Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Az egyiptomi sárgarépa az utóbbi években egyre nagyobb teret elhódít az európai piacból, és úgy tűnik, az észak-afrikai gazdák hosszú távra terveznek.

A sárgarépa az egyik olyan zöldség, amely a magyar gasztronómiának is fontos, gyakran használt alapanyaga. Tehetjük levesbe, főzelékbe, készülhet belőle répatorta, de nyersen fogyasztva, salátába keverve vagy csíkokra vágva és így ropogtatva a diétázók kedvence. A répa ráadásul sok helyen, egész évben szezonális, ám úgy tűnik, új kihívója akadt a jelenlegi nagy termelőknek.

Egyre több országba szállít sárgarépát Egyiptom /Fotó: Shutterstock
Egyre több országba szállít sárgarépát Egyiptom /Fotó: Shutterstock

Elárasztja Európát az egyiptomi sárgarépa

Egészen új dolognak számít, hogy Egyiptom az Európába történő sárgarépaexportra helyezi a hangsúlyt. Az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult mezőgazdasági helyzet, a változó éghajlat és aszályos időszak, valamint a megnövekedett energiaköltségek miatt azonban kinyílt egy kapu, amiben az egyiptomi gazdák meglátták a lehetőséget.

Sok európai ország az importot választja a helyi termesztés helyett, az egyiptomi sárgarépa pedig annyira olcsó, hogy a szállítási költségekkel együtt is megéri ezt választani. A FreshPlazának nyilatkozó, egyik egyiptomi sárgarépatermesztő, az AfriGoodGrows vezérigazgatója, Zayed Lasheen azt mondta, hogy a náluk termő répa fonálféregmentes, erős, roppanós, és nem törik, ráadásul a világszerte legnépszerűbb fajtákat termesztik a homokos, sivatagi talajban.

Nagy területen, olcsón tudnak répát termeszteni az egyiptomi gazdák /Fotó: Shutterstock
Nagy területen, olcsón tudnak répát termeszteni az egyiptomi gazdák /Fotó: Shutterstock

Miért ilyen olcsó az egyiptomi sárgarépa?

Az árat jelen esetben két dolog határozza meg. Az egyik az előállítási költség, a másik pedig a megtermelt mennyiség. Egyiptom az előbbi terén is versenyelőnyben van, ugyanis az európai gazdákhoz képest alacsonyabb termelési költséggel dolgoznak, így ez már önmagában is lenyomja az árakat, de ehhez hozzájön még az is, hogy hatalmas mennyiséget képesek előállítani.

Az AfriGoodGrows vezetője szerint nagyjával 50 százalékkal nőtt a sárgarépatermés nagysága az előző időszakhoz képest, ez pedig többek között annak is köszönhető, hogy kiterjesztették a termőterületeket a megnövekedett kereslet miatt. Egyiptomban ráadásul állandó az éghajlat, és a versenytársakat (Ausztrália, Spanyolország, Törökország és Izrael) megelőzve képesek szállítani a sárgarépát.

Jelenleg az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Oroszország vásárolja a legtöbb egyiptomi sárgarépát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a kereslet az Öböl-menti és az afrikai országokban.

Az egyiptomi gazdák hosszú távra terveznek Európában /Fotó: Shutterstock
Az egyiptomi gazdák hosszú távra terveznek Európában /Fotó: Shutterstock

Mi a helyzet a magyar sárgarépával?

Európába az előző szezonban összesen 126 ezer tonna sárgarépa érkezett kívülről, a legfőbb répaimportőrök közé pedig Románia, Hollandia, Bulgária és Lengyelország tartozik – írja az Easy Fruit. Magyarország szerencsés helyzetben van, habár évek óta csökken a sárgarépa termőterülete, így is 900 hektáron termesztik ezt a zöldséget hazánkban.

Magyarországon évente nagyjából 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ez a mennyiség pedig közel egy évre, 10 hónapra lenne elengedő, ám a hazai termés mellett folyamatosan jelen van a boltok polcain az import sárgarépa. Ezek zöme szlovák, holland és osztrák répa, de a korai időszakban izraeli és olasz zöldségek is megjelennek a kínálatban – mondta az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Magyarországon sok répa terem és ez majdnem egész évre elég /Fotó: Shutterstock
Magyarországon sok répa terem és ez majdnem egész évre elég /Fotó: Shutterstock

Hova kerül a magyar sárgarépa?

A magyar gazdák nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacot is kiszolgálják, és a legfőbb importőr Szlovákia és Románia, de a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül a környező országokba is eljut a magyar sárgarépa.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.