Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a sok káliumot tartalmazó gyümölcsök, mint a banán gyakori fogyasztása csökkentheti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, sőt, a már kialakult magas vérnyomásra is jótékony hatást fejt ki.

A magas vérnyomás továbbra is az orvoshoz fordulás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban - jelentette ki két tennessee-i kutató a The Journal of Clinical Hypertension e havi számában. Dr. Mark C. Houston a Vanderbilt Orvosi Egyetemről és Dr. Karen J. Harper a Harper Orvosi Kommunikációs cégtől kimutatta, hogy a kálium optimális mennyiségének bevitele lehet az egyik oka annak, hogy a vegetáriánusok és bizonyos populációk körében ritkább a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya.

Banánnal a magas vérnyomás ellen
Banánnal a magas vérnyomás ellen

Azokban a társadalmakban, ahol nátriumban szegény, viszont káliumban gazdag, elsősorban gyümölcs- és zöldségtartalmú étrenden élnek, csak az emberek 1 százalékában alakul ki magas vérnyomás betegség. Ezzel szemben a fejlett országokban, ahol sok nátriumot (sót) és előre gyártott ételeket esznek, ott 3-ból 1 ember vérnyomása lesz magas. A tipikus amerikai étrend a szükségletekhez képest kétszer annyi nátriumot és feleannyi káliumot tartalmaz. A kevés kálium fogyasztása magas vérnyomást okoz. Houston és Harper közölt cikkében, az általuk áttanulmányozott tudományos cikkek alapján kijelentették, hogy ha az amerikai társadalom növelné a kálium bevitelét, akkor a magas vérnyomású felnőttek száma 10 százalékkal csökkenhetne. „A nátrium bevitel csökkentése és a kálium fogyasztás növelése valószínűleg a legjelentősebb étrendbeli változtatás (a fogyás után), mely a magas vérnyomás csökkentésére szolgál" – mondták el a szerzők.

Az American Heart Association ajánlásai közt szerepel 2006 óta, hogy az optimális kálium-fogyasztás napi 4,7 gramm. További kutatásoknak megfelelően az étrendünknek legalább 500-1000 mg magnéziumot és több mint 800 mg kalciumot kell naponta tartalmaznia, ahhoz hogy normális értéken tarthassuk a vérnyomásunkat. Ezt sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.