Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A kínaiak alapvetően két csoportra osztják az ételeket, vannak, melyek hűsítik, míg mások melegítik a testet - így jön létre a jin és jang egyensúlya.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfi energiák egyensúlyára törekszik. E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-meleg, sötét-világos, lágy-kemény.

Mindig a szezonnak megfelelően

A kínaiak a természet szerves részének tartják az ételeket. Mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (azaz a tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi, ezért jellegzetes hatást gyakorol a szervezetre.

Alapvetően két csoportra oszthatók: egyes élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk: a nyári melegben jólesik például egy lédús görögdinnye, a nagy hidegben pedig inkább a nehezebb, kiadósabb húsokra fáj a fogunk...

A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.
A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.

Jin ételek („hűsítenek”)

Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, káposzta, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet.

Jang ételek („melegítenek”)

Búza, rizs, hajdina, kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, méz, szezám-, napraforgó- és kukoricaolaj, marhahús, baromfi, nyúlhús, tehéntej, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor, tyúktojás.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.