Az örökzöld fenyőfának nem csak a szépségét élvezhetjük egész évben. A rügyekből készült házi szirup hatásos ellenszere a hideg időben gyakori felső légúti megbetegedéseknek, és most érdemes elkészíteni, hogy télen kéznél legyen, ha szükség van rá. Íme a tuti recept!
A tavasszal megjelenő rügyeket még fiatalon kell leszedni, ilyenkor még koncentráltan vannak jelen bennük az ásványi anyagok és karotinoidok. A fogyasztásra szánt növények betakarításakor főszabály, hogy olyan helyről szerezzük be, ahol nem érhette őket szennyeződés. Egy forgalmas út melletti terület például nem jó gyűjtőhely. Arra is figyeljünk, hogy csak a friss, élénkzöld hajtások végeit szedjük le.
Fontos! Ne keverjük össze a fenyőt a tiszafával, mert utóbbi leveli mérgezők.
A begyűjtött rügyeket és némi cukrot rétegezzünk egy befőttesüvegbe, majd fedjük le a tetejét gézzel. Azután egy hónapig hagyjuk állni hűvös, fénytől védett helyen. Időnként újratölthetjük az üveget fenyőrügy és cukor ismételt rétegezésével. Az egy hónap elteltével sűrű szirupot marad az üvegben. Szűrjük le, és tároljuk hűvös helyen.
A forrázás nélküli elkészítésnek köszönhetően a házi szirup megtartja az összes jótékony hatású hatóanyagot és illóolajat – írja a borsonline cikkében.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.