Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Az ételmérgezés az egyik leggyakoribb nyári betegség, ami jó pár napra ledönti a lábáról az embert. Rengeteg a tévhit körülötte, most a leggyakoribbakat gyűjtöttük össze.

Valahányszor a környezetünkben ételmérgezéses megbetegedés történik, azonnal komoly információáradat zúdul ránk. Mindenki tudni véli, hogyan betegedett meg az illető, mi okozta a panaszokat és persze a gyógyításra is mindig akadnak tuti tippek. Egy állapotról túl sok hamis információ birtokolni azonban legalább olyan rossz, mint túl keveset tudni – pont ezért tisztázzuk most a tévedéseket.

Az ételmérgezés enyhe tünetei is nagyon kellemetlenek / Fotó: Shutterstock
Az ételmérgezés enyhe tünetei is nagyon kellemetlenek / Fotó: Shutterstock

1: „Az utolsó étkezéssel volt a gond”

Sokan azt feltételezik, hogy az utolsó étkezés az oka a rosszullétüknek, ez azonban nem mindig igaz. Egyes baktériumoknak ugyanis viszonylag sok idő kell, míg elszaporodnak, és a hatásuk észlelhető. Tehát egy esti rosszullét esetében nem feltétlenül az ebéd a ludas: előfordulhat, hogy már 1-2 nappal korábban megtörtént a fertőzés.

2: „Az ételmérgezés csak éttermekben fordul elő”

Mindenki nagyon biztos magában, abban, hogy az otthonában minden higiéniai előírást betart. Ennek ellenére meglepően magas az otthoni megfertőződések száma. Elég egy apró figyelmetlenség, és már kész is a baj. Hogy mire gondolunk? Nem mossuk le jól a vágódeszkát, amin a csirkehúst feldolgoztuk, majd ezen vágjuk a salátát – a baktériumok máris vándorlásnak indultak. Vagy picit tovább hagytuk a pulton az ebéd maradékát, mielőtt a hűtőbe tettük volna – ennyin múlhat az emésztőrendszer egészsége.

3: „Megkóstolhatjuk az ételt, hogy megtudjuk, elkészült-e már”

Nem ajánljuk, hogy megkóstoljuk a csirkét péládul, hogy átsült-e. Az élelmiszer belső hőmérsékletének ellenőrzésének helyes módja egy hőmérő! Csak ezzel tudod biztonságosan megnézni, hogy az étel belül is átsült-e.

Ne kóstolással ellenőrizzük, hogy átsült-e a hús! / Fotó: Shutterstock
Ne kóstolással ellenőrizzük, hogy átsült-e a hús! / Fotó: Shutterstock

4: „A vegetáriánusokat nem veszélyezteti az ételmérgezés”

A zöldségek és gyümölcsök ugyanolyan valószínűséggel okozhatnak ételmérgezést, mint a húsok – sőt, még a főtt rizsben is elszaporodhatnak bizonyos baktériumok. Az étel megfertőződésének esélye kevésbé függ az étkezési preferenciákól, sokkal inkább a főzési technikától és a higiéniától.

5: „Ha evés előtt kezet mosunk, biztonságban leszünk”

Az étkezés előtti kézmosás jó gyakorlat, de sajnos nem véd meg az ételmérgezéstől. Mi van például, ha az, aki dolgozott az étellel, nem mosott kezet? Vagy ha a nyersanyagokon a helytelen kezelés miatt már elszaporodtak a baktériumok? Amit tehetünk: főzés előtt, közben és után, a fürdőszoba használata után, étkezés előtt és háziállat érintése után mindig mossunk kezet! Ezenkívül meg kell mosni a friss zöldségeket és a gyümölcsöket, a konyhai eszközöket, a konyhapultot tisztán kell tartani, hogy csökkentsük a baktériumok növekedésének és szaporodásának kockázatát.

6: „A romlott ételnek rossz szaga van, és a látványa sem jó”

A frissnek tűnő étel is lehet fertőzött! A baktériumokat a szemünk nem látja, így nem lehet megállapítani, hogy elkezdtek-e szaporodni az élelmiszerben.

Az ételen lévő baktériumokat szabad szemmel nem láthatjuk / Fotó: Shutterstock
Az ételen lévő baktériumokat szabad szemmel nem láthatjuk / Fotó: Shutterstock

7: „A műanyag vágódeszka higiénikusabb”

Az emberek gyakran összehasonlítják a műanyag és a fa vágódeszkák biztonságosságát, mondván, hogy az előbbi élelmiszer-biztonsági szempontól jobb, ám erre nincs tudományos bizonyíték. Fontos, hogy minden használat után mossuk el alaposan a vágódeszkákat, ha lehet, fertőtlenítsük is őket. Legyen külön deszka a főtt és nyers alapanyagokhoz, külön a húsokhoz és zöldségekhez, így megakadályozható a keresztszennyeződés.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.