Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Az ősz az almás sütemények szezonja: ilyenkor készülnek a finom, fűszeres almás piték, kevert almás sütemények és rétesek. Annak, aki valamilyen okból nem fogyaszt lisztet vagy cukrot, nem könnyű megtalálni a tuti receptet, de ez a habos almás sütemény garantáltan nem okoz csalódást!

Foszlós kelt tésztát nem könnyű gluténmentes alapanyagokból készíteni, de a kevert tésztákat igen, ráadásul sokszor még finomabbak is, mintha búzalisztből sütöttük volna. Ennek a habos-almás süteménynek is liszt helyett darált mandula és tápiókakeményítő van a tésztájában, ami nem, hogy rontana, hanem jelentősen javít az ízhatáson. És, ha ez nem lenne elég, a diétázóknak megsúgjuk: ebben az édességben bizony egy gramm hozzádott cukor sincsen!

Habos almás sütemény (Fotó: Vidék íze magazin)
Habos almás sütemény (Fotó: Vidék íze magazin)

Hozzávalók a habos almás süteményhez

(egy 24x33 cm-es tepsihez)

A tésztához:

  • 4 db tojás
  • 3 ek. darált mandula
  • 2 ek. tápiókakeményítő
  • 1 ek. 1:4 édesítőszer

Az almás töltelékhez:

  • 1,8 l almaszósz
  • 8 lap zselatin
  • 1:4 édesítőszer
  • 1 kk. vaníliaőrlemény
  • 1 db. kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2-3 ek.szeletelt mandula

A tetejére:

  • 4 dl tejszín
  • 1 tk instant zselatin
  • 1-2 ek. darált mák
  • 1:4 édesítőszer
  • pirított mandula durvára törve

Elkészítés:

  1. A piskóta elkészítéséhez egy elektromos habverővel habosra keverjük a négy egész tojást egy csipet sóval és az édesítőszerrel. 4-5 percig verjük maximális fokozaton, míg szépen ki nem fehéredik, és jól meg nem nő a térfogata.
  2. Külön tálban összeforgatjuk a darált mandulát a tápiókakeményítővel meg egy csipet sóval, és mindezt hozzászitáljuk a tojáshabhoz, majd fakanállal vagy a robotgép krémkeverő lapátjával egyenletesen eloszlatjuk benne.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokos sütőben körülbelül negyedóra alatt megsütjük.
  4. Ha kész, rácsra fordítjuk, kihűtjük, lehúzzuk róla a papírt.
  5. Ha már teljesen hideg, visszarakjuk a sütőtepsibe.
  6. Az almás réteghez összekeverjük az almaszószt egy kezeletlen citrom reszelt héjával, a vaníliaőrleménnyel, és ízlés szerinti mennyiségű édesítőszerrel. Hozzáforgatjuk a szeletelt mandulát.
  7. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk, és kevés új vízben oldódásig melegítjük. Hőkiegyenlítéssel eloszlatjuk az ízesített almaszószban, ráöntjük a tepsiben lévő piskótára.
  8. Pár órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. (Ha nagyon savas az alma, mehet hozzá 10 lap zselatin is.)
  9. Végül habbá verjük a tejszínt az instant zselatinnal és egy kevés édesítőszerrel, és hozzákeverjük a mákot, majd rákenjük a megdermedt almaszósz tetejére. Megszórjuk durvára vágott pörkölt mandulával.

Előkészítés: 1 óra
Sütés: 15 perc
Dermesztés: 4 óra

+1 tipp: Almaszószt készen is lehet kapni sok áruházban. Ám jóval olcsóbb megoldás (főként, ha van felhasználandó almánk), ha mi magunk készítjük: jó sok almát meghámozunk, darabolunk, és addig főzzük, míg jól meg nem puhul. Utána tetszés szerint át lehet törni simára vagy darabosabbra. Ha üvegekbe tesszük, és kidunsztoljuk, évekig eláll.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.