Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egészséges

9 bevált öntet: így dobd fel a salátát!

Sokan azért esznek ritkán salátát, mert ízetlennek, unalmasnak találják a felhalmozott zöldségeket. Ha azonban jól választod meg a salátaöntetet, akkor igazán finommá, sőt felejthetetlenné teheted a salátádat!

Imádom a salátákat, kiváltképp azóta, mióta felfedeztem, hogy a szimpla olívaolajon túl ízesíthetem mással is. Azóta a nagy kedvencemmé vált a balzsamecetkrém, amit vendégvársákor mindig bevetek, annyira mutatós és finom. Ám kicsit hizlal, ezért kerestem más salátaönteteket is arra az esetre, ha ízetlen lenne számomra a saláta.

Olívaolaj

Az olívaolajak közül legfinomabbak a kézi szedésű, hidegen sajtolt, extra szűz elnevezésű változatok, amelyeket az első sajtolás során nyernek. Ezt nem tanácsos hőnek kitenni, hamar elveszíti ugyanis értékes, antioxidáns hatású vitaminjait. Kerüld azonban a sansa, pomace és orujo néven kapható olívaolajakat, hiszen ezek csupán töredékét tartalmazzák az olívaolaj értékes hatóanyagainak!

Dióolaj

Rendkívül gazdag szívvédő hatású a dióolaj és omega-3 zsírsavban is gazdag. Azoknál a salátáknál használd, amelyeknél érvényesíteni szeretnéd a dió édeskés, krémes ízét.

Szezámolaj

Fűszer és sütőzsiradék is egyben. Karakteres íze miatt elsősorban a keleties, pikáns saláták ízesítésére használják, de a leveseknek, valamint a zöldséges ételeknek is kellemes aromát ad. Mindig az étel elkészítése végén csepegtess belőle egy keveset!

Tökmagolaj

Szeretsz szotyizni? Akkor imádni fogod a salátádon a tökmagolajat, amely még a legízetlenebb melegházi salátákat is finommá teszi. Ízében olyan, mintha pirított tökmaggal szórnád meg az ételt, színében pedig sötétbarna árnyalatot képzelj el - emiatt óvatosan bánj vele!

Almaecet

Nem szeretem az almát, nem kedvelem az ecetet, de a salátöntethez mindig használok almaecetet. Almaborból, almamustból vagy erjedt almaléből készítik és sokan valódi életelixírnek tartják, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne, például kalcium, fluor, magnézium, szilícium, kálium. Remek alapanyaga a hagyományos salátáknak.

Borecet

Vörös- vagy fehérborból, esetleg pezsgőből készítik a borecetet. A savtartalma alacsony, 6% körüli, az íze enyhén savanykás, és emellett az eredeti borfajta jellege is érvényesül benne. Jól használható salátákhoz, hideg ételekhez, pácokhoz, de akár a különböző fűszerecetekhez is. Pikánssá teheted vele a salátádat.

Zöld fűszeres ecet

A boltokban is beszerezheted, én általában saját kezűleg készítem el: egyszerűen beleteszek pár ágnyi fűszernövényt egy üvegbe, majd felöntöm gyümölcs- vagy borecettel. Gondosan le kell zárni és napos helyen néhány napig hagyni kell állni - utána szabadon használhatod a salátákhoz.

Szarvasgombaolaj

Bárki, akinek a szarvasgombaolajjal készítettem salátát, az egekig magasztalt. A kicsi üvegcsébe zárt olaj egyetlen nagy hibája, hogy drága, ám kifizetődő, mert intenzív az íze. Általában az olívaolajjal átforgatom a salátát, utána pedig pár csepp mennyei mannát csöppentek a salátára. Muszáj kipróbálni!

Kombinálj!

Könnyen kialakíthatod kedvenc salátaöntetedet, ha a kevés olívaolaj után mással is ízesíted a zöldségeket: pestóval, paprikakrémmel, olívapatéval, mézes mustárral, pár csepp majonézzel, vagy joghurttal is érdekes ízvilágot kaphatsz eredményül. A merészebbek akár még fokhagymát, vagy szójaszószt is használhatnak a salátához: avokádós fejessaláta mellé például mindkettő jól illik!

Salátarecepteket keresel? Nézz körül itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.