Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Diéták

Olyan, mint a nagyié: cukormentes cseresznyelekvár 30 perc alatt

Idegenkedsz attól, hogy a finom, édes cseresznyéből lekvárt főzz? Míg a sárgabaracklekvár teljesen megszokott és elfogadott, addig a bíborpiros cseresznyeszemekből ritkábban készül dzsem. Most egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, diétás receptet hozunk, amivel nemcsak megédesítheted, hanem meg is színesítheted a reggelidet!

Minden családnak megvan a régi, jól bevált lekvárreceptje, de a változást senki sem tudja megkerülni. Egyre nő az igény a cukor nélkül tartósított dzsemek iránt, így muszáj bővíteni a családi recepttárat. Most egy olyan cseresznyelekvár-receptet mutatunk, ami nagyon gyorsan és cukor hozzáadása nélkül készül.

Cukor nélkül is édes / Fotó: Shutterstock
Cukor nélkül is édes / Fotó: Shutterstock

A klasszikus házi lekvár gyümölcsdarabokból és fehér cukorból készül, 1:1 arányban. A gyümölcsökben lévő pektin, ami oldható rost, „befogja” a folyadékot és gélt képez. Mivel egyes gyümölcsökben, köztük a cseresznyében is, kevés a természetes pektin, szükség lehet pektinporra vagy más zselésítő anyagra, hogy a lekvár összeálljon. Ha nem szeretnél finomított cukrot vagy pektint hozzáadni a dzsemhez, mindössze két dologra lesz szükséged: finom, érett cseresznyére és őrölt lenmagra. A cseresznye cukortartalma magas, míg a lenmag sok oldható rostot tartalmaz, amelyek helyettesítik a pektint. Érdemes először egy kis adagot készíteni, és ha ízlik, akár nagyobb mennyiséget is bevállalhatsz.

Hozzávalók:

  • 500 gramm cseresznye (kimagozva)
  • 170 ml víz
  • 12 gramm őrölt lenmag

Elkészítése:

  1. Folyó víz alatt megmossuk a cseresznyét, eltávolítjuk a szárakat és a magokat.
  2. A kimagozott szemeket egy lábasba tesszük és felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd kb. 15 percig közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk.
  3. Konyhai robotgép vagy turmix segítségével pürésítjük, hozzáadjuk az őrölt lenmagot, és még 5-8 percig alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ha vizes a cseresznye, előfordulhat, hogy tovább kell főzni.)
  4. Ha kevés lekvárt főzünk, egyszerűen csak áttöltjük egy tiszta edénybe, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe. 3-5 napig eláll.
  5. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor a szokásos módon járunk el: a forró lekvárt sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy kb. 3 centis hely legyen a dzsem és az üveg szája között. Az üvegeket a pultra téve enyhén megütögetjük, hogy a levegő kimenjen a lekvárból, lezárjuk, majd gyorsan megfordítjuk, és úgy szorítjuk rá a fedőt. Az üveget 30 percig lefordítva pihentetjük, majd visszafordítjuk.
Cseresznyelekvár
Cseresznyelekvár

Tippek:

  • Ha fanyarnak érzed a lekvárt, cukormentes édesítőszert természetesen használhatsz.
  • Fontos, hogy őrölt lenmagot használj, mert egész lenmaggal nem működik a folyamat!

A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Mivel csak természetes cukrokat tartalmaz, cukorbetegek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követők is fogyaszthatják. Nagyon finom pirítóssal, de keverheted joghurtba, zabkásába, illetve felhasználhatod sütemények készítéséhez is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.