A dél-alföldi település egyik helyi vendéglőjének napi menüjében szereplő kedvelt fogás, az aranygaluska vaníliaöntettel okozhatta a problémát. Az édességből többen is fogyasztottak még múlt pénteken, közülük pedig többeknek is olyan súlyos tünetei voltak, hogy hétvégén orvoshoz kellett fordulniuk. A szakértők azonban még vizsgálják, hogy pontosan mi okozhatta az ételmérgezést.
A szalmonellafertőzés tünetei közé sorolható a hányinger, hányás és hasmenés, a hasi görcs, hidegrázás, valamint a magas, akár 40 fokos láz is.
A beol.hu információi szerint volt, aki már szombaton hányással küzdött, a szerencsésebbek könnyebb rosszulléttel megúszták a dolgot. A lap a helyiekre hivatkozva arról ír, hogy már vasárnap megjelentek az élelmiszer-biztonsági hatóság munkatársai a városban annál az étteremnél, ahol felszolgálták az aranygaluskát. Az ellenőrzés tényét a Békés Vármegyei Kormányhivatal is megerősítette, és mint a beol.hu-nak elmondták, a helyszínen feltárt hiányosságok, szabálysértések miatt megtették a szükséges intézkedéseket, és azonnal felfüggesztették a vendéglátó-ipari egység működését.
A lap megkereste Battonya polgármesterét is, és kiderült, hogy akár nagyobb baj is történhetett volna, ugyanis az idősellátás részére hétvégente ebből a vendéglőből érkezik az étel, hétköznap azonban az önkormányzat saját napközis konyhája főzi az ebédet. Az aranygaluska pedig múlt pénteken volt a menün, így az idősek nem kaptak belőle.
A Békés Megyei Központi Kórház vezetősége a beol.hu kérdésére elárulta, hogy szombat és hétfő között összesen öt beteget szállítottak be Battonyáról a gyulai kórházba. Az ételmérgezéssel kezelt betegek állapota keddre javult a gyógyszeres kezelés és folyadékpótlás hatására.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.