Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Desszert

Körtés-karamellás rácsos pite, az ősz varázslatos desszertje

Ha őszies ízvilágot, hangulatot szeretnél a desszertekben is, tökéletes a körtés-karamellás rácsos pite! Akár egy baráti összejövetelre, akár egy családi vasárnapi ebéd után készíted el, ez a pite biztosan az asztal fénypontja lesz.

A körtés-karamellás pite tipikusan őszi édesség, nem véletlenül: a lédús körte természetes édes íze jól érvényesül a karamell gazdag aromájával, finom melegséget árasztva. Ez a desszert nemcsak a hidegebb napokhoz illik tökéletesen, hanem minden alkalomra különleges választás lehet. A ropogós tészta, az illatos karamell és a puha körteszeletek harmonikus találkozása garantálja, hogy minden falat élmény legyen.

Körtés-karamellás rácsos pite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Körtés-karamellás rácsos pite / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Az alábbi recept egy 26-28 centis piteformát tölt meg.

  • Előkészítés: 50 perc
  • Pihentetés: 2 óra
  • Sütés: 35 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

315 g finomliszt
220 g hideg vaj
1,2 dl jéghideg víz
1 csipet só

A töltelékhez:

1 kg körte
100 g kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál citromlé

A sós karamellhez:

200 g kristálycukor
90 g puha vaj
1,2 dl szoba-hőmérsékletű tejszín
1,5 teáskanál só

A kenéshez:

1 nagy tojás
1 evőkanál tej
nagy szemű szórócukor

Elkészítése:

  1. Először a tésztát készítjük el: keverőtálban összeforgatjuk a lisztet a sóval. Hozzádolgozzuk a vajat. (Akkor lesz jó ropogós a tészta, ha nem melegszenek át az alapanyagok a kezünk melegétől. Régebben széles pengéjű kést használtak a morzsásításhoz, most a legegyszerűbb, ha egy késes betétű aprítógépet használunk hozzá.) Beleöntjük a sós lisztet, rátesszük a dobókockányi darabokra vágott fagyos vajat, és pár nyomással morzsásítjuk. Akkor jó, ha a vaj még borsónyi darabokban van. A vizet evőkanalanként adagoljuk hozzá, nehogy júl puha legyen a tésztánk. Ha már kezd a tészta összeállni, deszkára borítjuk, és gyors kézzel addig gyúrjuk, míg éppen össze nem áll. Rugalmas, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl száraz, akkor vizes kézzel tudjuk lazítani, ha túl ragacsos, pici lisztet még adhatunk hozzá. Kétfelé osztjuk a tésztát, mindegyikből egy-egy korongot formázunk. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább két órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a sós karamellt. Egy serpenyőben rázogatva borostyánszínűre olvasztjuk a kristálycukrot. Hozzáadjuk a vajat, és addig kevergetjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Folyamatos keverés közben óvatosan hozzáönjük a tejszínt, majd hagyjuk egy percig keverés nélkül forrni. Ha már szép sima a szósz, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a sót, és hagyjuk kissé lehűlni, közben majd be fog sűrűsödni.
  3. A körtetöltelékhez meghámozzuk a gyümölcsöt, másfél centis kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a citromlével. Felhasználásig ezt is betesszük a hűtőszekrénybe.
  4. Ha áthűlt a tészta, akkor az egyik korongot lisztezett felületen 30 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Átemeljük a piteformába, belenyomkodjuk, úgy, hogy az oldalakat is fedje a tészta. Belekanalazzuk a körtetölteléket (az alatta képződött levet nem, mert az eláztatná a tésztánkat). A tetejére csurgatunk fél csészényi sós karamellt. Ismét berakjuk a hűtőszekrénybe.
  5. A másik tésztakorongot is körlappá nyújtjuk, majd pizzavágóval szélesebb és keskenyebb csíkokra vágjuk. Kivesszük a körtével töltött pitét a hűtőszekrényből, és berácsozzuk a tetejét. A széleken összenyomkodjuk a tésztákat, a felesleget levágjuk.
  6. A kenéshez felverjük a tojást a tejjel, és ecsettel lekenjük a rácsokat. Megszórjuk szórócukorral.
  7. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor letakarjuk alufóliával.
  8. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Cikkre vágva, sós karamellel meglocsolva tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.