Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Rák, allergia, hormonzavar, idegrendszeri problémák, elhízás, szív és érrendszeri megbetegedések. Nem riogatásképpen, de az egészségügyi statisztikák adatai rémisztőek. Azok, akik nagyon odafigyelnek, állítják: a bio étkezés nem annyival drágább, amennyivel jobb.
Mit eszünk?

Tény: az élelmiszeripari alapanyagokban – természetesen az egészségügyi határértéket meg nem haladó szinten - megtalálhatók a mezőgazdasági termesztésben használt anyagok maradványai: gyomirtók, rovar- és gombaölő szerek, talajfertőtlenítők, műtrágyák. Az élelmiszeripar ezeket feldolgozza, ezzel újabb technológiai segédanyagok kerülnek az ételbe: adalékok, színezékek, tartósítószerek, állagjavítók, kenőanyagok, a sort hosszan lehet sorolni. Sajnos van tovább is, hiszen az élelmiszereket tárolni és csomagolni kell, ezalatt újabb vegyi anyagokkal érintkeznek, nem beszélve a felhasznált csomagolóanyagok környezetromboló hatásáról.

A bio zöldségek gazdagabbak tápanyagokban
A bio zöldségek gazdagabbak tápanyagokban

Akkor sem nyerünk, ha csak húst eszünk: az állati élelmiszer hormonokat és gyógyszermaradványokat tartalmazhat.

És ami még fontos: a szintetikus vegyületek főleg egymással kölcsönhatásban jelenthetnek egészségügyi kockázatot, még akkor is, ha az egyes szerek mennyisége nem is okoz problémát. Ez talán a kulcs, ezért kellene nagyon odafigyelnünk, hogy minél kevesebb káros anyagot vigyünk be szervezetünkbe. Olvassuk a címkéket, figyeljünk oda!

Mi a bio?

A bio termesztés során csak biológiailag lebomló és természetes szereket lehet igénybe venni. A termesztők nem használhatnak génmanipulált vetőmagokat, szaporítóanyagokat sem. A termőföldet 3 évre visszamenőleg nem kezelik vegyszerrel. A bio termékek nem tartalmazhatnak vegyszer használatával előállított alapanyagokat. Nincsenek bennük mesterséges anyagok, illetve azok, melyek bioval nem helyettesíthetők. Biztosan nincs a bio élelmiszerben színezék, édesítő, stabilizátor, ízfokozó.

A bio alapanyag és élelmiszer nem érintkezik nem bio élelmiszerekkel, elvben nem fordulhat elő az, hogy egy cégnél az egyik keverőtálban bio, a másikban nem bio élelmiszert állítanak elő.

Itthon két szervezet végzi a bioélelmiszerek felügyeletét és tanúsítását: a BIOKONTROLL Kht. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Kft. (Hu-Öko 02), mindkettőt a Földművelésügyi Minisztérium kontrollálja.

Ez talán túlzás, de tény, hogy sokat tehetünk az egészségünkért
Ez talán túlzás, de tény, hogy sokat tehetünk az egészségünkért
Éhezünk…

Az élelmiszerek nyomelem, vitamin és ásványi anyag tartalma a vegyszeres kezeléseknek köszönhetően jelentősen csökkent. Sokan sokat eszünk, mégis éhezünk… Hallottatok már a ”B” típusú éhezésről? Az ebben szenvedők elegendő kalóriát vesznek magukhoz, mégsem adják meg a szervezetüknek a szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket. Gyakran túlsúlyosak.

Biománia

A másik véglet lehet az ortorexia, az új táplálkozási betegség, valójában egy pszichés zavar. Az ortorexiában szenvedő emberek kizárólag magas minőségű és bio élelmiszereket fogyasztanak, sokan csak nyers ételt vesznek magukhoz vagy egy bizonyos táplálkozási elvet követnek. Ők a gleccservizek vásárlói és azok, akik kizárólag bioboltban és -piacon vesznek mindent. Még a legkisebb kilengés is lelki válságot és pszichoszomatikus tüneteket okoz náluk.

Mit tegyünk?

Tény, hogy a bio drága. Kis odafigyeléssel megtalálhatjuk a pénztárcánk szabta határoknak megfelelő élelmiszert. Ha csak három paradicsompalántát ültetünk a teraszra egy cserépbe, esetleg magunk sütjük a kenyeret, megnézzük, hogy mi van a csomagolásra írva, már tehetünk egy lépést a még egészségesebb élet felé…

Bio húsokról >>>

Az általunk fogyasztott csirkék nagy része sosem lát napfényt
Az általunk fogyasztott csirkék nagy része sosem lát napfényt

Miért válasszunk bio élelmiszereket? >>>

A dm Bio termékeiről itt olvass tovább >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.