Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Diéták

Olyan, mint a nagyié: cukormentes cseresznyelekvár 30 perc alatt

Idegenkedsz attól, hogy a finom, édes cseresznyéből lekvárt főzz? Míg a sárgabaracklekvár teljesen megszokott és elfogadott, addig a bíborpiros cseresznyeszemekből ritkábban készül dzsem. Most egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, diétás receptet hozunk, amivel nemcsak megédesítheted, hanem meg is színesítheted a reggelidet!

Minden családnak megvan a régi, jól bevált lekvárreceptje, de a változást senki sem tudja megkerülni. Egyre nő az igény a cukor nélkül tartósított dzsemek iránt, így muszáj bővíteni a családi recepttárat. Most egy olyan cseresznyelekvár-receptet mutatunk, ami nagyon gyorsan és cukor hozzáadása nélkül készül.

Cukor nélkül is édes / Fotó: Shutterstock
Cukor nélkül is édes / Fotó: Shutterstock

A klasszikus házi lekvár gyümölcsdarabokból és fehér cukorból készül, 1:1 arányban. A gyümölcsökben lévő pektin, ami oldható rost, „befogja” a folyadékot és gélt képez. Mivel egyes gyümölcsökben, köztük a cseresznyében is, kevés a természetes pektin, szükség lehet pektinporra vagy más zselésítő anyagra, hogy a lekvár összeálljon. Ha nem szeretnél finomított cukrot vagy pektint hozzáadni a dzsemhez, mindössze két dologra lesz szükséged: finom, érett cseresznyére és őrölt lenmagra. A cseresznye cukortartalma magas, míg a lenmag sok oldható rostot tartalmaz, amelyek helyettesítik a pektint. Érdemes először egy kis adagot készíteni, és ha ízlik, akár nagyobb mennyiséget is bevállalhatsz.

Hozzávalók:

  • 500 gramm cseresznye (kimagozva)
  • 170 ml víz
  • 12 gramm őrölt lenmag

Elkészítése:

  1. Folyó víz alatt megmossuk a cseresznyét, eltávolítjuk a szárakat és a magokat.
  2. A kimagozott szemeket egy lábasba tesszük és felöntjük a vízzel, felforraljuk, majd kb. 15 percig közepes lángon, időnként megkeverve pároljuk.
  3. Konyhai robotgép vagy turmix segítségével pürésítjük, hozzáadjuk az őrölt lenmagot, és még 5-8 percig alacsony hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve főzzük. (Ha vizes a cseresznye, előfordulhat, hogy tovább kell főzni.)
  4. Ha kevés lekvárt főzünk, egyszerűen csak áttöltjük egy tiszta edénybe, hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőszekrénybe. 3-5 napig eláll.
  5. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor a szokásos módon járunk el: a forró lekvárt sterilizált üvegbe tesszük úgy, hogy kb. 3 centis hely legyen a dzsem és az üveg szája között. Az üvegeket a pultra téve enyhén megütögetjük, hogy a levegő kimenjen a lekvárból, lezárjuk, majd gyorsan megfordítjuk, és úgy szorítjuk rá a fedőt. Az üveget 30 percig lefordítva pihentetjük, majd visszafordítjuk.
Cseresznyelekvár
Cseresznyelekvár

Tippek:

  • Ha fanyarnak érzed a lekvárt, cukormentes édesítőszert természetesen használhatsz.
  • Fontos, hogy őrölt lenmagot használj, mert egész lenmaggal nem működik a folyamat!

A bolti lekvárokhoz képest az így készített házi cseresznyelekvár feleannyi kalóriát és kb. 60%-kal kevesebb cukrot tartalmaz. Mivel csak természetes cukrokat tartalmaz, cukorbetegek és alacsony szénhidráttartalmú diétát követők is fogyaszthatják. Nagyon finom pirítóssal, de keverheted joghurtba, zabkásába, illetve felhasználhatod sütemények készítéséhez is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.