15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Egészséges

9 bevált öntet: így dobd fel a salátát!

Sokan azért esznek ritkán salátát, mert ízetlennek, unalmasnak találják a felhalmozott zöldségeket. Ha azonban jól választod meg a salátaöntetet, akkor igazán finommá, sőt felejthetetlenné teheted a salátádat!

Imádom a salátákat, kiváltképp azóta, mióta felfedeztem, hogy a szimpla olívaolajon túl ízesíthetem mással is. Azóta a nagy kedvencemmé vált a balzsamecetkrém, amit vendégvársákor mindig bevetek, annyira mutatós és finom. Ám kicsit hizlal, ezért kerestem más salátaönteteket is arra az esetre, ha ízetlen lenne számomra a saláta.

Olívaolaj

Az olívaolajak közül legfinomabbak a kézi szedésű, hidegen sajtolt, extra szűz elnevezésű változatok, amelyeket az első sajtolás során nyernek. Ezt nem tanácsos hőnek kitenni, hamar elveszíti ugyanis értékes, antioxidáns hatású vitaminjait. Kerüld azonban a sansa, pomace és orujo néven kapható olívaolajakat, hiszen ezek csupán töredékét tartalmazzák az olívaolaj értékes hatóanyagainak!

Dióolaj

Rendkívül gazdag szívvédő hatású a dióolaj és omega-3 zsírsavban is gazdag. Azoknál a salátáknál használd, amelyeknél érvényesíteni szeretnéd a dió édeskés, krémes ízét.

Szezámolaj

Fűszer és sütőzsiradék is egyben. Karakteres íze miatt elsősorban a keleties, pikáns saláták ízesítésére használják, de a leveseknek, valamint a zöldséges ételeknek is kellemes aromát ad. Mindig az étel elkészítése végén csepegtess belőle egy keveset!

Tökmagolaj

Szeretsz szotyizni? Akkor imádni fogod a salátádon a tökmagolajat, amely még a legízetlenebb melegházi salátákat is finommá teszi. Ízében olyan, mintha pirított tökmaggal szórnád meg az ételt, színében pedig sötétbarna árnyalatot képzelj el - emiatt óvatosan bánj vele!

Almaecet

Nem szeretem az almát, nem kedvelem az ecetet, de a salátöntethez mindig használok almaecetet. Almaborból, almamustból vagy erjedt almaléből készítik és sokan valódi életelixírnek tartják, hiszen rengeteg értékes tápanyag található benne, például kalcium, fluor, magnézium, szilícium, kálium. Remek alapanyaga a hagyományos salátáknak.

Borecet

Vörös- vagy fehérborból, esetleg pezsgőből készítik a borecetet. A savtartalma alacsony, 6% körüli, az íze enyhén savanykás, és emellett az eredeti borfajta jellege is érvényesül benne. Jól használható salátákhoz, hideg ételekhez, pácokhoz, de akár a különböző fűszerecetekhez is. Pikánssá teheted vele a salátádat.

Zöld fűszeres ecet

A boltokban is beszerezheted, én általában saját kezűleg készítem el: egyszerűen beleteszek pár ágnyi fűszernövényt egy üvegbe, majd felöntöm gyümölcs- vagy borecettel. Gondosan le kell zárni és napos helyen néhány napig hagyni kell állni - utána szabadon használhatod a salátákhoz.

Szarvasgombaolaj

Bárki, akinek a szarvasgombaolajjal készítettem salátát, az egekig magasztalt. A kicsi üvegcsébe zárt olaj egyetlen nagy hibája, hogy drága, ám kifizetődő, mert intenzív az íze. Általában az olívaolajjal átforgatom a salátát, utána pedig pár csepp mennyei mannát csöppentek a salátára. Muszáj kipróbálni!

Kombinálj!

Könnyen kialakíthatod kedvenc salátaöntetedet, ha a kevés olívaolaj után mással is ízesíted a zöldségeket: pestóval, paprikakrémmel, olívapatéval, mézes mustárral, pár csepp majonézzel, vagy joghurttal is érdekes ízvilágot kaphatsz eredményül. A merészebbek akár még fokhagymát, vagy szójaszószt is használhatnak a salátához: avokádós fejessaláta mellé például mindkettő jól illik!

Salátarecepteket keresel? Nézz körül itt >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.