Mindenkivel előfordult már, hogy kénytelen volt a kukába (vagy jobb esetben a komposztba) dobni a megmaradt, időben fel nem használt és így megfonnyadt sárgarépát vagy más gyökérzöldségeket. Pedig ez az a háztartási hulladék, ami megmenthető lett volna, ha időben feldolgozzuk vagy megfelelően tároljuk. Van azonban egy jó hírünk, ugyanis néhány zöldségféle megmenthető még akkor is, ha már nagyon megfonnyadtak!
A zöldségek fokozatosan veszítenek a nedvességtartalmukból. A hagymafélék és a répák esetében ez az egyik legszembetűnőbb a változás, ugyanis nagyon hamar képesek megfonnyadni. Ez még nem azt jelenti, hogy meg is romlanak, de puhák lesznek, és sokak számára már ez is elég ahhoz, hogy a hűtőből vagy a kamrából a kukába dobják a répákat. Létezik azonban egy pofonegyszerű trükk, amivel megmenthetőek a zöldségek!
Vegyünk elő egy tálat, töltsük meg hideg vízzel, majd tegyük bele a fonnyadt, puha zöldségeket és hagyjuk ázni legalább egy napon keresztül. A répa egyike azon zöldségeknek, amely képes felvenni a leadott nedvességet és pár óra múltán majdnem olyan feszes és ropogós lesz, mint frissen.
Miután letelt a 24 órán át tartó áztatás, érdemes felhasználás előtt alaposan meghámozni a répákat. Ne csak a héjat, hanem a répa belsejének felső rétegét is távolítsuk el, ezután viszont ugyanúgy használható, mint a frissen vásárolt sárgarépa.
+Tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a répák megfonnyadjanak, akkor rögtön pucoljuk meg őket, vágjuk akkora csíkokra, hogy beférjenek egy befőttes üvegbe. Tegyük a répacsíkokat az üvegbe, töltsük fel vízzel és zárjuk le, majd helyezzük a hűtőbe. Ez a praktika működik a szárzellernél is.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.