Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egészséges

Mi történik a testeddel, ha szójatejre cseréled a tehéntejet? Itt a tudomány válasza

Az egészséges életmódra törekvők gyakran valamilyen növényi italra cserélik a tehéntejet. Sokan választják a szójatejet, annak ellenére, hogy a szója megítélése igen megosztó. Lássuk, tényleg van-e okunk félni tőle, és mi történik, ha a tehéntejet erre a növényi italra cseréljük.

A szójaitallal szemben felhozott aggályok többnyire az emésztőrendszeri panaszokat és a hormonális problémákat említik. Mivel a szója gyakori allergén, egyeseknél okozhat kellemetlen panaszokat, nekik tényleg érdemes elkerülni a fogyasztását. A hormonális egyensúly felborulását azonban egyetlen kutatás sem támasztotta alá, sőt, épp az ellenkezőjére derült fény. A fitoösztrogének a szójában önmagukban nem tehetők felelőssé a hormonális gondokért, egyes kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében éppen hogy pozitív szerepet játszik a szója. Így tehát elmondható, hogy nem kell messziről elkerülni a szójatartalmú termékeket, persze mint minden más esetben, a mértékletesség itt is kulcsfontosságú lehet. 

Egyre többen fogyasztanak növényi italokat a tehéntej helyett, a szójatej az egyik legnépszerűbb helyettesítő /Fotó: Shutterstock

Ez történik a testeddel, ha szójatejre cseréled a tehéntejet

Táplálkozástudományi kutatók összesen 504 alanyt vizsgáló különböző tanulmányok eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a szójatej fogyasztása pozitív hatással van az általános egészségre. Az egyes kutatásokban minden esetben 500 ml tehéntej fogyasztását helyettesítették 500 ml szójatejjel, és a vizsgálatokban egészséges és betegséggel küzdő alanyok egyaránt részt vettek. Az összesített eredményekből a kutatók az alábbi konklúziót vonták le: 

  • A szójatej jelentős mértékben csökkentette a rossz koleszterin szintjét a vérben. 
  • A szójatej nem gyakorolt negatív hatást a vércukorszintre, még azokban az esetekben sem, ha az ital hozzáadott cukrot tartalmazott. 
  • A szójatej jelentősen csökkentette a szervezetben a gyulladások mértékét, valamint nagymértékben csökkentette a vérnyomást. 

A javult eredmények lényegesen csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, ami napjainkban az egyik vezető halálok. A szójatej pozitív hatását az is erősíti, hogy a tehéntej elhagyásával egy állati eredetű élelmiszert egy növényi eredetűvel helyettesítünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tehéntej mindenki számára káros, hiszen megvannak az előnyei: magas fehérjetartalmú ital és remek kalciumforrás. Hogy ki melyiket választja, az az egyéni preferenciáktól, illetve a fogyasztáskor esetleg tapasztalt testi tünetektől függ. 

Melyik növényi italt válasszuk? 

Ha valamilyen okból a tehéntej elhagyása mellett döntünk, ma már számos növényi alternatíva közül választhatunk. Íme az előnyeik és hátrányaik.

1. Szójatej

  • előnye: magas fehérjetartalmú, B-vitaminokban, kalciumban és vasban gazdag 
  • hátránya: az arra érzékenyeknél allergiát okozhat

2. Mandulatej

  • előnye: alacsony kalóriatartalmú, gazdag E-vitaminban
  • hátránya: alacsonyabb a fehérjetartalma

3. Zabtej

  • előnye: magas rosttartalmú, vitaminokban gazdag
  • hátránya: magasabb szénhidráttartalom

4. Kókusztej

  • előnye: gazdag íz, sütéshez-főzéshez is használható
  • hátránya: alacsony fehérjetartalom, magasabb kalóriaérték

5. Rizstej

  • előnye: allergiások (pl. szójára, diófélékre) és gluténérzékenyek is fogyaszthatják
  • hátránya: magas szénhidráttartalom 


Jól láthatóan mindegyik növényi ital különböző tápanyagtartalommal és előnyökkel rendelkezik, hogy melyik a legjobb választás, az az étrendi céljainktól és egyéni igényeinktől függ.

 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.