Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egészséges

Termelői és kézműves finomságok: a séfek is visszatértek a gyökerekhez

kolbász, szalámi, sonka
A városlakók egyre inkább visszatérnek a gyökerekhez. Míg korábban a hipermarketekből szereztük be a világ minden tájáról érkezett termékeket, ma már sokkal fontosabbá válik a helyi eredetű, természetes alapanyagok vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek használata.

Ezzel erősen lecsökken az ökológiai lábnyom, fenntarthatóbbá válik a környezet, ráadásul egészségesebb ételeket fogyasztunk. Ezt az éttermek is felismerték, és számos séf illetve étteremtulajdonos igyekszik lokális termelőktől megvásárolni a magas és lehetőleg mindig azonos minőségű terményt, tanyasi és birtoktermékeket. Ha saját kerttel is rendelkezik az étterem, maguk termesztik a zöldfűszereket és egyéb nehezen beszerezhető alapanyagokat.

Előtérbe került minden, ami házi illetve kézműves, azaz apró, házi üzemekben előállított finomságok, mint például a szörpök, lekvárok, zselék, ecetek, olajak, fagylaltok.

Ismét divatba jött a savanyítás, fermentálás, füstölés ősi tudománya. Számos kiváló pékség nyílt Magyarországon is, akik külföldről szerezték meg tudásukat. A különböző ízesítésű házi kolbászok is reneszánszukat élik, több kizárólag kolbásszal foglalkozó hely nyílt Budapesten.

Bátrabban nyúlunk korábban ismeretlen ízesítőkhöz és fűszerekhez, és ezekkel bolondítjuk a megszokott, hagyományos ételeket. Olyan elfeledett alapanyagok, mint a csicsóka vagy a mángold, ismét felkerültek az étlapokra.

Csomagolásmentes boltok nyílnak, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába, és sokan azon fáradoznak, hogy csökkentsék az élelmiszerveszteséget, hiszen a sokat használt növényeknek a szára is hasznosítható, ráadásul nagyon finom is.

Nagyon sokan szenvednek ételallergiákban, melyek bizonyos esetekben csökkenthetők, ha biztos forrásból, adalék és vegyszermentesen kerül az étel a tányérra. A gluténmentes konyha is egyre nagyobb teret hódít magának.

A Globalista Konyha őszi pop-up vacsoráinak séfjei is a letisztult, lokális, természetes konyha elkötelezettjei lesznek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.