A szőlő, a gabona mellett, az egyik legősibb kultúrnövényünk, tele az egészség megőrzéséhez szükséges anyagokkal. Pozitív hatásairól már latin neve is árulkodik: vitis, ami a vita, azaz élet szóból származik. A gyümölcs 80 százaléka víz, energia- és szénhidráttatalma kiemelkedő, ám a glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) ennek ellenére közepes. Jó vízhajtó, segíti a méregtelenítést. A szőlő magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását. Bár a fehér és vörös szőlő is fontos tápanyagokban, vitaminokban gazdag, utóbbi mégis jobb választás. Mutatjuk máris, hogy miért!
A vörös szőlős gazdag antioxidánsokban, különösen resveratrolban, amely támogatja a szív- és érrendszer egészségét, és segít megelőzni a sejtek öregedését. A vörös szőlő bőre és magja olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek felveszik a harcot a szabad gyökök káros hatásaival, csökkentik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat és erősítik az immunrendszert. Sokan egyébként az ízét is jobban kedvelik, mint a fehér fajtákat: édesebbek, zamatosabbnak, illatosabbnak tartják.
A vörös szőlő, amelynek a héja vastagabb és sötétebb, valamivel egészségesebb, mint a fehér, mert több olyan összetevőt tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak a szervezetre.
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A flavonoidok csoportjába tartozik például a fisetin, amely amellett, hogy hátráltatja a daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a hosszú távú memóriát.
Megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól. Gátolja a gyulladás folyamatában részt vevő anyagok képződését, így a hisztaminképződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket.
Természetes, organikus festőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, illetve gyulladást okozó anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.
A vörös szőlő héja jelentős mennyiségű resveratrolt tartalmaz, amely egy erős természetes antioxidáns vegyület. Védi a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a gyulladásokat, lassítja a sejtek öregedését, segíti a regenerációjukat, ezáltal jótékonyan hat az agyműködésre is.
A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.
A szőlőszemeket bevonó fehéres lepedék nem permetszer maradéka, hanem a bogyókon kicsapódó éjszakai levegőnedvesség nyoma. Érdemes érett fürtöket választani, mert egyrészt minél érettebbek a szemek, annál több bennük az antioxidáns, másrészt a leszedett szőlő már nem érik tovább. Sokan eltávolítják a szőlőszemekről a héjat, illetve nem kedvelik a magokat, pedig ezekben vannak a biológiailag hasznos anyagok, amelyek az emésztés során szabadulnak fel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.