Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egészséghírek

A fiatal felnőtteknek több időt kellene szánniuk az egészséges étkezésre

Ahogy a tinédzserek átlépnek a felnőttkorba, a tanulással vagy munkával töltött egyre több idő negatívan befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat.

A Journal of the American Dietetic Association januári számában megjelenő tanulmányban a kutatók azt figyelték meg, hogy amíg a fiatal felnőttek élvezik, ha időt tölthetnek és együtt ehetnek társaikkal, a férfiak 35 %-a, a nőknek pedig a 42 %-a arról számolt be, hogy nincs idejük leülni enni.

Idő az étkezésre
Idő az étkezésre

Azt is megjegyezték, hogy a futtában bekapott falatok többnyire egészségtelen ételekből állnak. 1687 18-25 év közötti fiatalt vizsgáltak meg, akik előzőleg részt vettek az EAT (Eating Among Teens – tizenévesekkel enni) projektben középiskolás korukban. A Minnesota Egyetem közegészségügyi karának kutatói felmérték az étkezési szokásokat és a táplálék összetételét is. Megkérdezték a résztvevőket, hogy szeretnek-e a barátaikkal vagy családtagjaikkal együtt étkezni, fontos-e számukra a rendszeres táplálkozás, nem érzik-e úgy, hogy csak rohanva tudnak bekapni egy-két falatot a sok tennivaló miatt. A táplálék összetételét illetően kikérdezték őket, hogy az elmúlt év során mennyi gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és üdítőt fogyasztottak, illetve, hogy a megelőző héten ettek-e gyorsétteremben.

Az eredmények azt mutatták, hogy az időérzék kényszerítő hatása lehet az oka annak, hogy sokan nem ülnek le enni. Ha másokkal együtt eszünk, általában egészségesebb táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségeket), több kalciumot, rostot. Ha rohanás közben veszünk magunkhoz némi élelmet, az általában üdítőből, gyorsételekből, zsíros falatokból áll.
A cikkben Nicole I. Larson kijelentette: "A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy fiatal korban jobban oda kell figyelni az időérzékre és a táplálkozási szokásokra. Ha ritkán eszünk másokkal, és inkább útközben étkezünk, akkor sokkal silányabb minőségű élelmet veszünk magunkhoz. Mivel a fiatalok általában szeretnek együtt enni, szorgalmazni kellene körükben, hogy alakítsák életüket úgy, hogy minél többet ehessenek együtt másokkal.”


Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.