Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Desszert

Körtés-karamellás rácsos pite, az ősz varázslatos desszertje

Ha őszies ízvilágot, hangulatot szeretnél a desszertekben is, tökéletes a körtés-karamellás rácsos pite! Akár egy baráti összejövetelre, akár egy családi vasárnapi ebéd után készíted el, ez a pite biztosan az asztal fénypontja lesz.

A körtés-karamellás pite tipikusan őszi édesség, nem véletlenül: a lédús körte természetes édes íze jól érvényesül a karamell gazdag aromájával, finom melegséget árasztva. Ez a desszert nemcsak a hidegebb napokhoz illik tökéletesen, hanem minden alkalomra különleges választás lehet. A ropogós tészta, az illatos karamell és a puha körteszeletek harmonikus találkozása garantálja, hogy minden falat élmény legyen.

Körtés-karamellás rácsos pite / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Körtés-karamellás rácsos pite / Recept és fotó: Vidék íze magazin

Az alábbi recept egy 26-28 centis piteformát tölt meg.

  • Előkészítés: 50 perc
  • Pihentetés: 2 óra
  • Sütés: 35 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

315 g finomliszt
220 g hideg vaj
1,2 dl jéghideg víz
1 csipet só

A töltelékhez:

1 kg körte
100 g kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
negyed teáskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál citromlé

A sós karamellhez:

200 g kristálycukor
90 g puha vaj
1,2 dl szoba-hőmérsékletű tejszín
1,5 teáskanál só

A kenéshez:

1 nagy tojás
1 evőkanál tej
nagy szemű szórócukor

Elkészítése:

  1. Először a tésztát készítjük el: keverőtálban összeforgatjuk a lisztet a sóval. Hozzádolgozzuk a vajat. (Akkor lesz jó ropogós a tészta, ha nem melegszenek át az alapanyagok a kezünk melegétől. Régebben széles pengéjű kést használtak a morzsásításhoz, most a legegyszerűbb, ha egy késes betétű aprítógépet használunk hozzá.) Beleöntjük a sós lisztet, rátesszük a dobókockányi darabokra vágott fagyos vajat, és pár nyomással morzsásítjuk. Akkor jó, ha a vaj még borsónyi darabokban van. A vizet evőkanalanként adagoljuk hozzá, nehogy júl puha legyen a tésztánk. Ha már kezd a tészta összeállni, deszkára borítjuk, és gyors kézzel addig gyúrjuk, míg éppen össze nem áll. Rugalmas, nem túl ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl száraz, akkor vizes kézzel tudjuk lazítani, ha túl ragacsos, pici lisztet még adhatunk hozzá. Kétfelé osztjuk a tésztát, mindegyikből egy-egy korongot formázunk. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább két órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  2. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a sós karamellt. Egy serpenyőben rázogatva borostyánszínűre olvasztjuk a kristálycukrot. Hozzáadjuk a vajat, és addig kevergetjük, míg teljesen egynemű nem lesz. Folyamatos keverés közben óvatosan hozzáönjük a tejszínt, majd hagyjuk egy percig keverés nélkül forrni. Ha már szép sima a szósz, akkor levesszük a tűzről, belekeverjük a sót, és hagyjuk kissé lehűlni, közben majd be fog sűrűsödni.
  3. A körtetöltelékhez meghámozzuk a gyümölcsöt, másfél centis kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a gyömbérrel és a citromlével. Felhasználásig ezt is betesszük a hűtőszekrénybe.
  4. Ha áthűlt a tészta, akkor az egyik korongot lisztezett felületen 30 centi átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Átemeljük a piteformába, belenyomkodjuk, úgy, hogy az oldalakat is fedje a tészta. Belekanalazzuk a körtetölteléket (az alatta képződött levet nem, mert az eláztatná a tésztánkat). A tetejére csurgatunk fél csészényi sós karamellt. Ismét berakjuk a hűtőszekrénybe.
  5. A másik tésztakorongot is körlappá nyújtjuk, majd pizzavágóval szélesebb és keskenyebb csíkokra vágjuk. Kivesszük a körtével töltött pitét a hűtőszekrényből, és berácsozzuk a tetejét. A széleken összenyomkodjuk a tésztákat, a felesleget levágjuk.
  6. A kenéshez felverjük a tojást a tejjel, és ecsettel lekenjük a rácsokat. Megszórjuk szórócukorral.
  7. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Rögtön levesszük a sütő hőmérsékletét 175 fokra, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor letakarjuk alufóliával.
  8. A kész pitét hagyjuk teljesen kihűlni. Cikkre vágva, sós karamellel meglocsolva tálaljuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.