Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Puncstorta  recept
Puncstorta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Egészséghírek

A fiatal felnőtteknek több időt kellene szánniuk az egészséges étkezésre

Ahogy a tinédzserek átlépnek a felnőttkorba, a tanulással vagy munkával töltött egyre több idő negatívan befolyásolhatja a táplálkozási szokásokat.

A Journal of the American Dietetic Association januári számában megjelenő tanulmányban a kutatók azt figyelték meg, hogy amíg a fiatal felnőttek élvezik, ha időt tölthetnek és együtt ehetnek társaikkal, a férfiak 35 %-a, a nőknek pedig a 42 %-a arról számolt be, hogy nincs idejük leülni enni.

Idő az étkezésre
Idő az étkezésre

Azt is megjegyezték, hogy a futtában bekapott falatok többnyire egészségtelen ételekből állnak. 1687 18-25 év közötti fiatalt vizsgáltak meg, akik előzőleg részt vettek az EAT (Eating Among Teens – tizenévesekkel enni) projektben középiskolás korukban. A Minnesota Egyetem közegészségügyi karának kutatói felmérték az étkezési szokásokat és a táplálék összetételét is. Megkérdezték a résztvevőket, hogy szeretnek-e a barátaikkal vagy családtagjaikkal együtt étkezni, fontos-e számukra a rendszeres táplálkozás, nem érzik-e úgy, hogy csak rohanva tudnak bekapni egy-két falatot a sok tennivaló miatt. A táplálék összetételét illetően kikérdezték őket, hogy az elmúlt év során mennyi gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és üdítőt fogyasztottak, illetve, hogy a megelőző héten ettek-e gyorsétteremben.

Az eredmények azt mutatták, hogy az időérzék kényszerítő hatása lehet az oka annak, hogy sokan nem ülnek le enni. Ha másokkal együtt eszünk, általában egészségesebb táplálékot veszünk magunkhoz (pl. zöldségeket), több kalciumot, rostot. Ha rohanás közben veszünk magunkhoz némi élelmet, az általában üdítőből, gyorsételekből, zsíros falatokból áll.
A cikkben Nicole I. Larson kijelentette: "A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy fiatal korban jobban oda kell figyelni az időérzékre és a táplálkozási szokásokra. Ha ritkán eszünk másokkal, és inkább útközben étkezünk, akkor sokkal silányabb minőségű élelmet veszünk magunkhoz. Mivel a fiatalok általában szeretnek együtt enni, szorgalmazni kellene körükben, hogy alakítsák életüket úgy, hogy minél többet ehessenek együtt másokkal.”


Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.