Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Legnépszerűbb zöldfűszerünk, minden zöldségesnél kapható, sőt rengeteg ételünk főszereplője. Gyökere, a fehérrépa kihagyhatatlan a húslevesből. Ismerjük meg jobban és nézzük, milyen finomságokat készíthetünk belőle!

Variációk petrezselyemre

Petrezselem, petruska, sőt petrezsirom neveken is szerepel régi szakácskönyvekben. A latin petroselium név a görög petrosz (szikla, kő) és a szelion (növény) szavak összeolvadásából jött létre. A rómaiak ételeiben jelent meg először, és hamarosan olyan népszerű lett, hogy azt az embert, aki mindenbe beleártotta magát, petrezselyemnek nevezték.

A legnépszerűbb magyar zöldfűszer
A legnépszerűbb magyar zöldfűszer

Nálunk is nagyon népszerű, a hozzá hasonló zöldnövények is róla kapták nevüket, így lett a koriander cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyem.

A magyar kertek dísze

Kétféle petrezselyem terem a magyar kiskertekben: az egyik a gyökérpetrezselyem, melynek gyökere a kedvelt fehérrépa vagy nemes egyszerűséggel csak gyökér néven nevezett zöldség. A másik a metélőpetrezselyem, melyet kimondottan az ízletes zöld levelekért termesztenek. Nemcsak az íze finom, petrezselyemmel kitűnően díszíthetjük a virág vagy zöldségágyás szélét is, és a tányéron is jól mutat.

Vízben, hűtőben sokáig friss marad
Vízben, hűtőben sokáig friss marad

Nem csak dísz!

A petrezselyem friss íze feldobja az ételeket, de célszerű csak a főzés végén az ételhez adni, hogy aromája és vitamintartalma megmaradhasson. A leveleket lecsippentve kitűnően díszíthetünk vele főételeket, apróra vágva új dimenziót ad a leveseknek, raguknak, sülteknek is.

Vásárlás után ne csak pohár vízbe tegyük, hanem a vizet tegyük a hűtőbe. Még jobb, ha egy lezárható műanyag dobozt félig megtöltünk vízzel, és ebbe áztatva tesszük a petrezselymet a hűtőbe. Ha a vizet cseréljük is, akár hetekig friss marad.

Jól fagyasztható növény, és - mint annyi más zöldfűszer - sóval rétegezve kis üvegcsében is tartósítható.

A zöldsalátákat is feldobja
A zöldsalátákat is feldobja

A gyökér - avagy a fehérrépa

Édeskésen friss, néha kicsit csípős ízű, fűszeres illatú zöldség a gyökér, melyet zöldség- és húslevesekben, mártásokban fogyasztunk a leggyakrabban. Héját krumplihámozóval a legegyszerűbb eltávolítani. Hozzá hasonló a Hortobágyon vadon termő csemegebaraboly, melyet manapság nemigen használunk, de régi szakácskönyvekben, regényekben lehet még találkozni vele. Külföldön inkább a paszternák és a kerekrépa hasonlít hozzá. Alacsony kalóriájó, de ásványi sókban, vasban, káliumban gazdag. Hűtőben hetekig tárolható.

A fehérrépa sem elhagyagolandó finomság
A fehérrépa sem elhagyagolandó finomság

Petrezselymet, de sokat

A hús- és zöldséglevesek megkerülhetetlen hozzávalója a petrezselyem. Gyakran használjuk húsok töltelékébe és tojásételekbe is, zöldsalátát is megszórhatunk vele.

A friss tavaszi borsófőzelék és a petrezselyem íze együtt maga a mennyei ízharmónia, a petrezselymes újburgonya pedig kihagyhatatlan tavasszal. Kóstoltátok már a petrezselyempesztót? Cikkünk végén megtaláljátok a receptet.

Igazi vendégváró finomság egy kis leveles tészta és friss petrezselyemmel petrezselymes csigák formájában.

Gyógyszer?

Étvágytalanság? Látásgondok? A petrezselyem javítja a látást és növeli az étvágyat is! Hörgőproblémák esetén is jól használható, az allergiások kötelező növénye. Vértisztító és serkenti a veseműködést is. Sokan a rovarcsípéseket is petrezselyemmel gyógyítják, a csípés helyét friss petrezselyemmel bedörzsölve. Van benne rengeteg C- és E-vitamin, illóolaj és flavionok is. Teáját is fogyaszthatjuk: 2 teáskanál petrezselyemlevelet vagy gyökeret kell leforrázni 3 deci vízzel, majd 15 perc pihentetés után leszűrni.

Rengeteg petrezselyem kell hozzá: Tabulé


Petrezselyem pesto

Hozzávalók:
20 dkg petrezselyem
2 maréknyi dióbél
fél maréknyi durvára reszelt parmezán sajt
2 gerezd fokhagyma
2 dl extra szűz olívaolaj

frissen őrölt bors

Elkészítés: A megmosott és leszárított petrezselyemleveleket durvára vágjuk, turmixgépbe dobjuk. Hozzáadjuk az előzetesen száraz serpenyőben illatosra pirított dióbelet, a megpucolt fokhagymát és a sajtot. Az egészet pépesítjük, majd lassan hozzácsorgatjuk az olívaolajat.
Végül sóval és borssal ízesítjük, kis üvegekbe töltjük, a fedő alatt fóliával zárjuk. (A megbontott üvegcséket hűtőszekrényben tároljuk.)

Petrezselyemgyökér krémleves gombás bundáskenyérrel

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg vaj
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
40 dkg petrezselyemgyökér
1 dl fehérbor
20 dkg burgonya
2 db tyúkhúsleveskocka
1,5 liter víz
4 dl tejszín
2 mokkáskanál só
½ mokkáskanál szerecsendió
½ mokkáskanál bors
A bundáskenyérhez:
8-10 szelet toast kenyér
3 tojás
3 dkg vaj
fél fej hagyma
10 dkg gomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál morzsa
1 tojásfehérje

Elkészítés: Az előkészített, apróra vágott zöldségeket (hagyma, fokhagyma, gyökér) a vajon megdinszteljük, felengedjük fehérborral, ha felforrt, hozzáadjuk a burgonyát, a tyúkhúslevest, amit készíthetünk húsleveskockából is, és a tejszínt. Addig főzzük, amíg a gyökér megpuhul.
Összeturmixoljuk, ízesítjük, fűszerezzük, átszűrjük, ízlés szerint még étkezési keményítővel sűríthetjük.

Amíg a leves fő, elkészítjük a bundás kenyeret. A vajon megdinszteljük a hagymát és a szeletekre vágott gombát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet, a morzsát, és az egészet ledaráljuk vagy összeturmixoljuk. Ha lehűlt, egy tojásfehérjével kikeverjük, így kenhetővé válik. A gombapéppel megkenünk egy toast kenyeret, ráfektetjük a másik szeletet, majd tojásba mártjuk, és a szokásos módon bő olajban kisütjük.

A kisült bundás kenyeret 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és a leves mellé tálaljuk betétként. Friss petrezselyemzölddel díszítjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.