A szokatlan desszertalapanyagok már jó ideje jelen vannak a cukrászdákban és a háztartásokban is, hiszen a zöldségekkel dúsított sütemények nem száradnak ki, kellemesen omlósak lesznek, és nem válnak túl töménnyé vagy szárazzá.
A nagy konyhai reformok előtt azonban nem csak a kalóriaszámolás vagy a sütemény állagának javítása végett kaptak helyt a zöldségfélék a süteményekben. A világháború idején a sárgarépát a cukor helyett adták az édességekhez, hogy a zöldségben található cukor édesítse meg a süteményt és az életet. A magyar konyhában oly kedvelt mákos rétest sem fogyókúraguruk kezdték tökkel lazítani, hanem a bölcs háziasszonyok jöttek rá, hogy a kellemetlenül tömény töltelék lazítására tökéletesen alkalmas a viszonylag ízetlen, de nagy víztartalmú tök.
A tökön és a répán kívül még sokféle zöldséggel készíthetünk desszertet. A süteményekbe kerülhet cukkini, sütőtök, cékla, spárga, édesburgonya, karfiol, esetleg avokádó. A cukkinit, sárgarépát általában nyersen, reszelt formában adjuk a süteményekhez, míg a többieket főtt formájukban hasznosítjuk.
Az édesburgonya és a sütőtök egymást jól helyettesítik, így az angolszász receptekben gyakorta felbukkanó, nálunk ritkán - és akkor is aranyárban - kapható édeskrumpli nyugodtan helyettesíthető sütőtökkel. A sütőtököt leggyakrabban kevert süteményekhez adják, s muffinok, kuglófok alapját képezi. Jól illenek hozzá az őszi-téli sütemények klasszikus fűszerei, a fahéj, a szegfűszeg és a szegfűbors, de kifejezetten jó viszonyt ápol a gyömbérrel is. Egy kevés frissen reszelt gyömbértől egészen üde ízt kapnak a sütőtökös sütemények.
A tavaszi szezon zöldséges süteménye kétséget kizáróan a spárgatorta. A tojáshabos krémbe rejtett, cukros vízben előfőzött spárgát omlós tésztával bélelt tortaformában sütve, könnyed, nem túl édes, igazi tavaszi süteményt kapunk. Bátrabbak fagylalt formájában is kísérletezhetnek a spárgával, amihez fűszerként a petrezselyem mellett a tárkony is jól társítható.
A könnyed zöldséges sütemények sorába beleillik még a karfiollal készíthető túrótorta. A megfőzött, lecsöpögtetett karfiol kellő mennyiségű nedvességet biztosít a ricotta számára, krémes állagúvá teszi anélkül, hogy extra kalóriákkal is gazdagítaná a süteményt. A túrótorta krémjébe érdemes még málnát, epret vagy - tavasz híján – szárított és beáztatott fügét, aszalt sárgabarackot vagy mazsolát tenni. A könnyed zöldséges-gyümölcsös krém egy sült kekszlapra ültetve már kész torta, de pohárkrémként is megállja a helyét.
Ahogy a karfiolt használhatjuk, úgy az unokanővérét, a brokkolit is belecsempészhetjük süteményekbe. A brokkoli már markánsabb ízzel bír, így érdemes karakteresebb édességeket készíteni vele. Jól párosítható csokoládés ízekkel.
A csokoládé - a brokkolin kívül - nagyon szereti a céklát, tökéletes párost alkotnak brownie formájában. Krémek esetén a csokoládé az avokádóhoz vonzódik, ami kellemes, krémes állagot kölcsönöz neki.
A zöldséges krémek sora azonban nem ér véget a krémességét kölcsön adó avokádónál, hiszen a babok közül többféléből is remek mousse-ok kreálhatók. A magyar konyha a háziasszonyok kreativitásának köszönhetően jól ismeri a babból készíthető mousse-t, ami nálunk hamis gesztenyepüré néven híresült el. A babot beáztatták, megfőzték, utána lepasszírozták, majd cukorral, rummal és vaníliával ízesítve kikeverték, s ugyanúgy tejszínhabbal tálalták, mint a gesztenyepürét.
Szintén remek hamis gesztenyepüré készíthető krumpliból, ami más édességeknek is tökéletes alapanyaga. A mindannyiunk gyerekkorának feledhetetlen nudlija és szilvás gombóca mellett a krumpli nagyon jó vivőanyag különféle töltelékekhez, kevert süteményekhez és édes pékárukhoz.
A nyers és főtt zöldségek mellett kandírozott zöldségeket is felhasználhatunk az édességeinkhez. Ebben az esetben a cukortartalommal vigyázzunk, a kandírozás során a korábban egészségesnek tekinthető zöldség jelentős mennyiségű cukrot vett fel, és ezzel kalkulálni kell mind a süteményhez szükséges cukormennyiség esetén, mind pedig a kész sütemény kalóriatartalmánál.
Sütőtökös kuglóf
Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg cukor
4 egész tojás
2 teáskanál őrölt gyömbér
30-40 dkg sütőtök
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
csipet só
Elkészítés: A sütőtököt kockára vágva megfőzöm. Lecsöpögtetem, botmixerrel krémesítem. A vajat habosra kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tojást és a sütőtököt. Fűszerezem és folyamatos keverés mellett beleszórom a sütőporral elkevert lisztet. A kész tésztát kuglóf formába öntöm és 185 fokon, tűpróbáig sütöm.
Céklás brownie
Hozzávalók:
50 dkg cékla
10 dkg vaj
20 dkg 65%-os étcsokoládé
2 teáskanál vaníliás cukor
20 dkg cukor
4 tojás
10 dkg finomliszt
1 nagy evőkanál holland kakaópor
csipet só
Elkészítés: A céklát héjastól megfőzöm, s miután kicsit kihűlt, gumikesztyűben meghámozom. Egy lábasban vizet forralok, majd egy üstöt teszek rá. Ebbe teszem a vajat és a kockára szedett csokoládét, majd időnként megkeverve hagyom elolvadni. Amíg olvad a csokoládé, addig a cukrot a tojásokkal habosra verem. A céklát botmixerrel krémesítem, majd a cukros keverékhez adom. Ehhez jön még a megolvasztott csokoládé, majd a kakaóporral elkevert liszt. Végezetül egy csipet sót adok hozzá, majd egy tepsibe simítom a masszát és 170 fokon, nagyjából 25 perc alatt megsütöm. Hagyom kicsit hűlni, mielőtt szeletelni próbálnám.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.