Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Előétel

Humusz, a csicseris csemege

Most nem a szerves anyagokban gazdag feketeföldről, hanem egy finom krémről szól, melynek fő alkotórésze a csicseriborsó.
Mi a humusz?

Egy szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből (tahini), olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, régiónként más-más fűszerrel ízesítik még. Jól hangzik, ugye?

Humusz és falafel, a csicseris csemegék
Humusz és falafel, a csicseris csemegék

Humusz-eredet

A Közel-Keleten népszerű étel. A humusz szó jelentése eredetileg csicseriborsó, Humusz-bi-tahin-ként is találkozhatunk vele, ez szezámos csicseriborsó pürét jelent szó szerint. Írják hummusznak, hommosnak, houmus-nak is. Egyes források szerint az egyik legrégebben készített ételféleség, bár az első írásos forrás csak a 18. századi Damaszkuszban említi.

Petrezselyem, citrom, fokhagyma, olaj, szezámkrém és római kömény a humusz legkedveltebb fűszerei
Petrezselyem, citrom, fokhagyma, olaj, szezámkrém és római kömény a humusz legkedveltebb fűszerei

A csicseriborsó

A csicseriborsót több mint tízezer éve ismeri és fogyasztja az emberiség, már Palesztinában és Mezopotámiában is termelték. Vasban és C-vitaminban is gazdag, tartalmaz folsavat és B6-vitamint, proteineket és rostokat. A vegetáriánus táplálkozás híveinek is kedvelt étele.

Hogyan fogyasztjuk a humuszt?

Előételként leginkább - krémként kenyérrel, pitával. A meze nevű keleti étkezésnek is fontos része, ilyenkor falafellel, sült csirkével, hallal, padlizsánnal fogyasztják. Nyáron, amikor nincs kedvünk a meleg ételhez, különféle salátákkal kiegészítve tartalmas, de könnyű étel. Jól kiegészíti a paradicsom, az uborka, a koriander, a petrezselyem, a gomba, egész csicseriborsóval és olívával is szokták tálalni. Az arabok sokszor fult is fogyasztanak a humusz mellé, ez egy fava babból készült, elsősorban reggeli étel. A nyugati világban kekszekkel és tortilla csips-szel is tálalják. Lehet variálni sült paprikával, spenóttal, céklával.

Mártogatósnak, vendégvárónak is tökéletes a humusz
Mártogatósnak, vendégvárónak is tökéletes a humusz

Ha önálló ételként fogyasztanánk vagy vendégeknek szánjuk, süthetünk mellé szeletelt padlizsánt, készíthetünk korianderes répasalátát (reszelt répa, citromlé, olívaolaj, sok friss korianderzöld) vagy római köményes párolt répát, de jól illik hozzá a joghurtos padlizsánsaláta, sőt a szintén csicseriborsóból készülő falafel is.

Hogyan készül?

A legegyszerűbb csicseriborsó konzervet használni. Ha szárított csicserit használunk, áztassuk be éjszakára, és tegyünk a főzővizébe egy csipet szódabikarbonát. Még így sem számolhatunk rövid főzési idővel.

Otthon is előkészíthetjük a csicseriborsót, de nem érdemes... Hosszú áztatás, hosszú főzés: a konzerv gazdaságosabb, ha jó helyen vesszük
Otthon is előkészíthetjük a csicseriborsót, de nem érdemes... Hosszú áztatás, hosszú főzés: a konzerv gazdaságosabb, ha jó helyen vesszük

Kell még bele a fent említett tahini, amit szintén előállíthatunk otthon, ha megpirítjuk, daráljuk és ízesítjük a szezámmagot. Recept itt >>>

Ezután a csicseriborsót és a szezámpürét olívaolajjal, citromlével, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, jól lehűtjük, és már ehetjük is. Adhatunk hozzá ízlés szerint őrölt borsot, pici mustárt, a római kömény is remek bele, de egy kis mentát is keverhetünk hozzá, ha frissebb ízre vágyunk.

Csicseriborsó helyett bármilyen babféléből készíthetjük, de a héj miatt akkor érdemes átpasszírozni
Csicseriborsó helyett bármilyen babféléből készíthetjük, de a héj miatt akkor érdemes átpasszírozni

Vannak variációi, Palesztinában és Jordániában elterjedt például a joghurtos humusz, amiben nincs szezámkrém, ezt joghurttal helyettesítik, az olívaolaj helyett pedig vajat használnak.

A csicseriborsóról bővebben >>>

Falafel házilag >>>

Humuszok a Mindmegettén >>>

Gyorsan elkészíthető, olcsó és nagyon jól fűszerezhető szendvicskrém a humusz
Gyorsan elkészíthető, olcsó és nagyon jól fűszerezhető szendvicskrém a humusz

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.