Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Első ránézésre bizarrnak tűnik, pedig ha jobban belegondolunk, mindegyikünk evett már zöldséges süteményt. Jusson csak eszünkbe a kávézókban oly népszerű répatorta vagy a nagyanyánk tökös-mákos rétese. Ugye? A zöldségek alattomban az édességeinket is célba vették, és egészséges alternatívát kínálnak a sok nehéz desszert mellett.

A szokatlan desszertalapanyagok már jó ideje jelen vannak a cukrászdákban és a háztartásokban is, hiszen a zöldségekkel dúsított sütemények nem száradnak ki, kellemesen omlósak lesznek, és nem válnak túl töménnyé vagy szárazzá.

Répatorta, a legismertebb zöldséges sütemény
Répatorta, a legismertebb zöldséges sütemény

A nagy konyhai reformok előtt azonban nem csak a kalóriaszámolás vagy a sütemény állagának javítása végett kaptak helyt a zöldségfélék a süteményekben. A világháború idején a sárgarépát a cukor helyett adták az édességekhez, hogy a zöldségben található cukor édesítse meg a süteményt és az életet. A magyar konyhában oly kedvelt mákos rétest sem fogyókúraguruk kezdték tökkel lazítani, hanem a bölcs háziasszonyok jöttek rá, hogy a kellemetlenül tömény töltelék lazítására tökéletesen alkalmas a viszonylag ízetlen, de nagy víztartalmú tök.

A tökön és a répán kívül még sokféle zöldséggel készíthetünk desszertet. A süteményekbe kerülhet cukkini, sütőtök, cékla, spárga, édesburgonya, karfiol, esetleg avokádó. A cukkinit, sárgarépát általában nyersen, reszelt formában adjuk a süteményekhez, míg a többieket főtt formájukban hasznosítjuk.

Sütőtökös pite - Amerikában nagy hagyománya van
Sütőtökös pite - Amerikában nagy hagyománya van

Az édesburgonya és a sütőtök egymást jól helyettesítik, így az angolszász receptekben gyakorta felbukkanó, nálunk ritkán - és akkor is aranyárban - kapható édeskrumpli nyugodtan helyettesíthető sütőtökkel. A sütőtököt leggyakrabban kevert süteményekhez adják, s muffinok, kuglófok alapját képezi. Jól illenek hozzá az őszi-téli sütemények klasszikus fűszerei, a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors, de kifejezetten jó viszonyt ápol a gyömbérrel is. Egy kevés frissen reszelt gyömbértől egészen üde ízt kapnak a sütőtökös sütemények.

A tavaszi szezon zöldséges süteménye kétséget kizáróan a spárgatorta. A tojáshabos krémbe rejtett, cukros vízben előfőzött spárgát omlós tésztával bélelt tortaformában sütve, könnyed, nem túl édes, igazi tavaszi süteményt kapunk. Bátrabbak fagylalt formájában is kísérletezhetnek a spárgával, amihez fűszerként a petrezselyem mellett a tárkony is jól társítható.

Céklás brownie
Céklás brownie

A könnyed zöldséges sütemények sorába beleillik még a karfiollal készíthető túrótorta. A megfőzött, lecsöpögtetett karfiol kellő mennyiségű nedvességet biztosít a ricotta számára, krémes állagúvá teszi anélkül, hogy extra kalóriákkal is gazdagítaná a süteményt. A túrótorta krémjébe érdemes még málnát, epret vagy - tavasz híján – szárított és beáztatott fügét, aszalt sárgabarackot vagy mazsolát tenni. A könnyed zöldséges-gyümölcsös krém egy sült kekszlapra ültetve már kész torta, de pohárkrémként is megállja a helyét.

Ahogy a karfiolt használhatjuk, úgy az unokanővérét, a brokkolit is belecsempészhetjük süteményekbe. A brokkoli már markánsabb ízzel bír, így érdemes karakteresebb édességeket készíteni vele. Jól párosítható csokoládés ízekkel.

A csokoládé - a brokkolin kívül - nagyon szereti a céklát, tökéletes párost alkotnak brownie formájában. Krémek esetén a csokoládé az avokádóhoz vonzódik, ami kellemes, krémes állagot kölcsönöz neki.

A túrót lazíthatjuk főtt krumplival, bátrabbak karfiollal is!
A túrót lazíthatjuk főtt krumplival, bátrabbak karfiollal is!

A zöldséges krémek sora azonban nem ér véget a krémességét kölcsön adó avokádónál, hiszen a babok közül többféléből is remek mousse-ok kreálhatók. A magyar konyha a háziasszonyok kreativitásának köszönhetően jól ismeri a babból készíthető mousse-t, ami nálunk hamis gesztenyepüré néven híresült el. A babot beáztatták, megfőzték, utána lepasszírozták, majd cukorral, rummal és vaníliával ízesítve kikeverték, s ugyanúgy tejszínhabbal tálalták, mint a gesztenyepürét.

Szintén remek hamis gesztenyepüré készíthető krumpliból, ami más édességeknek is tökéletes alapanyaga. A mindannyiunk gyerekkorának feledhetetlen nudlija és szilvás gombóca mellett a krumpli nagyon jó vivőanyag különféle töltelékekhez, kevert süteményekhez és édes pékárukhoz.

A krumplis tészta elengedhetetlen a konyhánkból!
A krumplis tészta elengedhetetlen a konyhánkból!

A nyers és főtt zöldségek mellett kandírozott zöldségeket is felhasználhatunk az édességeinkhez. Ebben az esetben a cukortartalommal vigyázzunk, a kandírozás során a korábban egészségesnek tekinthető zöldség jelentős mennyiségű cukrot vett fel, és ezzel kalkulálni kell mind a süteményhez szükséges cukormennyiség esetén, mind pedig a kész sütemény kalóriatartalmánál.


Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg cukor
4 egész tojás
2 teáskanál őrölt gyömbér
30-40 dkg sütőtök
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
csipet só

Elkészítés: A sütőtököt kockára vágva megfőzöm. Lecsöpögtetem, botmixerrel krémesítem. A vajat habosra kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojást és a sütőtököt. Fűszerezem és folyamatos keverés mellett beleszórom a sütőporral elkevert lisztet. A kész tésztát kuglóf formába öntöm és 185 fokon, tűpróbáig sütöm.

Céklás brownie

Hozzávalók:
50 dkg cékla
10 dkg vaj
20 dkg 65%-os étcsokoládé
2 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg finomliszt
1 nagy evőkanál holland kakaópor
csipet só

Elkészítés: A céklát héjastól megfőzöm, s miután kicsit kihűlt, gumikesztyűben meghámozom. Egy lábasban vizet forralok, majd egy üstöt teszek rá. Ebbe teszem a vajat és a kockára szedett csokoládét, majd időnként megkeverve hagyom elolvadni. Amíg olvad a csokoládé, addig a cukrot a tojásokkal habosra verem. A céklát botmixerrel krémesítem, majd a cukros keverékhez adom. Ehhez jön még a megolvasztott csokoládé, majd a kakaóporral elkevert liszt. Végezetül egy csipet sót adok hozzá, majd egy tepsibe simítom a masszát és 170 fokon, nagyjából 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kicsit hűlni, mielőtt szeletelni próbálnám.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.