Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Egészséges

Mi történik a testeddel, ha szójatejre cseréled a tehéntejet? Itt a tudomány válasza

Az egészséges életmódra törekvők gyakran valamilyen növényi italra cserélik a tehéntejet. Sokan választják a szójatejet, annak ellenére, hogy a szója megítélése igen megosztó. Lássuk, tényleg van-e okunk félni tőle, és mi történik, ha a tehéntejet erre a növényi italra cseréljük.

A szójaitallal szemben felhozott aggályok többnyire az emésztőrendszeri panaszokat és a hormonális problémákat említik. Mivel a szója gyakori allergén, egyeseknél okozhat kellemetlen panaszokat, nekik tényleg érdemes elkerülni a fogyasztását. A hormonális egyensúly felborulását azonban egyetlen kutatás sem támasztotta alá, sőt, épp az ellenkezőjére derült fény. A fitoösztrogének a szójában önmagukban nem tehetők felelőssé a hormonális gondokért, egyes kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a daganatos megbetegedések megelőzésében éppen hogy pozitív szerepet játszik a szója. Így tehát elmondható, hogy nem kell messziről elkerülni a szójatartalmú termékeket, persze mint minden más esetben, a mértékletesség itt is kulcsfontosságú lehet. 

Egyre többen fogyasztanak növényi italokat a tehéntej helyett, a szójatej az egyik legnépszerűbb helyettesítő /Fotó: Shutterstock

Ez történik a testeddel, ha szójatejre cseréled a tehéntejet

Táplálkozástudományi kutatók összesen 504 alanyt vizsgáló különböző tanulmányok eredményeit összegezve arra jutottak, hogy a szójatej fogyasztása pozitív hatással van az általános egészségre. Az egyes kutatásokban minden esetben 500 ml tehéntej fogyasztását helyettesítették 500 ml szójatejjel, és a vizsgálatokban egészséges és betegséggel küzdő alanyok egyaránt részt vettek. Az összesített eredményekből a kutatók az alábbi konklúziót vonták le: 

  • A szójatej jelentős mértékben csökkentette a rossz koleszterin szintjét a vérben. 
  • A szójatej nem gyakorolt negatív hatást a vércukorszintre, még azokban az esetekben sem, ha az ital hozzáadott cukrot tartalmazott. 
  • A szójatej jelentősen csökkentette a szervezetben a gyulladások mértékét, valamint nagymértékben csökkentette a vérnyomást. 

A javult eredmények lényegesen csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, ami napjainkban az egyik vezető halálok. A szójatej pozitív hatását az is erősíti, hogy a tehéntej elhagyásával egy állati eredetű élelmiszert egy növényi eredetűvel helyettesítünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tehéntej mindenki számára káros, hiszen megvannak az előnyei: magas fehérjetartalmú ital és remek kalciumforrás. Hogy ki melyiket választja, az az egyéni preferenciáktól, illetve a fogyasztáskor esetleg tapasztalt testi tünetektől függ. 

Melyik növényi italt válasszuk? 

Ha valamilyen okból a tehéntej elhagyása mellett döntünk, ma már számos növényi alternatíva közül választhatunk. Íme az előnyeik és hátrányaik.

1. Szójatej

  • előnye: magas fehérjetartalmú, B-vitaminokban, kalciumban és vasban gazdag 
  • hátránya: az arra érzékenyeknél allergiát okozhat

2. Mandulatej

  • előnye: alacsony kalóriatartalmú, gazdag E-vitaminban
  • hátránya: alacsonyabb a fehérjetartalma

3. Zabtej

  • előnye: magas rosttartalmú, vitaminokban gazdag
  • hátránya: magasabb szénhidráttartalom

4. Kókusztej

  • előnye: gazdag íz, sütéshez-főzéshez is használható
  • hátránya: alacsony fehérjetartalom, magasabb kalóriaérték

5. Rizstej

  • előnye: allergiások (pl. szójára, diófélékre) és gluténérzékenyek is fogyaszthatják
  • hátránya: magas szénhidráttartalom 


Jól láthatóan mindegyik növényi ital különböző tápanyagtartalommal és előnyökkel rendelkezik, hogy melyik a legjobb választás, az az étrendi céljainktól és egyéni igényeinktől függ.

 

(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.