Biológiai szempontból az éhségérzet kialakulása egyszerű: egy ghrelin nevű hormon okozza, amelynek az a szerepe, hogy jelezze: a szervezetnek táplálékra van szüksége. Míg a ghrelin szintje étkezés előtt megemelkedik, étkezés után pedig csökken, addig a leptin – egy másik, zsírsejtekben termelődő hormon – szintje épp fordítva alakul. Ez a hormon ugyanis arról „tájékoztatja” az agyat, hogy elegendő az energia, nincs szükség több élelmiszer fogyasztására.
Ebben a folyamatban azonban néha zavar keletkezik, és olyankor valójában sokkal többet ehetsz, mint amennyire szükséged lenne, illetve sokkal többször érezheted magad éhesnek, mint indokolt lenne. Mutatjuk az okokat!
Nos, a legnyilvánvalóbb ok, amiért a pocakod jelez, hogy táplálékra lenne szüksége, ha jó ideje már nem ettél. A táplálékhiány idővel tüneteket produkál: ha fáradtnak és gyengének érzed magad a mardosó éhség mellett, az teljesen természetes reakciója a testednek. Energiatakarékosságra int, amíg nem jut újabb energiaforráshoz. Az éhség miatti kényelmetlen érzések intenzitása, indtartama eltérő lehet, mivel több tényezőtől is függ. Általában az emberek az utolsó étkezés után 3-5 órával kezdenek éhesek lenni, de ez az idősáv egy bőséges étkezést követően ki is tolódhat.
Egy intenzív edzés vagy kemény fizikai munka során a szervezet sok-sok kalóriát éget el és rengeteg tápanyagot használ fel, ezért teljen normális, hogy egy-egy ilyen akció után éhes leszel. Az azonban már nem mindegy, hogy ilyenkor mit eszel: az izmok regenerálódása és az izomszövetek növekedésének serkentése érdekében nagyobb fehérje-, szénhidrát és zsírbevitel szükséges.
Sajnos a kevés alvás rendesen össze tudja kuszálni a jól felépített étkezési terveket is. A pihentető alvás ugyanis elengedhetetlen az étvágy szabályozásához: amíg alszol, az agy és az immunrendszer regenerálódik, erősödik, szabályozva a ghrelin működését. Ha nem pihened ki magad, a ghrelin hormon szintje magasabb lesz, ami megnöveli az éhségérzetet.
Nemcsak azért lehetsz éhes, mert már sok idő eltelt az előző étkezésed óta, hanem azért is, mert nem a megfelelő ételeket etted. Ahhoz, hogy a vércukorszinted ne ingadozzon, olyan étrendre van szükséged, amely megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírokat és rostot tartalmaz. A fehérje szabályozza a ghrelin és a leptin szintjét, segítve a jóllakottság érzés kialakulását. A minőségi zsír segít a leptin termelődésében, jelezve ezzel a teltségérzetet és lassítja az emésztést. A magas rostbevitel beindítja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését, amitől a szervezet jóllakottnak érzi magát.
A terhesség alatt megnő a szervezet kalória- és makrotápanyag-igénye, hogy elegendő „üzemanyagot” biztosítson a magzat növekedéséhez. Ezek a tápanyagok közvetlenül elősegítik a baba agyának, csontozatának, izomzatának és zsírszövetének fejlődését és növekedését. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a szoptatás óriási igénybevétel a női szervezet számára. Általánosságban elmondható, hogy míg a terhesség alatt naponta plusz 300 kalóriára lehet szüksége a szervezetnek a zavartalan működéshez, addig a szoptatás alatt napi 500-1000 kalóriatöbblettel is számolhatsz.
Éhséget okoz több betegség vagy állapot is: a hyperthyreosis, azaz a pajzsmirigy túlműködése, a bélrendszer parazitafertőzése, a cukorbetegség, és a hipoglikémia (alacsony vércukorszint).
Egy ütős esti buli után másnap eszelősen kívánod a pizzát vagy más, szénhidrátban gazdag ételt? Ez normális reakciónak tűnhet, de valójában azt jelzi, hogy a hormonjaid nem működnek jól. Az alkohol ugyanis gátolja a leptin – a teltségérzésért felelős hormon – termelődést. Emellett a túlzott alkoholfogyasztás csökkentheti az önkontrollt, ezért az emberek hajlamosak többet enni, ha isznak.
Egy másik hormon is hatással van az éhségre: a mellékvesében termelődő kortizol szintje stressz hatására növekszik, farkasétvágyat okozva. Ilyenkor jön a stresszevés, ami viszonylag sok embernek okoz először örömet és megkönnyebbülést, majd a mérleget látva komoly gondokat.
Ha nincs rendszer az étkezéseidben, mindig máskor eszel vagy kihagysz étkezéseket, állandó kísérőd lesz az éhség. Így viszont nagyobb eséllyel viszel be extra kalóriákat. Érdemes minden nap nagyjából ugyanabban az időben enni.
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.