Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Egészséges

Itt a trükk! Így nem puffasztanak a hüvelyesek

A hüvelyesek nagyon egészségesek, sok bennük a fehérje, a rost, és az az antioxidáns. Ráadásul még laktatóak is. Egyetlen baj van velük, hogy bizony puffasztanak… De szerencsére erre is van megoldás!

Szoktassuk hozzá a szervezetünket!

Bizony a szervezetünknek is hozzá kell szoknia az új tápanyagokhoz, ezért fontos, a fokozatosság elve. Apránként emeljük az étrendünkben a hüvelyesek mennyiségét. Így kevésbé fogja megviselni a szervezetet. Megéri, a babfélékben ugyanis olyan cukrok találhatók, amelyek táplálják a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, és csökkentik az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Áztassuk be!

Főzés előtt áztassuk be a hüvelyeseket egy éjszakára hideg vízbe. Másnap öntsük le a vizet, majd tegyük fazékba, és öntsünk rá újra annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Forraljuk fel, majd szedjük le a képződő habot, és adjunk hozzá még egy kevés vizet, ha szükséges. Némi türelem szükséges a műveletsorhoz, de cserébe csökken a puffadás esélye.

Ne magában fogyasszuk!

A babféléket nem érdemes magukban fogyasztani, ha sok zöldséget eszünk mellé, kevésbé fognak puffasztani. Különösen a leveles, illetve zöld színű zöldségek jók erre a célra. Érdemes fele-fele arányban tálalni, fél adag zöldség – fél adag hüvelyes.

Figyeljünk a cukrokra!

Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsök, illetve a cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra. Egy étkezéshez csak egyféle fehérjét együnk, mivel mindegyiknek másféle emésztőnedvre van szükség az emésztéséhez. Éppen ezért a hüvelyeseket ne kombináljuk hússal. Kerüljük a burgonya és a babfélék együttes fogyasztását is, mert ez emésztési problémákhoz vezethet. Teljes kiőrlésű gabonaféléket viszont bátran fogyaszthatunk a hüvelyesek mellé.

Jól rágjuk meg!

Fontos, hogy evés közben alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket, hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik. Ha korábban kevés hüvelyest ettünk, akkor eleinte csak heti egy-két alkalommal, és kis mennyiségben építsük be őket az étrendünkbe.

VÖRÖSTŐL A SÁRGÁIG - LENCSE KISOKOS >>>

A 3 LEGEGÉSZSÉGESEBB HÜVELYES A VILÁGON >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.