Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A szénhidrátok és a zsírok biztosítják a szervezet energia szükségletét. A szénhidrátok energiatermeléshez fel nem használt mennyisége a szervezetben glikogén formájában raktározódik, vagy tartalék zsírrá alakul. Szénhidrát hiányban a szervezet tartalékainak felhasználása után fehérjékből állítja elő az energia ellátáshoz szükséges szőlőcukrot. A szénhidrát-bő étrend kifejezetten kerülendő, mivel nagy térfogata miatt erősen igénybe veszi az emésztőrendszert, elősegíti az elhízást, növeli a vércukor és a zsír szintjét.

Különösen a cukrok fogyasztása kedvezőtlen, mivel gyorsan emelik a vércukorszintet, túlzott inzulin elválasztást idéznek elő, ezáltal hajlamosítanak a cukorbetegségre, nem is beszélve a fogakat károsító hatásukról.



Táplálkozás élettani szempontból a cukornál kedvezőbbek a poliszacharidok, például a keményítő, a glikogén, a rostanyagok. Emésztésük hosszabb ideig tart, lassabban emelik a vércukor szintet, a rostok vízmegkötők, duzzadóképesek, növelik a telítettség érzést, hatásukra egyenletesebbé válik a szénhidrátok felszívódása.




Ajánlott szénhidrát bevitel:



A felnőttek energia szükségletének 55 %-át ajánlatos szénhidrátokkal fedezni, úgy, hogy a cukorfogyasztás ne haladja meg az energia bevitel 10%-át.


Az élelmi rostok javasolt napi mennyisége 30-50 g.


Jelenlegi szénhidrát fogyasztásunk kb.: 50%, összetételét tekintve nagyon magas, kb. 15 % a répacukor aránya. Rostfogyasztásunk fele-kétharmada a kívánatosnak. Szükséges tehát a növényi eredetű magas rosttartalmú élelmi anyagok részarányát növelni, a cukor fogyasztását pedig csökkenteni.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.