Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Egészséges

Íme a tuti recept, ha házi köhögés elleni szirupot készítenél fenyőrügyből

A természetes gyógyerejű fenyőrügyszirupnak nagy hasznát vesszük majd az őszi–téli megfázásos időszakban. Ám ahhoz, hogy megfázás esetén bevethessük, most kell beszerezni a hajtásokat hozzá!

Az örökzöld fenyőfának nem csak a szépségét élvezhetjük egész évben. A rügyekből készült házi szirup hatásos ellenszere a hideg időben gyakori felső légúti megbetegedéseknek, és most érdemes elkészíteni, hogy télen kéznél legyen, ha szükség van rá. Íme a tuti recept!

A fenyőrügyből készített szirup hatásos az őszi–téli megfázásos időszakban /Fotó: Shutterstock
A fenyőrügyből készített szirup hatásos az őszi–téli megfázásos időszakban /Fotó: Shutterstock

Gyűjtsük be a rügyeket

A tavasszal megjelenő rügyeket még fiatalon kell leszedni, ilyenkor még koncentráltan vannak jelen bennük az ásványi anyagok és karotinoidok. A fogyasztásra szánt növények betakarításakor főszabály, hogy olyan helyről szerezzük be, ahol nem érhette őket szennyeződés. Egy forgalmas út melletti terület például nem jó gyűjtőhely. Arra is figyeljünk, hogy csak a friss, élénkzöld hajtások végeit szedjük le.

Fontos! Ne keverjük össze a fenyőt a tiszafával, mert utóbbi leveli mérgezők.

Így lesz belőle szirup

A begyűjtött rügyeket és némi cukrot rétegezzünk egy befőttesüvegbe, majd fedjük le a tetejét gézzel. Azután egy hónapig hagyjuk állni hűvös, fénytől védett helyen. Időnként újratölthetjük az üveget fenyőrügy és cukor ismételt rétegezésével. Az egy hónap elteltével sűrű szirupot marad az üvegben. Szűrjük le, és tároljuk hűvös helyen.

A forrázás nélküli elkészítésnek köszönhetően a házi szirup megtartja az összes jótékony hatású hatóanyagot és illóolajat – írja a borsonline cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.