Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egészséges

Termelői és kézműves finomságok: a séfek is visszatértek a gyökerekhez

kolbász, szalámi, sonka
A városlakók egyre inkább visszatérnek a gyökerekhez. Míg korábban a hipermarketekből szereztük be a világ minden tájáról érkezett termékeket, ma már sokkal fontosabbá válik a helyi eredetű, természetes alapanyagok vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek használata.

Ezzel erősen lecsökken az ökológiai lábnyom, fenntarthatóbbá válik a környezet, ráadásul egészségesebb ételeket fogyasztunk. Ezt az éttermek is felismerték, és számos séf illetve étteremtulajdonos igyekszik lokális termelőktől megvásárolni a magas és lehetőleg mindig azonos minőségű terményt, tanyasi és birtoktermékeket. Ha saját kerttel is rendelkezik az étterem, maguk termesztik a zöldfűszereket és egyéb nehezen beszerezhető alapanyagokat.

Előtérbe került minden, ami házi illetve kézműves, azaz apró, házi üzemekben előállított finomságok, mint például a szörpök, lekvárok, zselék, ecetek, olajak, fagylaltok.

Ismét divatba jött a savanyítás, fermentálás, füstölés ősi tudománya. Számos kiváló pékség nyílt Magyarországon is, akik külföldről szerezték meg tudásukat. A különböző ízesítésű házi kolbászok is reneszánszukat élik, több kizárólag kolbásszal foglalkozó hely nyílt Budapesten.

Bátrabban nyúlunk korábban ismeretlen ízesítőkhöz és fűszerekhez, és ezekkel bolondítjuk a megszokott, hagyományos ételeket. Olyan elfeledett alapanyagok, mint a csicsóka vagy a mángold, ismét felkerültek az étlapokra.

Csomagolásmentes boltok nyílnak, hogy kevesebb szemét kerüljön a kukába, és sokan azon fáradoznak, hogy csökkentsék az élelmiszerveszteséget, hiszen a sokat használt növényeknek a szára is hasznosítható, ráadásul nagyon finom is.

Nagyon sokan szenvednek ételallergiákban, melyek bizonyos esetekben csökkenthetők, ha biztos forrásból, adalék és vegyszermentesen kerül az étel a tányérra. A gluténmentes konyha is egyre nagyobb teret hódít magának.

A Globalista Konyha őszi pop-up vacsoráinak séfjei is a letisztult, lokális, természetes konyha elkötelezettjei lesznek.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.