Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Minestrone recept
Minestrone
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Az asszonykonty is egyike a hangzatos nevű, régi magyar népi süteményeknek. A neve egyértelműen a formájára utal, hiszen miután felcsavarjuk, a finom kelt tészta kontyot formáz. A sütemény azonban nemcsak a formája, hanem a töltelék miatt is különleges.

Az asszonykonty nem egy frizura, hanem egy népi sütemény, méghozzá egy kelt tésztából készülő, töltött finomság. A nevét a formájáról kapta, ám mára mintha kiment volna a divatból. Többféle töltelékkel is készülhet, mi most egy egyszerre édes és fanyar párosítást, a meggyet és a túrót választottuk!

Asszonykonty, íme a népies magyar sütemény receptje /Fotó: Mindmegette
Asszonykonty, íme a népies magyar sütemény receptje /Fotó: Mindmegette

Az asszonykonty alapja a finom kelt tészta, ám nem kell megijedni tőle, ugyanis ha betartod Farkasinszki Ildikó tanácsait, akkor biztosan sikerülni fog, és légiesen puha lesz a sütemény. A Sütisuliban rendre előkerülnek régi, klasszikus vagy éppenséggel kevésbé ismert magyar sütemények, desszertek. Elkészült már a kálvinista mennyország, a darázsfészek, a Duna-hullám, a macskaszem, a rigójancsi és a Kata szelet is, és most ismét egy kelt tésztás finomságnak a receptjét mutatja be a Mindmegette sütimestere.

Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül az asszonykonty /Fotó: Mindmegette
Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül az asszonykonty /Fotó: Mindmegette

Így készül az asszonykonty, íme a recept videón!

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 ek. só
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 üveg magozott meggy

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 1 ek. zsír

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és beleszórjuk a porélesztőt. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, és összekeverjük a sóval.
  3. Az étolajat körben a liszt szélére öntjük, a közepébe pedig beleütjük a tojást.
  4. A lisztre öntjük a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
  5. Míg kel a tészta, összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, a tejföllel, és a citrom reszelt héjával.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és az alsó szélére egy csíkban rátesszük a töltelék negyedrészét.
  8. A túró tetejére sorban meggyszemeket rakosgatunk, majd feltekerjük a tésztát. A két végét összenyomjuk egy kicsit, és csiga alakban feltekerjük.
  9. A csigákat az előkészített tepsire rakosgatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát.
  11. A kész kontyokat még forrón megkenjük olvasztott zsírral, hogy szép fényesek és puhák legyenek.

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.