Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
A Túró Rudi a magyar édességek egyik ikonja. A régóta piacon lévő túrós finomság sikere mit sem halványodott az elmúlt évtizedekben, sőt… Töretlen népszerűségének hála széles termékpalettáról válogathatnak a Túró Rudit kedvelő vásárlók.

A Túró Rudi kapcsán sokan tudni vélik, hogy igazi magyar találmánnyal állnak szemben. Ez azonban nem teljesen igaz. A Túró Rudi eredeti változata ugyanis orosz, pontosabban szovjet találmány volt, amely magyarországi forgalomba hozását követően hamar meghonosodott és közkedveltté vált. A ma oly divatosan kifejezéssel élve a Túró Rudi tökéletes snack volt, egy falatnyi kevéssé egészségtelen finomság, amely a főétkezések között vagy épp az étkezések utáni levezetésként szolgált - s szolgál a mai napig.

 

Házilag is elkészíthető, sokféle változatban
Házilag is elkészíthető, sokféle változatban

 

A magyar sikertörténet egészen 1954-ig nyúlik vissza, amikor három magyar tejipari szakember baráti látogatást tett a Szovjetunióban, hogy megfigyelje az orosz elvtársak milyen tejtermékeket állítanak elő. Ezt követően azonban nem azonnal robbant be a magyar köztudatba a csokoládéba mártott enyhén citrusos aromájú túródesszert, hanem hosszú évek fejlesztőmunkáját követően a Tejipari Kutató Intézet munkatársai létrehozták a Túró Rudit, amelynek 1968-ban - a Budapesti Tejipari Vállalat jóvoltából - megindul termék nagyipari termelése.

Az orosz сырок (ejtsd: szirok) nem csak a magyar élelmiszeripari mérnökök fantáziáját mozgatta meg, a túrós, túrókrémes desszert szinte az összes volt szovjet tagállam kínálatában megtalálható. Az orosz Túró Rudit, az Eskimót a harmincas évek elején kezdték el gyártani, nagyipari megjelenése az 50-es évekre tehető.

 

A népszerű piskótatekercset is elkészíthetjük Túró Rudi-változatban
A népszerű piskótatekercset is elkészíthetjük Túró Rudi-változatban

 

A magyar változat azonban sokban eltér az eredeti orosz édességtől. A tömzsi, krémállagú túróval töltött, meglehetősen édes tömbök helyett a magyar piacra fejlesztett desszertre inkább a visszafogott édesség, a darabosabb állagú túró és a savanykás, citrusos hangulat volt jellemző. A desszert formáján is módosítottak, az orosz finomsággal ellentétben a magyar túrós édesség karcsú formát kapott, amelyet állítólag a kezdeti gyártási technológiának köszönhetett, a legenda szerint ugyanis a mátészalkai gyárban eleinte hurkatöltővel készítették a ma már hungarikumnak számító Túró Rudit.

 

Így készült valaha a Túró Rudi (fotó: Pottyos.hu)
Így készült valaha a Túró Rudi (fotó: Pottyos.hu)

 

A Túró Rudit övező legendák közé tartoznak még a névadással kapcsolatos történetek is. Az egyik történet szerint a desszert a formája után nyerte el a nevét, mások tudni vélik, hogy a hűtött édesség fejlesztésén dolgozó egyik szakembernek, Klein Sándornak jutott eszébe, hogy az egyik vele dolgozó kollégáját, Mandeville Rudolfot tegye meg a desszert keresztapjának. Mandeville Rudolf volt ugyanis az, aki az orosz tanulmányút után az elsők között állt neki kifejleszteni az eredetileg mignonnak szánt túrós édességet.

A névválasztás azonban először nem tűnt túl szerencsésnek. A frivolnak is tekinthető név miatt a termék reklámozása az első időkben szinte lehetetlen volt, így jóformán reklám nélkül kezdődött meg a termék gyártása és piacra dobása. Talán ennek is köszönhetően került a termelés - a fővárosi kezdetek után – előbb Nyíregyházára, majd Mátészalkára.

 

Friss túró az alapja ennek a megunhatatlan édességnek
Friss túró az alapja ennek a megunhatatlan édességnek

 

A rendszerváltozást követően az addigra már méltán népszerű Túró Rudi egészen új arculatot kapott. Az addigi termékskála kibővült, sok gyártó kapcsolódott be hasonló túrós desszertekkel, megjelentek a különféle ízesített túrós desszertek, a túrós beltartalom és bevonat minősége és összetétele is sokat változott.

A mai bőséges kínálatnak köszönhetően előtérbe került a termék összetételének vizsgálata. Sok, formájában az eredetihez hasonlító termék már egyáltalán nem tartalmaz túrót, sok termékben többféle adalékanyagot felhasználnak a gyártók. A termék beltartalma mellett a túró bevonására használt csokoládé is sokat változott az idők során, ennek összetételét is érdemes megvizsgálni, bár a piacon jelenleg nem találni csokoládéval bevont terméket, kivétel nélkül különféle minőségű bevonómasszát használnak a gyártók.

 

A csoki sok varázslatra képes: Túró Rudi sem létezhet nélküle
A csoki sok varázslatra képes: Túró Rudi sem létezhet nélküle

 

Épp ezért az utóbbi években divatba jött a házilag készített Túró Rudi, amelyet nem csak eredeti alakjukban alkotnak meg a háziasszonyok, hanem az ízek kombinációjából született muffin, torta és fagylalt is.

 

Túró Rudi torta, itt sárgabarackos változatban
Túró Rudi torta, itt sárgabarackos változatban

 

Túró Rudi muffin

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
25 dkg félzsíros túró
20 dkg cukor
2 tojás
10 dkg étcsokoládé
2 tk vaníliás cukor
1 citrom
0,5 dl olaj
1,5 dl tejföl
1 csomag sütőpor

Elkészítés: A liszthez hozzáadom a sütőport, majd alaposan elkeverem. A csokoládét apróbb kockákra vágom. A tojásokat felütöm és alaposan elhabarom, a túrót szitán áttöröm, majd a tojásos keverékhez adom. Ezután belereszelem a citromhéjat, és hozzáadom a cukrot, a tejfölt és az olajat is. Alaposan átkeverem, majd a sütőporos liszttel tésztává alakítom. Végezetül a csokoládédarabokat is a tésztába keverem, majd a muffinformába tett papírkapszlikat háromnegyedig megtöltöm, és 185 fokon nagyjából fél óra alatt készre sütöm.

Túró Rudi golyó

Hozzávalók:
25 dkg félzsíros túró
2 tojássárgája
6 dkg porcukor
1 citrom
10 dkg étcsokoládé 
napraforgóolaj

Elkészítés: A túrót szitán áttöröm, majd hozzáadom a porcukrot, a citrom lereszelt héját és a tojások sárgáját. Az alapanyagokat masszává gyúrom, majd vizes kézzel kis golyókat készítek belőle, amelyeket tálra téve a hűtőbe teszek, amíg előkészítem a csokoládé bevonatot. 
Egy lábasban vizet forralok, erre egy habüstöt helyezek, amelybe beleteszem az apró darabokra tört csokoládét. Miután a csokoládé megolvadt, 1-2 evőkanál olajat keverek bele, majd előkészítem a golyóbisokat a csokoládéval való mártásra. A legegyszerűbb, ha a túrógolyókat rácsra teszem, és úgy locsolom meg óvatosan a csokoládéval, majd miután megdermedt a máz, a golyókat ráccsal együtt – fogyasztásig - a hűtőben tovább hűtöm.

Túró Rudi muffin recept >>>

Túró Rudi gombóc recept >>>

Túró Rudi szelet sütés nélkül >>>

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.