Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egészséges

7 étel, amely meggyorsíthatja az öregedést

A túlzásba vitt napozás, a stressz és a genetika mind okozhatja a bőr idő előtti öregedését, a korai ráncok, barna foltok megjelenését. De mi a helyzet az étrenddel? Milyen hatással van a bőrünkre az, amit megeszünk?

A helyes táplálkozás a bőrünk egészsége szempontjából is nagyon fontos, hiszen így juthat elegendő vitaminhoz és ásványi anyagokhoz a legnagyobb szervünk, mely az egész testünket beborítja és szervezetünk elsődleges védelmi vonalaként funkcionál. Ebből adódik, hogy nem mindegy, mit eszünk: vannak élelmiszerek, amelyek táplálják a bőrt, míg mások dehidratálják és gátolják a sejtek megújulását. Mutatjuk, hogy melyek azok az ételek, amiket jobb, ha kerülünk!

Vannak élelmiszerek, amelyek táplálják a bőrt / Fotó: Shutterstock
Vannak élelmiszerek, amelyek táplálják a bőrt / Fotó: Shutterstock

Péksütemények

A kávéhoz, teához szívesen fogyasztunk pogácsát, kakaós csigát, fánkot vagy egyéb finomságot. Ezek azonban tele vannak cukorral és hidrogénezett növényi olajokkal, amelyek enyhén szólva sem tesznek jót az egészségnek – és a bőrnek sem.

Tejtermékek

Minden ember más, így nem lehet általánosítani, de egyeseknél a tejtermékek fogyasztása bőrpanaszokat – ekcémát, pikkelysömört, hámlást, viszkető foltokat stb. – okozhat. Az állandó gyulladás pedig értelemszerűen rontja a bőr állapotát. A tej és a tejtermékek serkentik az IGF-1 hormon felszabadulását, amitől több pattanás jelenhet meg. Az ok-okozati összefüggés még vita tárgya: lehetséges, hogy a tehénből a tejbe átvitt hormonok okozzák a panaszokat, de az is lehet, hogy a tej magas cukorszintje a felelős.

Előfordul, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása komoly bőrpanaszokat okoz / Fotó: Shutterstock
Előfordul, hogy a tej és a tejtermékek fogyasztása komoly bőrpanaszokat okoz / Fotó: Shutterstock

Magas zsírtartalmú fehérjék

Lehet, hogy a szalonna és a kolbász klasszikus reggeli ételek, de rendkívül magas a telítettzsír-tartalmuk, és nyomokban transzzsírokat tartalmaznak. Ezek emésztése nagyon megterheli a szervezetet, és így gyakorlatilag elvonja az erőforrásokat a test többi részétől. Ezért is romlik a bőr állapota, ha rendszeresen ilyen ételeket fogyasztunk, de persze a transzzsírok gyulladáskeltő hatásáról sem szabad megfeledkezni.

Sós ételek

Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk a sót, mivel az negatív hatással lehet a szervezetünkre, különösen a bőrünkre. Sós ételek fogyasztása után nagyobb eséllyel ébredünk másnap puffadt arccal, mivel szervezetünkben felgyülemlett a folyadék. Magas nátriumtartalmú vacsora elfogyasztása után másnap igyunk sok vizet!

Alkohol

A bőr feszességének és rugalmasságának megőrzéséhez megfelelő hidratálásra van szüksége. Az alkohol viszont elvonja a vizet, a kiszáradt bőrön gyorsan megjelennek a finom ráncok. Ráadásul a szervezet méreganyagként tekint az alkoholra: gyulladási folyamatok indulhatnak meg a bőrben is.

A cukros koktélok duplán rosszat tesznek a bőrnek / Fotó: Shutterstock
A cukros koktélok duplán rosszat tesznek a bőrnek / Fotó: Shutterstock

Rántott ételek

A rántott ételek (húsok, zöldségek, sajtok) tápértéke nagyon csekély, szinte nulla, cserébe viszont finomított olajban készülnek, amelyek gyulladáskeltő ómega-6 zsírsavakat tartalmaznak. Ezenkívül ezekben az élelmiszerekben a magas telítettzsír-tartalom olyan egészségügyi problémákkal is összefügg, mint a magas koleszterinszint, az elhízás, amelyek klasszikus „bőrgyilkosok”.

Cukros ételek, italok

A felesleges cukor aknés hajlamot válthat ki, és évekkel öregítheti a bőrt, mivel a cukor megzavarhatja a kollagéntermelést. A kollagén – a bőrben és a kötőszövetben található fehérje – felelős a bőr erejéért és rugalmasságáért, így ha sok cukrot fogyasztunk, bőrünk elveszti teltségét, rugalmasságát. Ez azt jelenti, hogy ha a magas cukorbevitel károsítja a kollagéntermelődést, bőrünk kevésbé lesz telt és rugalmas.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.