Tojásos nokedli fejes salátával
Zsemlegombóc
Babgulyás
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen
Epres blondie
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
Dödölle - az eredeti recept
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal
A kínaiak alapvetően két csoportra osztják az ételeket, vannak, melyek hűsítik, míg mások melegítik a testet - így jön létre a jin és jang egyensúlya.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szervezet mindig a jin és a jang, vagyis a női és a férfi energiák egyensúlyára törekszik. E két erőhöz különböző fogalompárok kapcsolódnak, mint például hideg-meleg, sötét-világos, lágy-kemény.

Mindig a szezonnak megfelelően

A kínaiak a természet szerves részének tartják az ételeket. Mindegyik jin vagy jang típusú, és az öt elem (azaz a tűz, víz, föld, fa és fém) bizonyos aránya jellemzi, ezért jellegzetes hatást gyakorol a szervezetre.

Alapvetően két csoportra oszthatók: egyes élelmiszerek hűsítik, míg a többiek melegítik a testet. Nem véletlen, hogy jó néhány közülük épp akkor terem, amikor ezen tulajdonságukat kihasználhatjuk: a nyári melegben jólesik például egy lédús görögdinnye, a nagy hidegben pedig inkább a nehezebb, kiadósabb húsokra fáj a fogunk...

A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.
A japán sushi azért jó választás, mert halat és rizst is tartalmaz, így megtartja az egyensúlyt.

Jin ételek („hűsítenek”)

Görögdinnye, szőlő, gránátalma, citrom, mandarin, őszibarack, szilva, datolya, padlizsán, zöldborsó, káposzta, sárgarépa, torma, petrezselyem, paradicsom, földimogyoró, gomba, sertéshús, hal, kefir, víz, só, ecet.

Jang ételek („melegítenek”)

Búza, rizs, hajdina, kukorica, mustár, piros paprika, banán, körte, burgonya, vöröshagyma, retek, fokhagyma, bab, dió, méz, szezám-, napraforgó- és kukoricaolaj, marhahús, baromfi, nyúlhús, tehéntej, tésztafélék, liszt, bor, zöld és fekete tea, cukor, tyúktojás.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.