Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egészséges

4 fehér étel, amiből többet kellene enned

hagyma
Vannak fehér színű összetevők, amik ellenségnek számítanak, mint például a só vagy a cukor. Azonban vannak olyan fehér élelmiszerek is, amiből megéri minél többet fogyasztani. Mutatjuk!

A színekre sokféle rendszer épül, ami nem véletlen, ugyanis különböző energiájuk, hangulatuk és hatásuk van. Létezik egy úgynevezett színdiéta is: a módszer arra szolgál, hogy színek energiáját kihasználva, sok zöldség és gyümölcs segítségével szabaduljunk meg pár kilótól.

A színdiéta ad egyfajta tudatosságot is, hogy jobban figyelj arra, milyen (színű) ételeket fogyasztasz és hogyan kombinálod ezeket. Mi most diétától függetlenül felosztottunk néhány ételt színek szerint és eláruljuk nektek a jótékony hatásaikat. A múlthéten a zölddel foglalkoztunk, most pedig a fehér következik.

A fehér a tisztaság, az ártatlanság, a megtisztulás az új kezdet és a nyugalom színe. Ezekhez kapcsolódnak a fehér ételek egészségre gyakorolt hatásai is.

Tojás – Gátolja a baktériumok szaporodását

A tojásfehérje igazi kincs. Az anyatej után ez tartalmazza a legtöbbet az ember számára nélkülözhetetlen fehérjékből. A tojás teljes fehérjemennyiségének több mint a felét a kicsapódó albumin teszi ki. Ez ovotransferrint tartalmaz, ami képes megkötni a fémeket és jelentős szerepe van a baktériumok szaporodásának gátlásában. Ezen kívül baktérium- és vírusölő tulajdonsága is van. Erősen ajánlott fogyókúrázóknak, testépítőknek, betegségből lábadozóknak, fejlődésben lévő gyermekeknek, időseknek - tehát szinte mindenkinek.

5 ÉRV AMELLETT, HOGY MINDEN NAP EGYÜNK TOJÁST! >>>
Hagyma – Kiváló gyulladásgátló

Egy közepes méretű hagyma a napi C-vitamin szükségletünk 20 százalékát tartalmazza. De van benne B6-vitamin, folsav, kálium, és mangán is, valamint sok antioxidánst tartalmaz, például a quercetin is, ami kiváló gyulladás gátló. Sok benne az inulin nevű rost, aminek probiotikus hatása van. Csökkenti a koleszterinszintet, tehát védi a szívet és az érrendszert. Egyes kutatások szerint, akik sok hagymát esznek nagyobb védettséget élveznek egyes rákfajtákkal szemben. A sima vöröshagyma és a lilahagyma mellett a fokhagymának is lehet ilyen jellegű tulajdonsága.

10 HAGYMAFAJTA, AMIT ISMERNED ÉS HASZNÁLNOD KELL! >>>>
Fehérrépa – Méregtelenítő hatású

A fehérrépa gyökerének alacsonyabb a vitamin-tartalma, viszont tele van ásványi sóval, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz. Méregtelenítő hatása annak köszönhető, hogy kiváló vizelethajtó, gyökerét és herbáját is használják erre a célra. A vesekövek kialakulását is megelőzi. Tisztítja a hörgőket és enyhíti az köhögési ingereket. Ezek mellett segíti a gyomorműködést is.

Gomba – Nagyszerű vasforrás

A gombafélékben sok a fehérje, viszont nincs bennük zsír, valamint szénhidrátból is csak nagyon kevés, ezért diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Olyan enzimeket és rostokat tartalmaznak, amelyek kifejezetten koleszterincsökkentő hatásúak, így jó hatással vannak a szív- és érrendszerre. A gomba nagyszerű vasforrás, ráadásul a benne lévő vas körülbelül 90 százaléka fel is szívódik a szervezetben, ami nagyon hasznos a vér egészségének szempontjából. Remek kalciumforrás is, így a csontok erősítésében és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is segít. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, amik védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól, és erősítik az immunrendszert.

5 ZÖLDSÉG, AMI EGÉSZSÉGESEBB, HA MEGFŐZÖD! >>>
Karfiol – vitaminbomba

A karfiol szulforafánt tartalmaz, ami egy kéntartalmú vegyület. Kimutatták róla, hogy megöli a rákos őssejteket, ezáltal pedig lassítja a tumor növekedését. A szulforafán jelentősen javítja a vérnyomást és a vese funkciókat is. A karfiol gazdagon tartalmaz gyulladáscsökkentő tápanyagokat, ezért segíthet a gyulladások kontrollálásában. Egy adag karfiol a napi ajánlott C-vitamin mennyiség háromnegyedét tartalmazza. Továbbá jó forrása a K-vitaminnak, különféle fehérjéknek és ásványi anyagoknak: tiamin, riboflavin, niacin, magnézium, foszfor, B6-vitamin, folsav, pantoténsav, kálium, és a mangán. A karfiol fontos forrása a rostoknak, amelyek segítik az emésztést.

5 SÁRGA ÉTEL, AMIBŐL MINÉL TÖBBET KELLENE ENNED! >>>>
5 ZÖLD ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
5 PIROS ÉTEL, AMIBŐL TÖBBET KELLENE ENNED >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.