Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A kínaiak alapvetően két csoportra osztják az ételeket, vannak, melyek hűsítik, míg mások melegítik a testet - így jön létre a jin és jang egyensúlya.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfi energiák egyensúlyára törekszik. E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-meleg, sötét-világos, lágy-kemény.

Mindig a szezonnak megfelelően

A kínaiak a természet szerves részének tartják az ételeket. Mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (azaz a tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi, ezért jellegzetes hatást gyakorol a szervezetre.

Alapvetően két csoportra oszthatók: egyes élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk: a nyári melegben jólesik például egy lédús görögdinnye, a nagy hidegben pedig inkább a nehezebb, kiadósabb húsokra fáj a fogunk...

A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.
A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.

Jin ételek („hűsítenek”)

Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, káposzta, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet.

Jang ételek („melegítenek”)

Búza, rizs, hajdina, kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, méz, szezám-, napraforgó- és kukoricaolaj, marhahús, baromfi, nyúlhús, tehéntej, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor, tyúktojás.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.