Különösen a cukrok fogyasztása kedvezőtlen, mivel gyorsan emelik a vércukorszintet, túlzott inzulin elválasztást idéznek elő, ezáltal hajlamosítanak a cukorbetegségre, nem is beszélve a fogakat károsító hatásukról.
Táplálkozás élettani szempontból a cukornál kedvezőbbek a poliszacharidok, például a keményítő, a glikogén, a rostanyagok. Emésztésük hosszabb ideig tart, lassabban emelik a vércukor szintet, a rostok vízmegkötők, duzzadóképesek, növelik a telítettség érzést, hatásukra egyenletesebbé válik a szénhidrátok felszívódása.
Ajánlott szénhidrát bevitel:
A felnőttek energia szükségletének 55 %-át ajánlatos szénhidrátokkal fedezni, úgy, hogy a cukorfogyasztás ne haladja meg az energia bevitel 10%-át.
Az élelmi rostok javasolt napi mennyisége 30-50 g.
Jelenlegi szénhidrát fogyasztásunk kb.: 50%, összetételét tekintve nagyon magas, kb. 15 % a répacukor aránya. Rostfogyasztásunk fele-kétharmada a kívánatosnak. Szükséges tehát a növényi eredetű magas rosttartalmú élelmi anyagok részarányát növelni, a cukor fogyasztását pedig csökkenteni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.