogy ki készített először crème brûlée-t, homály fedi. A desszertet emlegetik Trinity Cream vagy Cambridge-i égetett krém néven, de a katalánok is maguknak érzik ezt az édességet. No és persze a franciák, ahol az első írásos recept egy 1691-es szakácskönyvben található…

Azt azonban szinte biztosra vehetjük, hogy világhódító útjára az 1980-as években indult el a Le Cirque nevű New York-i-i étteremből – amiért örökké hálás lesz az utókor.

Roppanós cukorréteg alatt finom vaníliás krém - mennyei! / Fotó: Shutterstock
Roppanós cukorréteg alatt finom vaníliás krém - mennyei! / Fotó: Shutterstock

A crème brûlée elkészítéséhez nincs szükség sok hozzávalóra. Íme, az alaprecept 4 (vagy 6 kisebb) adaghoz!

Hozzávalók:

  • 2 csésze nehéz vagy könnyű tejszín (vagy fele-fele)
  • 1 db hosszában kettévágott vaníliarúd vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/8 teáskanál só
  • 5 db tojássárgája
  • 1/2 csésze kristálycukor, plusz a tetejére 4 (vagy 6) teáskanál

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 250 fokra.
  2. Egy serpenyőben összekeverjük a tejszínt, a vaníliát és a sót és lassú tűzön addig főzzük, amíg forró lesz.
  3. Egy tálban habosra keverjük a tojások sárgáját és a cukrot. Ehhez a keverékhez adjuk a vaníliakrém kb. negyedét, majd ezt a cukros-tojásos, enyhén vaníliás keveréket hozzáöntjük a tejszínes-vaníliás keverék maradékához.
  4. 4 nagyobb, vagy 6 kisebb formába öntjük a krémet, a tálkákat tepsibe tesszük és a tepsit félig felöntjük forrásban lévő vízzel.
  5. 30-40 perc alatt megsütjük, majd teljesen kihűtjük. Hűtőbe tesszük több órára (akár 24 órára is!).
  6. Tálalás előtt a krémeket megszórjuk egy-egy kanál cukorral és zsebsárkánnyal megpörköljük.

Ettől lesz még finomabb

A titok nem más, mint egy plusz tojásfehérje a krémhez. A tojásfehérje sokoldalú sütési alapanyag, és recepttől függően egyedi módon javíthatja a végterméket. A krémkészítés során a tojásfehérjét is felmelegítjük a sárgákkal együtt, ami keményítőszerré alakul, és feszesebbé, teltebbé teszi a krémet.

Ha legközelebb kipróbálod ezt a trükköt, használj négy tojássárgáját és 1 egész tojást, és járj el úgy, ahogy a recept leírásában szerepel. A végeredmény önmagáért beszél majd.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.