Klasszikus kuglóf
Dubarry-csirkemell
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Csupacsokis brownie
Dödölle - az eredeti recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Körömpörkölt csülökkel
Egészséges

Íme a tuti recept, ha házi köhögés elleni szirupot készítenél fenyőrügyből

A természetes gyógyerejű fenyőrügyszirupnak nagy hasznát vesszük majd az őszi–téli megfázásos időszakban. Ám ahhoz, hogy megfázás esetén bevethessük, most kell beszerezni a hajtásokat hozzá!

Az örökzöld fenyőfának nem csak a szépségét élvezhetjük egész évben. A rügyekből készült házi szirup hatásos ellenszere a hideg időben gyakori felső légúti megbetegedéseknek, és most érdemes elkészíteni, hogy télen kéznél legyen, ha szükség van rá. Íme a tuti recept!

A fenyőrügyből készített szirup hatásos az őszi–téli megfázásos időszakban /Fotó: Shutterstock
A fenyőrügyből készített szirup hatásos az őszi–téli megfázásos időszakban /Fotó: Shutterstock

Gyűjtsük be a rügyeket

A tavasszal megjelenő rügyeket még fiatalon kell leszedni, ilyenkor még koncentráltan vannak jelen bennük az ásványi anyagok és karotinoidok. A fogyasztásra szánt növények betakarításakor főszabály, hogy olyan helyről szerezzük be, ahol nem érhette őket szennyeződés. Egy forgalmas út melletti terület például nem jó gyűjtőhely. Arra is figyeljünk, hogy csak a friss, élénkzöld hajtások végeit szedjük le.

Fontos! Ne keverjük össze a fenyőt a tiszafával, mert utóbbi leveli mérgezők.

Így lesz belőle szirup

A begyűjtött rügyeket és némi cukrot rétegezzünk egy befőttesüvegbe, majd fedjük le a tetejét gézzel. Azután egy hónapig hagyjuk állni hűvös, fénytől védett helyen. Időnként újratölthetjük az üveget fenyőrügy és cukor ismételt rétegezésével. Az egy hónap elteltével sűrű szirupot marad az üvegben. Szűrjük le, és tároljuk hűvös helyen.

A forrázás nélküli elkészítésnek köszönhetően a házi szirup megtartja az összes jótékony hatású hatóanyagot és illóolajat – írja a borsonline cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.