Bizony a szervezetünknek is hozzá kell szoknia az új tápanyagokhoz, ezért fontos, a fokozatosság elve. Apránként emeljük az étrendünkben a hüvelyesek mennyiségét. Így kevésbé fogja megviselni a szervezetet. Megéri, a babfélékben ugyanis olyan cukrok találhatók, amelyek táplálják a bélrendszerben élő hasznos baktériumokat, és csökkentik az emésztőrendszeri rákbetegségek kialakulásának esélyét.
Főzés előtt áztassuk be a hüvelyeseket egy éjszakára hideg vízbe. Másnap öntsük le a vizet, majd tegyük fazékba, és öntsünk rá újra annyi vizet, hogy egy ujjnyival ellepje. Forraljuk fel, majd szedjük le a képződő habot, és adjunk hozzá még egy kevés vizet, ha szükséges. Némi türelem szükséges a műveletsorhoz, de cserébe csökken a puffadás esélye.
A babféléket nem érdemes magukban fogyasztani, ha sok zöldséget eszünk mellé, kevésbé fognak puffasztani. Különösen a leveles, illetve zöld színű zöldségek jók erre a célra. Érdemes fele-fele arányban tálalni, fél adag zöldség – fél adag hüvelyes.
Ügyeljünk arra, hogy a gyümölcsök, illetve a cukros ételek és a hüvelyesek fogyasztása között mindig teljen el legalább 2-3 óra. Egy étkezéshez csak egyféle fehérjét együnk, mivel mindegyiknek másféle emésztőnedvre van szükség az emésztéséhez. Éppen ezért a hüvelyeseket ne kombináljuk hússal. Kerüljük a burgonya és a babfélék együttes fogyasztását is, mert ez emésztési problémákhoz vezethet. Teljes kiőrlésű gabonaféléket viszont bátran fogyaszthatunk a hüvelyesek mellé.
Fontos, hogy evés közben alaposan rágjuk meg a hüvelyeseket, hiszen az emésztés a nyállal, a szájban kezdődik. Ha korábban kevés hüvelyest ettünk, akkor eleinte csak heti egy-két alkalommal, és kis mennyiségben építsük be őket az étrendünkbe.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.