A citrusfélék, mint a grépfrút, a narancs és a citrom, erőteljes vérnyomáscsökkentő hatással bírhatnak. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi vegyületekkel, amelyek segíthetnek megőrizni a szív egészségét azáltal, hogy csökkentik a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást. A grépfrúttal és a grépfrútlével azonban legyünk óvatosak, mert kölcsönhatásba léphetnek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel, ezért mindenképpen konzultáljunk erről orvosunkkal.
A zsíros halak kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyeknek nagyban hozzájárulnak a szívünk egészségéhez. Ezek a zsírok segíthetnek a vérnyomásszint csökkentésében a gyulladás mérséklésével és az oxilipineknek nevezett érszűkítő vegyületek szintjének csökkentésével.
Ez egy leveles zöld, amely nagyon hasonló a spenóthoz, és tele van vérnyomás-szabályozó tápanyagokkal, köztük káliummal és magnéziummal. Két csésze párolt mángold biztosítja a napi kálium- és magnéziumszükségletünket. A magnézium elengedhetetlen a vérnyomás szabályozásához, ugyanis segít csökkenteni a vérnyomást, többek között azáltal, hogy természetes kalciumcsatorna-blokkolóként működik, amely gátolja a kalcium mozgását a szív- és artériasejtekbe, lehetővé téve az erek rugalmasságát.
Lehet, hogy kicsi, de nagyon ütős, ha a táplálkozásról van szó. A vérnyomás szabályozásához fontos tápanyagok koncentrált forrása, többek között magnézium, kálium és arginin, egy olyan aminosav, amely a nitrogén-oxid termeléséhez szükséges. Ez elengedhetetlen az erek egészségéhez és a vérnyomás csökkentéséhez.
Számos tanulmány kimutatta, hogy a bab és a lencse fogyasztása segíthet a magas vérnyomásszint csökkentésében, amely magas rost, magnézium és kálium tartalmának köszönhető.
Rendszeres fogyasztásuk számos egészségügyi előnnyel jár, többek között azzal, hogy képesek csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást. A bogyók gazdag forrásai az antioxidánsoknak, köztük az antocián pigmenteknek, amelyek az élénk színüket is adják, és amelyekről kimutatták, hogy növelik a nitrogén-oxid szintjét a vérben, és csökkentik a vérereket szűkítő molekulák termelődését, ezzel is elősegítve a vérnyomás szintjének csökkentését. Együnk minél több áfonyát, málnát és epret!
Az olyan egészséges gabonafélék fogyasztása, mint az amaránt, segíthet csökkenteni a vérnyomásunk szintjét, különösen magas magnéziumtartalmának köszönhetően.
Rendkívül tápláló, és fogyasztása összefüggésbe hozható az egészséges vérnyomással. Számos, a szív egészségéhez és a vérnyomás szabályozásához nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak, köztük káliumot.
Ropogós, édes és tápláló, a sárgarépát érdemes rendszeresen beillesztenünk az étrendünkbe, főként nyersen. Rendkívül gazdag fenolos vegyületekben, például klorogén-, p-kumarin- és kávésavban, amelyek segítenek megőrizni az erek egészségét, épségét és csökkentik a gyulladást. Mindez hozzájárulhat a vérnyomásszint csökkentéséhez.
Egy igen népszerű zöldség, amely pozitív hatással lehet a vérnyomásra. Ftalidoknak nevezett vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetik az erek munkáját és csökkenthetik a vérnyomás szintjét.
Számos tápanyagban gazdag, köztük káliumban és a karotinoid pigment likopinban. A likopin kedvezően hat a szív egészségére, így a paradicsom rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást.
Számos egészségre gyakorolt jótékony hatásáról ismert, beleértve a keringési rendszerünk működését is. Ennek a keresztesvirágú zöldségfélének az étrendbe való beillesztése például okos módja lehet a vérnyomás csökkentésének, mivel tele van flavonoid antioxidánsokkal, amelyek fokozzák az erek működését és növelik a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben.
Tápanyagdús tejtermék, amely tele van a vérnyomást szabályozó ásványi anyagokkal, köztük káliummal és kalciummal.
Bizonyos gyógynövények és fűszerek olyan erős vegyületeket tartalmaznak, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében azáltal, hogy segítik az erek működését. Ilyen a koriander, sáfrány, citromfű, fekete kömény, ginzeng, fahéj, kardamom, édes bazsalikom és a gyömbér.
Ezek igen apró magvak, amelyek rendkívül gazdagon tartalmaznak az egészséges vérnyomás-szabályozáshoz nélkülözhetetlen tápanyagokat, többek között káliumot, magnéziumtól és rostot.
Kivételesen tápláló, és fogyasztása elősegítheti az egészséges vérnyomásszintet, mivel nitráttartalma erősíti az ereket. A legjobb, ha frissen préselt cékla levet iszunk rendszeresen.
A Fanny magazinban minden héten 103 tippet találhatsz, keresd az újságárusoknál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.