Bizonyára mindannyiunk életében volt már rá példa, hogy egy-egy időszakban megvontunk magunktól bizonyos ételeket, míg más típusúakat pedig előnyben részesítettünk. Akár vallási meggyőződésből, akár fogyási szándékkal, akár csak egy tisztítókúra erejéig, de koplaltunk ‒ gyors fogyást, tisztulást remélve.
Bár kiemelkedő fogyási eredményeket nem tudunk felmutatni egy-egy böjti időszak után, mégis érdemes néha kipróbálni. A Floridai Egyetem doktorainak klinikai kutatásai szerint a sejtek egészséges működéséért sokat tehetünk az időszakos böjtökkel - írja a Diéta és Fitnesz.
Több hasonló vizsgálatot is végeztek, végül arra az eredményre jutottak, hogy az egészségre is kedvező hatással lehet az időszakos böjt. Ha például heti egy napon nem eszünk semmit, csak vizet vagy gyógyteákat fogyasztunk,
Mi a böjt?
A böjtölés egyfajta koplalási fázis, kalóriamegvonás, ami bizonyos állatkísérletek szerint (majmokon és egereken próbálták) jótékony hatással bír a szervezetre. A rendszeres böjt hívei állítják, az emberi szervezet meghálálja, ha egy ideig megvonják tőle az ételt.A böjtölés akár életmóddá is válhat, ha például az év bizonyos szakaszaiban, időről időre átesünk egy ilyen kúrán. Ennek célja elsősorban az egészségmegőrzés lehet, és nem a súlyvesztés. Nem is jelent feltétlenül minden esetben teljes ételmegvonást: a megszokott napi kalóriabevitel 25‒45 százalékát esszük meg. Ez a mennyiség még megfelelő mértékű tápanyagot tartalmaz, hogy kellő energiánk legyen a napi teendőkhöz.
Nagyon fontos leszögezni, hogy, bár több kutatás alátámasztja az időszakos böjtök hatékonyságát, senkinek nem ajánljuk, hogy egyik napról a másikra belevágjon. Mindenképpen konzultáljunk a böjt előtt az orvosunkkal. Kiemelten fontos ez a várandós nők, illetve a cukorbetegek esetében. Ahogyan nem ajánlott a böjt kipróbálása azoknak, akik korábban valamilyen étkezési rendellenességgel (anorexia, bulimia) küzdöttek.
A böjtre inkább tavasszal és nyáron szánjuk rá magunkat, egyes böjtidőszakok között pedig hagyjunk ki pár hetet.
Ha egyeztettünk az orvosunkkal, válasszunk ki egy napot (24 óra) vagy egy napszakot (16 óra) a héten, amikor kevesebbet vagy egyáltalán semmit nem eszünk. Ezeken a napokon – ha nem a teljes koplalás mellett döntünk – csökkentsük 25‒50 százalékkal a kalóriabevitelt. Vagyis, ha átlagosan 1500‒2000 kalóriát viszünk be, ezeken a napokon ez a mennyiség legyen csak 5-600 kalória (maximum 1000).
A legnépszerűbb az időszakos böjtök közül az 5:2 diéta, vagyis öt napon át rendesen étkezünk, az utolsó két nap pedig böjtölünk (körülbelül 600 kalória elfogyasztásával) - erről a módszerről itt írtunk részletesen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.