A sárgarépa az egyik olyan zöldség, amely a magyar gasztronómiának is fontos, gyakran használt alapanyaga. Tehetjük levesbe, főzelékbe, készülhet belőle répatorta, de nyersen fogyasztva, salátába keverve vagy csíkokra vágva és így ropogtatva a diétázók kedvence. A répa ráadásul sok helyen, egész évben szezonális, ám úgy tűnik, új kihívója akadt a jelenlegi nagy termelőknek.
Egészen új dolognak számít, hogy Egyiptom az Európába történő sárgarépaexportra helyezi a hangsúlyt. Az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult mezőgazdasági helyzet, a változó éghajlat és aszályos időszak, valamint a megnövekedett energiaköltségek miatt azonban kinyílt egy kapu, amiben az egyiptomi gazdák meglátták a lehetőséget.
Sok európai ország az importot választja a helyi termesztés helyett, az egyiptomi sárgarépa pedig annyira olcsó, hogy a szállítási költségekkel együtt is megéri ezt választani. A FreshPlazának nyilatkozó, egyik egyiptomi sárgarépatermesztő, az AfriGoodGrows vezérigazgatója, Zayed Lasheen azt mondta, hogy a náluk termő répa fonálféregmentes, erős, roppanós, és nem törik, ráadásul a világszerte legnépszerűbb fajtákat termesztik a homokos, sivatagi talajban.
Az árat jelen esetben két dolog határozza meg. Az egyik az előállítási költség, a másik pedig a megtermelt mennyiség. Egyiptom az előbbi terén is versenyelőnyben van, ugyanis az európai gazdákhoz képest alacsonyabb termelési költséggel dolgoznak, így ez már önmagában is lenyomja az árakat, de ehhez hozzájön még az is, hogy hatalmas mennyiséget képesek előállítani.
Az AfriGoodGrows vezetője szerint nagyjával 50 százalékkal nőtt a sárgarépatermés nagysága az előző időszakhoz képest, ez pedig többek között annak is köszönhető, hogy kiterjesztették a termőterületeket a megnövekedett kereslet miatt. Egyiptomban ráadásul állandó az éghajlat, és a versenytársakat (Ausztrália, Spanyolország, Törökország és Izrael) megelőzve képesek szállítani a sárgarépát.
Jelenleg az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország és Oroszország vásárolja a legtöbb egyiptomi sárgarépát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent a kereslet az Öböl-menti és az afrikai országokban.
Európába az előző szezonban összesen 126 ezer tonna sárgarépa érkezett kívülről, a legfőbb répaimportőrök közé pedig Románia, Hollandia, Bulgária és Lengyelország tartozik – írja az Easy Fruit. Magyarország szerencsés helyzetben van, habár évek óta csökken a sárgarépa termőterülete, így is 900 hektáron termesztik ezt a zöldséget hazánkban.
Magyarországon évente nagyjából 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ez a mennyiség pedig közel egy évre, 10 hónapra lenne elengedő, ám a hazai termés mellett folyamatosan jelen van a boltok polcain az import sárgarépa. Ezek zöme szlovák, holland és osztrák répa, de a korai időszakban izraeli és olasz zöldségek is megjelennek a kínálatban – mondta az Agrárszektornak Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
A magyar gazdák nemcsak a hazai, hanem a külföldi piacot is kiszolgálják, és a legfőbb importőr Szlovákia és Románia, de a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül a környező országokba is eljut a magyar sárgarépa.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.