Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen
Kínai szezámmagos csirke
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tárkonyos csirkeraguleves
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék
Klasszikus grízgaluska leves
Kapros tökfőzelék virslivel
Vadas marha
Krémes spenótfőzelék
Farsangi szalagos fánk
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Praktikus

Megfonnyadt a sárgarépa? Ezzel a trükkel lesz újra feszes és ropogós

A fonnyadt répákat ne dobjuk ki, ugyanis könnyen újra ropogóssá varázsolhatjuk /Fotó: Shutterstock
Shutterstock
A répafélék nem tartoznak a legdrágább élelmiszerek közé, de éves szinten sok ezret spórolhatunk, ha megpróbáljuk megmenteni a megfonnyadt, puha vagy, nem annyira szép zöldségeket. Hogyan menthető meg a fonnyadt sárgarépa? Mutatjuk a trükköt!

Mindenkivel előfordult már, hogy kénytelen volt a kukába (vagy jobb esetben a komposztba) dobni a megmaradt, időben fel nem használt és így megfonnyadt sárgarépát vagy más gyökérzöldségeket. Pedig ez az a háztartási hulladék, ami megmenthető lett volna, ha időben feldolgozzuk vagy megfelelően tároljuk. Van azonban egy jó hírünk, ugyanis néhány zöldségféle megmenthető még akkor is, ha már nagyon megfonnyadtak!

A fonnyadt répákat ne dobjuk ki, ugyanis könnyen újra ropogóssá varázsolhatjuk /Fotó: Shutterstock
A fonnyadt répákat ne dobjuk ki, ugyanis könnyen újra ropogóssá varázsolhatjuk /Fotó: Shutterstock

Így mentsd meg a fonnyadt répát!

A zöldségek fokozatosan veszítenek a nedvességtartalmukból. A hagymafélék és a répák esetében ez az egyik legszembetűnőbb a változás, ugyanis nagyon hamar képesek megfonnyadni. Ez még nem azt jelenti, hogy meg is romlanak, de puhák lesznek, és sokak számára már ez is elég ahhoz, hogy a hűtőből vagy a kamrából a kukába dobják a répákat. Létezik azonban egy pofonegyszerű trükk, amivel megmenthetőek a zöldségek!

A fonnyadt répákat áztassuk vízbe egy napig, visszanyerik roppanósságukat /Fotó: Shutterstock
A fonnyadt répákat áztassuk vízbe egy napig, visszanyerik roppanósságukat /Fotó: Shutterstock

A megfonnyadt sárgarépákat, petrezselyemgyökeret tegyük vízbe!

Vegyünk elő egy tálat, töltsük meg hideg vízzel, majd tegyük bele a fonnyadt, puha zöldségeket és hagyjuk ázni legalább egy napon keresztül. A répa egyike azon zöldségeknek, amely képes felvenni a leadott nedvességet és pár óra múltán majdnem olyan feszes és ropogós lesz, mint frissen.

Miután letelt a 24 órán át tartó áztatás, érdemes felhasználás előtt alaposan meghámozni a répákat. Ne csak a héjat, hanem a répa belsejének felső rétegét is távolítsuk el, ezután viszont ugyanúgy használható, mint a frissen vásárolt sárgarépa.

A répákat vágjuk csíkokra és tegyük vízbe egy befőttes üvegben /Fotó: Shutterstock
A répákat vágjuk csíkokra és tegyük vízbe egy befőttes üvegben /Fotó: Shutterstock

+Tipp: Ha szeretnénk elkerülni, hogy a répák megfonnyadjanak, akkor rögtön pucoljuk meg őket, vágjuk akkora csíkokra, hogy beférjenek egy befőttes üvegbe. Tegyük a répacsíkokat az üvegbe, töltsük fel vízzel és zárjuk le, majd helyezzük a hűtőbe. Ez a praktika működik a szárzellernél is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.