Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Desszert

Ezt az asszonykontyot nem a fodrász, hanem a cukrász készíti

Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül az asszonykonty /Fotó: Mindmegette
Az asszonykonty is egyike a hangzatos nevű, régi magyar népi süteményeknek. A neve egyértelműen a formájára utal, hiszen miután felcsavarjuk, a finom kelt tészta kontyot formáz. A sütemény azonban nemcsak a formája, hanem a töltelék miatt is különleges.

Az asszonykonty nem egy frizura, hanem egy népi sütemény, méghozzá egy kelt tésztából készülő, töltött finomság. A nevét a formájáról kapta, ám mára mintha kiment volna a divatból. Többféle töltelékkel is készülhet, mi most egy egyszerre édes és fanyar párosítást, a meggyet és a túrót választottuk!

Asszonykonty, íme a népies magyar sütemény receptje /Fotó: Mindmegette
Asszonykonty, íme a népies magyar sütemény receptje /Fotó: Mindmegette

Az asszonykonty alapja a finom kelt tészta, ám nem kell megijedni tőle, ugyanis ha betartod Farkasinszki Ildikó tanácsait, akkor biztosan sikerülni fog, és légiesen puha lesz a sütemény. A Sütisuliban rendre előkerülnek régi, klasszikus vagy éppenséggel kevésbé ismert magyar sütemények, desszertek. Elkészült már a kálvinista mennyország, a darázsfészek, a Duna-hullám, a macskaszem, a rigójancsi és a Kata szelet is, és most ismét egy kelt tésztás finomságnak a receptjét mutatja be a Mindmegette sütimestere.

Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül az asszonykonty /Fotó: Mindmegette
Farkasinszki Ildikó bemutatja, hogyan készül az asszonykonty /Fotó: Mindmegette

Így készül az asszonykonty, íme a recept videón!

Hozzávalók (4 darabhoz):

  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag porélesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1/2 ek. só
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl tejföl
  • 1 db citrom
  • 1 üveg magozott meggy

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 1 ek. zsír

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, és beleszórjuk a porélesztőt. Összekeverjük, a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, és szobahőmérsékleten hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, és összekeverjük a sóval.
  3. Az étolajat körben a liszt szélére öntjük, a közepébe pedig beleütjük a tojást.
  4. A lisztre öntjük a felfuttatott élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd lisztezett kelesztőtálba tesszük, és letakarva hagyjuk a duplájára kelni.
  5. Míg kel a tészta, összekeverjük a túrót a kétféle cukorral, a tejföllel, és a citrom reszelt héjával.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és négy egyenlő részre vágjuk. Mindegyik tésztát vékony téglalappá nyújtjuk, és az alsó szélére egy csíkban rátesszük a töltelék negyedrészét.
  8. A túró tetejére sorban meggyszemeket rakosgatunk, majd feltekerjük a tésztát. A két végét összenyomjuk egy kicsit, és csiga alakban feltekerjük.
  9. A csigákat az előkészített tepsire rakosgatjuk, és megkenjük a felvert tojással.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk, és 25 perc alatt szép aranybarnára sütjük a tésztát.
  11. A kész kontyokat még forrón megkenjük olvasztott zsírral, hogy szép fényesek és puhák legyenek.

Borítókép: Mindmegette

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.