Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
A szénhidrátok és a zsírok biztosítják a szervezet energia szükségletét. A szénhidrátok energiatermeléshez fel nem használt mennyisége a szervezetben glikogén formájában raktározódik, vagy tartalék zsírrá alakul. Szénhidrát hiányban a szervezet tartalékainak felhasználása után fehérjékből állítja elő az energia ellátáshoz szükséges szőlőcukrot. A szénhidrát-bő étrend kifejezetten kerülendő, mivel nagy térfogata miatt erősen igénybe veszi az emésztőrendszert, elősegíti az elhízást, növeli a vércukor és a zsír szintjét.

Különösen a cukrok fogyasztása kedvezőtlen, mivel gyorsan emelik a vércukorszintet, túlzott inzulin elválasztást idéznek elő, ezáltal hajlamosítanak a cukorbetegségre, nem is beszélve a fogakat károsító hatásukról.



Táplálkozás élettani szempontból a cukornál kedvezőbbek a poliszacharidok, például a keményítő, a glikogén, a rostanyagok. Emésztésük hosszabb ideig tart, lassabban emelik a vércukor szintet, a rostok vízmegkötők, duzzadóképesek, növelik a telítettség érzést, hatásukra egyenletesebbé válik a szénhidrátok felszívódása.




Ajánlott szénhidrát bevitel:



A felnőttek energia szükségletének 55 %-át ajánlatos szénhidrátokkal fedezni, úgy, hogy a cukorfogyasztás ne haladja meg az energia bevitel 10%-át.


Az élelmi rostok javasolt napi mennyisége 30-50 g.


Jelenlegi szénhidrát fogyasztásunk kb.: 50%, összetételét tekintve nagyon magas, kb. 15 % a répacukor aránya. Rostfogyasztásunk fele-kétharmada a kívánatosnak. Szükséges tehát a növényi eredetű magas rosttartalmú élelmi anyagok részarányát növelni, a cukor fogyasztását pedig csökkenteni.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.