Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A túl sok, de a túl kevés is káros hatással van testünkre. Lássuk, mennyi az ideális mennyiség!

A konyhasó, amellyel nap mint nap ízesítjük az ételeinket, nem más, mint nátrium-klorid, a nátrium pedig létfontosságú a szervezet számára. A sókoncentráció biztosítja a vérplazma állandó ozmotikus nyomását, amely a vér és szövetek közötti anyagcseréhez szükséges.

Só nélkül egyetlen gondolat megformálására sem lennénk képesek, ugyanis a benne levő kálium és nátrium teszi lehetővé az impulzusok továbbítását. A só a vese munkáját is támogatja, segít abban, hogy a felesleges savak a vizelet révén kiürüljenek. Ellenkező esetben a szervezet túlzottan elsavasodna.



A túl sok só már árt

A táplálkozási szakemberek véleménye szerint napi maximum 3-6 g sót szabad elfogyasztanunk. Ha valaki huzamosabb ideig túl sósan étkezik, annak számolnia kell a magas vérnyomás, valamint szív- és keringési betegségek kialakulásának kockázatával. Főleg, mivel az ilyen páciensek által fogyasztott ételek többnyire nemcsak sóban, hanem zsírban is gazdagok, ráadásul ezek az emberek nem is mozognak eleget.

Fontos tudni, hogy nem csak az ételek utólagos sózásával növeljük a napi adagot: az úgynevezett rejtett sókra is érdemes odafigyelni! Már 10 dkg (5 szelet) felvágott, 15 dkg füstölt oldalas, 12 dkg camembert vagy 5 dkg sózott hering is kb. 3 g-nyit tartalmaz belőle. Ezzel szemben fél liter zsírszegény tejben csak 0,6 g, 10 dkg marhasteakben 0,12 g, 10 dkg pisztrángban pedig mindössze 0,1 g só van.

Fontos a testnek

Tartós hiánya hízáshoz vezethet, ugyanakkor, mivel a sejtek nem jutnak elegendő sóhoz, az öregedés folyamata is felgyorsul. Ráadásul az emlékező- és koncentrálóképesség is csökken.

Szabályozd tudatosan a sófogyasztásodat! Az ételek ízesítéséhez használj inkább őrölt borsot, curryt, friss fűszernövényeket, illetve a különféle fűszersókat!

A sima konyhasót, ha lehet, kerüld, mivel konzerváló és más segédanyagokat tartalmaz. Válaszd helyette a jódozott tengeri sót, amely szabályozza a pajzsmirigy működését!

Még több okosságot a sóról itt találsz! >>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.